2020-01-23 21:36:26
Φωτογραφία για Τσαβούσογλου: Αποθεώνει τη Μέρκελ για το προσφυγικό και τα... «βάζει» με τις Βρυξέλλες
Μέλι στάζει για την Μέρκελ και την πολιτική της στο προσφυγικό ο επικεφαλής της

τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Bild».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαιρέτησε όχι μόνο την πολιτική του Βερολίνου για το προσφυγικό αλλά και τη γερμανική πρωτοβουλία για τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Την ίδια ώρα, εκτόξευσε τα πυρά του κατά των Βρυξελλών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, η Ε.Ε δεν έχει ακόμη καταβάλει τα μισά από τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ που είχε υποσχεθεί στην Άγκυρα για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό μετά την αναζωπύρωση του εμφυλίου στη Συρία. Ο Τσαβούσογλου είπε χαρακτηριστικά ότι η Ε.Ε δεν εκπλήρωσε πλήρως τις υποσχέσεις της, στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015, όπου και οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για το προσφυγικό.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η Γερμανία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη συμφωνία για το προσφυγικό και χαρακτήρισε χαρακτήρισε ως «υποστηρικτική» και «θαρραλέα» τη στάση του Βερολίνου.


«Πριν από τη σύναψη της συμφωνίας, μέχρι και επτά χιλιάδες πρόσφυγες αποχωρούσαν από την Τουρκία για την Ελλάδα σε καθημερινή βάση. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, περίπου 57 πρόσφυγες την ημέρα εισέρχονται στα ελληνικά νησιά», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι η χώρα του φιλοξενεί 3,6 εκατομμύρια εκτοπισμένους από τη Συρία, εκ των οποίων οι περίπου 350 χιλιάδες είναι κουρδικής καταγωγής.

Για τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ικανοποιημένος από την πρωτοβουλία του Βερολίνου να φιλοξενήσει τη Διάσκεψη του Βερολίνου, όπου συζητήθηκε η κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη σε μια προσπάθεια να υπάρξει ειρήνη.

Είπε ότι η κυβέρνηση Σάρατζ δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με την κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, ενώ η πλευρά του στρατάρχη Χαφτάρ δεν έδωσε θετική ή αρνητική απάντηση.

Ερωτηθείς για το ενδιαφέρον της Άγκυρας για τη Λιβύη, ο Τσαβούσογλου έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η «ειρήνη και η σταθερότητα» ήταν τα βασικά κίνητρα για την κυβέρνηση της Τουρκίας προσθέτοντας ότι συνήψε συμφωνία ασφαλείας με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του αλ Σάρατζ. Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία ανέπτυξε «περιορισμένο αριθμό» στρατιωτικών συμβούλων στην Τρίπολη.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ