2020-01-24 06:00:30
Φωτογραφία για Κορονοϊός: Οδηγίες σε αεροδρόμια και νοσοκομεία
Σε ετοιμότητα για τον κορονοϊό βρίσκεται η Fraport που διαχειρίζεται 14 αεροδρόμια της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έστειλε στα νοσοκομεία οδηγίες για τον εντοπισμό και τη διαχείριση ασθενών που μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό.

Σε πλήρη ετοιμότητα για τη θωράκιση των αεροδρομίων από τον κορονοϊό βρίσκεται η Fraport, η εταιρεία που διαχειρίζεται 14 αεροδρόμια της χώρας, μεταξύ των οποίων και το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Η εταιρεία διαχειρίζεται τα αεροδρόμια σε Θεσσαλονίκη, Άκτιο, Ζάκυνθο, Καβάλα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κω, Λέσβο, Μύκονο, Ρόδο, Σάμο, Σαντορίνη, Σκιάθο και Χανιά και, παρότι προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα, μιας και από τα συγκεκριμένα αεροδρόμια δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις περιοχές της Κίνας, όπου έχουν διαπιστωθεί τα κρούσματα, η ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων παρακολουθεί στενά το θέμα.


Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε το Sputnik το γραφείο Τύπου της Fraport Greece, η εταιρεία βρίσκεται, μέσω της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, σε στενή επικοινωνία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, εφόσον προκύψει θέμα.

«H εταιρεία μας έχει την ομάδα διαχείρισης κρίσεων και είναι σε διαρκεί επικοινωνία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ο οποίος ενημερώνει την εταιρεία διαχείρισης των αεροδρομίων αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:

«Υπάρχει μια διαρκής επικοινωνία και η τελευταία ενημέρωση που είχαμε, έλεγε ότι ήταν χαμηλού κινδύνου ο χαρακτηρισμός των Περιφερειακών Αεροδρομίων, εξαιτίας του ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις (σ.σ. με την περιοχή της Κίνας που υπάρχει ο kορονοϊός) με τη Θεσσαλονίκη. Σε κάθε περίπτωση, περιμένουμε και την επόμενη επικοινωνία πάλι από τον ΕΟΔΥ. Σε περίπτωση που μας ζητηθεί οποιαδήποτε διευκόλυνση ή υποστήριξη στο έργο, φυσικά και θα το πράξουμε».

Οδηγίες ΕΟΔΥ στα νοσοκομεία

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έφτασαν χθες οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), προκειμένου να διαχειριστούν σωστά ενδεχόμενο κρούσμα πνευμονίας από τον νέο κορονοϊό.

Οι οδηγίες αφορούν τον εντοπισμό κρουσμάτων, τη νοσηλεία τους σε ξεχωριστούς θαλάμους, αλλά και την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Στις οδηγίες, ο ΕΟΔΥ επισημαίνει την ύπαρξη χώρου διαλογής των περιστατικών.

Αυτός ο χώρος θα πρέπει να βρίσκεται πριν την είσοδο, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Εκεί, εκπαιδευμένο προσωπικό θα υποβάλλει ερωτήσεις στον ασθενή, σχετικά με το κρούσμα και, στη συνέχεια, αφού χορηγηθεί στον ασθενή μια απλή χειρουργική μάσκα, θα πρέπει να μεταφερθεί σε ξεχωριστό χώρο αναμονής και εξέτασης.

Επιπλέον, ο Εθνικός Οργανισμός αναφέρει και τις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών με κορονοϊό, ακόμα και τα μέτρα προφύλαξης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όπως την αποκλειστική χρήση σε ένα ασθενή με κορονοϊκό ιατρικού εξοπλισμού (στηθοσκόπια, θερμόμετρα, πιεσόμετρα), ενώ, στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, ο ιατρικός εξοπλισμός πρέπει να απολυμαίνεται για να χρησιμοποιηθεί σε άλλον ασθενή.

Μεταξύ των οδηγιών, ο ΕΟΔΥ επισημαίνει τα εξής:

χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή εξέταση και νοσηλεία του ασθενή σε ξεχωριστό θάλαμο εφαρμογή βασικών προφυλάξεων, προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενή άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεωνάμεση δήλωση του περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ