2020-01-24 10:42:48
Φωτογραφία για Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: «Ο νέος κοροναϊός δεν είναι ακόμα απειλή για την παγκόσμια υγεία»
Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA

Εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέταζαν επί δύο ημέρες τα στοιχεία της επιδημίας με το νέο κοροναϊό. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι πρόωρο να κηρυχτεί παγκόσμιος συναγερμός.

Ο νέος κοροναϊός 2019-nCoV δεν συνιστά ακόμα απειλή για την παγκόσμια υγεία, ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει συστήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Η συμβουλή της Επιτροπής Επειγόντων Περιστατικών προς τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ είναι πως δεν είναι ακόμα η στιγμή», δήλωσε πριν από λίγο στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της επιτροπής Dr. Didier Houssin. Και συνέχισε: «Είναι πολύ νωρίς για να θεωρήσουμε το γεγονός αυτό ως επείγον περιστατικό διεθνούς εμβέλειας για τη δημόσια Υγεία».

Όπως αναφέρει το CNN, η ανακοίνωση ήρθε έπειτα από διήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής στη Γενεύη. Στόχος της συνεδρίασης ήταν να εξετάσει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και να αποφασίσει ποια θα είναι η εισήγησή της προς τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμενόταν να κάνει την σχετική ανακοίνωση χθες Τετάρτη. Ωστόσο ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν είχε επαρκείς πληροφορίες για να λάβει κάποια απόφαση. Αποκάλυψε επίσης ότι ζήτησε από την Επιτροπή να συνεδριάσει για μία ακόμα ημέρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τα επείγοντα περιστατικά για τη δημόσια Υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος ως «έκτακτα γεγονότα» τα οποία συνιστούν «απειλή για τη δημόσια Υγεία άλλων κρατών μέσω της διεθνούς εξάπλωσης νόσου». Τα γεγονότα αυτά «είναι επίσης πιθανό να απαιτούν συντονισμένη διεθνή αντιμετώπιση».

Ως τέτοια είδους περιστατικά έχουν ανακηρυχθεί την τελευταία 10ετία η πανδημία της γρίπης του 2019 και ο ιός Ζίκα.

Διαβάστε περισσότερα Οι παγκόσμιοι συναγερμοί για τη δημόσια Υγεία της τελευταίας 10ετίας

Περιορισμένη ενημέρωση

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ χθες εξήρε την κινεζική κυβέρνηση και τη συνεργασία της με τις υπηρεσίες του. Ωστόσο σήμερα ο Dr Houssin είπε ότι η πληροφόρηση από τις κινεζικές Αρχές είναι περιορισμένη και ασαφής. Γι' αυτό τον λόγο η Επιτροπή δεν μπορεί να κάνει κάποια σύσταση. Όπως αποκάλυψε, τα μέλη της Επιτροπής παρέμειναν διχασμένα στη διάρκεια του διημέρου.

Με την άποψη αυτή συμφώνησαν και σύμβουλοι των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ. Όπως είπαν στο CNN ανησυχούν ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα βασικά επιδημιολογικά δεδομένα για την επιδημία του κοροναϊού, δυσχεραίνοντας την αντιμετώπισή του.

Διαβάστε περισσότερα Νέος κοροναϊός: Tο Κέντρο Λοιμώξεων (CDC) των ΗΠΑ κατηγορεί τους Κινέζους για μοιραίες καθυστερήσεις

Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό για την επιδημία, έως τώρα έχουν επιβεβαιωθεί 634 κρούσματα λοίμωξης από τον κοροναϊό. Έχουν επίσης καταγραφεί 17 θάνατοι.

Εξετάζονται 5 άτομα στη Σκωτία «για προληπτικούς λόγους»

Εν τω μεταξύ, στη Σκωτία έγινε γνωστό ότι 5 άτομα εξετάζονται για τυχόν μόλυνσή τους από το νέο κοροναϊό. Οι δύο από αυτούς επέστρεψαν από ταξίδια στην πόλη Wuhan, που είναι το επίκεντρο της παρούσας επιδημίας. Και οι δύο έχουν διαγνωστεί με γρίπη, αλλά για προληπτικούς λόγους εξετάζονται για τον ιό 2019-nCoV.

Για προληπτικούς λόγους εξετάζονται άλλοι τρεις άνθρωποι. Επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού από τον κοροναϊό στη Σκωτία δεν υπάρχουν. Ο κίνδυνος για τους πολίτες της παραμένει χαμηλός, διαβεβαίωσαν οι υγειονομικές Αρχές της.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Απολογία στο ΕΣΡ για το GNTM
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Απολογία στο ΕΣΡ για το GNTM
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ