2020-01-25 17:00:29
Φωτογραφία για Δημοσκόπηση: Το 60% των Ελλήνων πιστεύουν ότι οι Τούρκοι θα μπουν στη συνεκμετάλλευση
Οι αναγνώστες του Newsbomb.gr απαντούν στην ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ που θέτει σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών prorata. - Παρά τα όσα ακούγονται ένα μεγάλο μέρος των πολιτών πιστεύουν ότι οι Τούρκοι θα καταφέρουν - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - να μπουν στην συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο

Το ερώτημα της Δευτέρας ήταν: Πιστεύετε ότι οι Τούρκοι θα μπουν στη συνεκμετάλλευση στη Μεσόγειο;

Διαβάστε την ανάλυση των συμπερασμάτων από τον Άγγελο Σεριάτο - MSc Political Communication, University of Amsterdam και Υπεύθυνο Πολιτική Έρευνας της Prorata

ΜΕΤΑΞΥ «ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ» ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΜΟΥ

Η πολιτική ελίτ της Τουρκίας διατηρεί εδώ και δεκαετίες την άποψη ότι η χώρα θα πρέπει να αξιοποιήσει την γενικότερη αναταραχή στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου με τρόπο που θα την καθιστά ρυθμιστή σε σχέση με το μέλλον της ευρύτερης περιοχής
. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης στρατηγικής εντάσσεται και η δεδηλωμένη διεκδίκηση της τουρκικής πλευράς για εκμετάλλευση μιας μεγάλης περιοχής που εκτείνεται από την Κύπρο έως και τη Ρόδο, συμπεριλαμβάνοντας μεταξύ άλλων και τη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελόριζο. Ωστόσο, φαίνεται ότι η αδυναμία της Τουρκίας να εμποδίσει την, κατά την ίδια, μονομερή πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους θαλάσσιους ενεργειακούς πόρους της περιοχής οδήγησε το τελευταίο διάστημα τον Ταγίπ Ερντογάν στην υιοθέτηση πιο ακραίων διεκδικήσεων που προσεγγίζουν την μαξιμαλιστική εθνικιστική ιδέα εν ενεργεία και απόστρατων τούρκων στρατιωτικών περί «γαλάζιας πατρίδας».

Η ιδέα της γαλάζιας πατρίδας ανήκει στον απόστρατο ναύαρχο Cem Gürdeniz και περιγράφει με τρόπο εκλαϊκευμένο τον στρατηγικό πολιτικό στόχο που κατά στρατιωτικούς και πολιτικούς κύκλους της Τουρκίας θα πρέπει να υιοθετήσει ανοιχτά η γειτονική χώρα, ο οποίος αφορά την κοινωνικά και πολιτικά γενικευμένη αντιμετώπιση των θαλάσσιων περιοχών που περιβάλλουν την χώρα ως «εδάφη της πατρίδας».

Η υπόθεση περί αναπροσαρμογής των θέσεων της γειτονικής χώρας σε πιο «επιθετική» κατεύθυνση φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται και από την σύναψη μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και της επίσημης λιβυκής του Αλ Σάραντζ, σύμφωνα με το οποίο καθορίζονται διμερώς τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, παραμερίζοντας τα αναγνωρισμένα από διεθνείς συνθήκες χωρικά ύδατα της Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις διεθνώς με την ελληνική και γαλλική κυβέρνηση να τάσσονται με απόλυτο τρόπο ενάντια σε αυτήν. Ωστόσο πιθανότατα δεν πρόκειται για μια στρατηγικού χαρακτήρα «επιθετική αναβάθμιση» των διεκδικήσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο αλλά μια τακτική, κατά την οποία η γειτονική χώρα επιδιώκει την επίτευξη του στόχου της συνεκμετάλλευσης των πόρων μέσα από μια τελικά «υποχώρηση» της από μαξιμαλιστικές θέσεις που σχετίζονται με την ιδέα της «γαλάζιας πατρίδας».

Τι πιστεύουν ωστόσο οι αναγνώστες του Newsbomb.gr; Εκτιμούν ότι τελικά η Τουρκία θα καταφέρει να συνάψει κάποιου τύπου συμφωνία που θα της επιτρέπει συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων από κοινού με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο;

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, περίπου 6 στους 10 πιστεύουν ότι η Τουρκία σίγουρα ή μάλλον θα επιτύχει τελικά τις επιδιώξεις της, ενώ περίπου 4 στους 10 ότι σίγουρα ή μάλλον δεν θα τους επιτύχει. Αν και σε γενικές γραμμές δεν ανιχνεύονται σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των διαφόρων δημογραφικών κατηγοριών, δηλαδή μεταξύ ανδρών και γυναικών, νεότερων και μεγαλύτερων ηλικιακά αναγνωστών κλπ., φαίνεται ωστόσο ότι ορισμένα πολιτικά και κομματικά χαρακτηριστικά των αναγνωστών διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο.

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία όσων νιώθουν εγγύτερα σε κόμματα που ανήκουν στον χώρο της αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ) αλλά και όσων δηλώνουν ότι δεν νιώθουν κοντά σε κάποιο πολιτικό κόμμα εκτιμούν με ιδιαίτερη ένταση ότι τελικά η Τουρκία θα καταφέρει να συνάψει σχετική συμφωνία συνεκμετάλλευσης των θαλάσσιων πόρων με την Ελλάδα.

Αντίθετα, όσοι νιώθουν πιο κοντά σε κόμματα που ανήκουν στον χώρο του κέντρου και της δεξιάς (ΚΙΝΑΛ, ΝΔ, Ελληνική Λύση) μοιάζουν σαφώς διχασμένοι ως προς την υιοθέτηση ή μη της εκτίμησης ότι τελικά η γειτονική χώρα «θα μπει» σε συνεκμετάλλευση πόρων με την Ελλάδα.

Αναμενόμενα, παρόμοια εικόνα αποκρυσταλλώνεται και όταν λαμβάνεται υπόψη η ιδεολογική τοποθέτηση των αναγνωστών του Newsbomb.gr: Όσοι τοποθετούν τον εαυτό τους στην «αριστερά» ή την «κεντροαριστερά» εκτιμούν ότι η Τουρκία θα καταφέρει τελικά μια διμερή συμφωνία συνεκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με την Ελλάδα, ενώ όσοι τοποθετούν τον εαυτό τους στο «κέντρο», την «κεντροδεξιά» ή την «δεξιά» μοιάζουν πιο συγκρατημένοι σε σχέση με το αν τελικά η γειτονική χώρα θα επιτύχει τους στρατηγικούς της στόχους.

Εν κατακλείδι, φαίνεται ότι για την πλειοψηφία των αναγνωστών, η Τουρκία και η Ελλάδα αναπόφευκτα θα συγκλίνουν και τελικά θα συμφωνήσουν σε κάποιου τύπου συμφωνία η οποία θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές. Την συγκεκριμένη άποψη φαίνεται να συμμερίζονται περίπου οι μισοί εξ’ όσων νιώθουν κοντά στην ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία όσων τοποθετούνται στα αριστερά του πολιτικού φάσματος και νιώθουν για παράδειγμα πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, καθώς και οι μη «κομματικά ταυτισμένοι», οι οποίοι αποτελούν σημαντικά μεγάλη μερίδα αναγνωστών.

Υπό αυτή την έννοια, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που συνηγορούν ότι οι εκτιμήσεις των αναγνωστών του Newsbomb.gr αποτελούν μια μικρογραφία της εκτίμησης συνολικά της ελληνικής κοινωνίας πάνω στο θέμα: Μια γενικευμένη αίσθηση, δηλαδή, ότι η ισχύς της γειτονικής χώρας είναι τέτοια που τελικά θα της επιτρέψει αργά ή γρήγορα να επιτύχει μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης των θαλάσσιων ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο από κοινού με την Ελλάδα.

Εν τούτοις, οι συντηρητικοί πολίτες που παράλληλα νιώθουν κοντά σε κάποιο πολιτικό κόμμα φαίνονται πιο διχασμένοι, καθώς σχεδόν οι μισοί εξ’ αυτών εκτιμούν ότι η Τουρκία τελικά δεν θα καταφέρει να «μπει» σε συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Μια άποψη ωστόσο, που εκφράζει έναν μάλλον αγνό ευσεβή πόθο παρά μια ρεαλιστικά ζυγισμένη εκτίμηση της γεωπολιτικής κατανομής ισχύος στην ευρύτερη περιοχή αλλά και διεθνώς. Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις των μικρών και μεγάλων παιχτών της διεθνούς πολιτικής σκακιέρας και οι επιδράσεις που αυτές θα έχουν φαίνεται πως σύντομα θα αποκαλύψουν προς ποια κατεύθυνση οδεύουν τα ελληνοτουρκικά στον τομέα της εκμετάλλευσης των θαλάσσιων πόρων στην ανατολική Μεσόγειο. Ο καιρός γαρ εγγύς.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ