2020-01-25 21:02:33
Φωτογραφία για Ποια Στρατιωτικά ζητήματα πρόκειται να απασχολήσουν τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Δύο ζητήματα καθαρά στρατιωτικής φύσεως πρόκειται να απασχολήσουν λίαν συντόμως την Προεδρία της Δημοκρατίας

Δύο ζητήματα καθαρά στρατιωτικής φύσεως πρόκειται να απασχολήσουν λίαν συντόμως την Προεδρία της Δημοκρατίας, μετά την εκλογή της νέας Προέδρου κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για τα οποία οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, εκ των οποίων ο ένας είναι το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, έχουν αρχίσει να ετοιμάζονται ήδη.

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }

Τα ζητήματα αυτά είναι τα εξής:

Πρώτον, η επιλογή του νέου επικεφαλής του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον επί 5ετία Αντιπτέραρχο (Ι) Γρηγόριο Πρεζεράκο. Η θέση αυτή είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του εκάστοτε Προέδρου και γι’ αυτήν επιλέγεται κάποιος εν αποστρατεία αντιστράτηγος, αντιναύαρχος ή αντιπτέραρχος, ο οποίος για το διάστημα που θα ασκεί τα προαναφερθέντα καθήκοντά του επανέρχεται στην ενεργό υπηρεσία, αλλά εκτός οργανικών θέσεων και επετηρίδος του Κλάδου του, ως έφεδρος εκ μονίμων.


Δεύτερο, η για πρώτη φορά εκλογή μιας Κυρίας στη θέση του ΠτΔ δημιουργεί και ένα ζήτημα που ανακύπτει για πρώτη φορά, αναφορικώς με τις θέσεις των τριών Υπασπιστών Στρατού Ξηράς, Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι υπηρετούν ως υπασπιστές του Προέδρου και υπάγονται στο Στρατιωτικό Γραφείο της ΠτΔ. Τώρα λοιπόν εξετάζεται από τα Γενικά Επιτελεία – και γίνονται εξ όσων πληροφορούμεθα οι σχετικές προεργασίες – για την επιλογή γυναικών υπασπιστριών είτε μόνο αυτών, είτε συνδυαστικά με τους άνδρες υπασπιστές οι οποίοι ήδη υπηρετούν τον θεσμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπασπιστές του/της ΠτΔ, ένας από κάθε Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι βαθμού συνταγματάρχη ή αντισυνταγματάρχη (και αντιστοίχων από τους άλλους Κλάδους). Σήμερα όμως στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ελάχιστες είναι οι γυναίκες αξιωματικοί σε αυτούς τους βαθμούς των Κλάδων, εκτός από τις Αξιωματικούς Νοσηλευτικής. Εξετάζεται λοιπόν το ενδεχόμενο είτε να υπάρχουν γυναίκες αξιωματικοί ως βοηθοί υπασπιστές στον βαθμό ταγματάρχη και αντιστοίχων ώστε σε κάθε δημόσια εμφάνιση να υπάρχει ένας άνδρας και μία γυναίκα υπασπιστές, είτε να τοποθετηθεί μία γυναίκα αξιωματικός Νοσηλευτικής, με τον ανάλογο βαθμό, μαζί με τους υπάρχοντες άνδρες υπασπιστές.

Σε κάθε περίπτωση, και συμφώνως με τις πληροφορίες μας, οι πρώτες «διερευνητικού χαρακτήρος επαφές» για αρχική επιλογή υποψηφίων γίνονται αυτόν τον καιρό, ώστε το ΥΠΕΘΑ και γενικότερα οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι απολύτως έτοιμες και να δώσουν συγκεκριμένα ονόματα γυναικών αξιωματικών για υπασπίστριες της νέας ΠτΔ, αν (και όποτε) τους ζητηθεί κάτι τέτοιο από την Προεδρία.

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι η πρώτη γυναίκα υπασπίστρια έγινε όταν ανέλαβε Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης η Φώφη Γεννηματά, οπότε και επελέγη ως υπασπιστής της η τότε Πλωτάρχης (ΥΝ) Πουλή ΠΝ, ενώ στη συνέχεια και ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος είχε ως βοηθούς υπασπιστών κυρίες αξιωματικούς επιπέδου λοχαγού πεζικού και υποπλοιάρχου μαχίμου.

Επομένως, τουλάχιστον από πλευράς ΕΔ, υπάρχει μία σχετική εμπειρία (και … «προϋπηρεσία») επί του θέματος και αναμένουμε να δούμε και το τελικό αποτέλεσμα.

(ΠΗΓΗ: lawandorder.gr - Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης)

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ