2020-01-26 13:43:28
Φωτογραφία για Το ελληνικό βοτάνι που μαλακώνει τον βήχα και ανακουφίζει το πεπτικό

Τρία φλιτζάνια από αυτό το βοτάνι ημερησίως μπορούν να μας ανακουφίσουν από την έντονη συμπτωματολογία του κρυολογήματος – κυρίως από τον συνοδευτικό βήχα) – και να προσφέρουν ανακούφιση από στομαχόπονους.



Ο δίκταμος συνήθως προσδίδει ένα άρωμα που μοιάζει με ρίγανη (εξαιτίας της καρβακρόλης) αλλά και με θυμάρι (εξαιτίας της θυμόλης), με νότες από φλησκούνι (εξαιτίας της πουλεγόνης) και αγριογαρίφαλου (εξαιτίας του καρυοφυλλενίου).

Οι ιδιότητές του ποικίλλουν από την ορεξιογόνο, ευστόμαχη, τονωτική, θερμαντική, διουρητική, χωνευτική, αναλγητική, αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, αφροδισιακή και εμμηναγωγό, μέχρι την αντισπασμωδική, επουλωτική, στυπτική, καταπραϋντική νευρικού συστήματος, στομάχου και εντέρων, αντιβακτηριακή, αντιμικροβιακή, αντιμυκητιακή και ανθελμινθική.

Αποτελεί παραδοσιακό φαρμακευτικό προϊόν φυτικής προέλευσης για: (I) ανακούφιση από τον βήχα λόγω κρυολογήματος, (ii) ανακούφιση από ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές, (iii) ανακούφιση από ήπιες δερματολογικές φλεγμονές και μελανιές.

Ο δίκταμος εμφανίζει επουλωτικές και στυπτικές ιδιότητες και καταπραΰνει τους πόνους του στομάχου και των εντέρων. Καταπολεμά την κακοσμία του στόματος και βοηθά στην αντιμετώπιση ουλίτιδων. Το έγχυμά του είναι διουρητικό. Συνιστάται σε νευρικές διαταραχές, νευρικούς πονοκεφάλους και άλλα νοσήματα του νευρικού συστήματος, εξαιτίας των καταπραϋντικών ιδιοτήτων που εμφανίζει. Χρησιμοποιείται στο κοινό κρυολόγημα και σε βήχα, σε ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές, σε πονοκεφάλους, νευραλγίες, ουλίτιδα και πονόδοντους, αμυγδαλίτιδα.



Δείτε Επίσης:   Χάστε κιλά με τα μυστικά του… Χάρβαρντ!!!

Η χρήση σε παιδιά και εφήβους και κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας δε συνιστάται, λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων.

Πηγή: Με… Νου αρωματόκηπος & ευεξία -Ανακαλύπτοντας τα μυστικά των βοτάνων, Μαρία Στικούδη, Ελένη Μαλούπα, Διαμάντω Λάζαρη, Νίκος Κρίγκας – Εκδόσεις Πατάκη

ygeiamou.gr



Let's block ads! (Why?)

ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ – Newsitamea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Απροσδόκητη άνοδος...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Απροσδόκητη άνοδος...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ