2020-01-27 11:57:38
Φωτογραφία για Επιστρατεύονται ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες για να παράξουν φάρμακα που παρουσιάζουν ελλείψεις! Έκτακτη σύσκεψη στο υπ.Υγείας
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

HR

Συμφωνία με μεγάλες ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να αρχίσουν την παραγωγή φαρμάκων που παρουσιάζουν ελλείψεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, επιδιώκουν υπουργείου Υγείας και ΕΟΦ. Όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr, ήδη έχουν ξεκινήσει οι άτυπες συνομιλίες της Διοίκησης του ΕΟΦ με ελληνικές εταιρείες, προκειμένου να διερευνηθούν οι προϋποθέσεις που απαιτούνται γι αυτήν την περίπτωση.

Τα φάρμακα

Οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr τονίζουν ότι από τις πρώτες επαφές διαπιστώθηκε ότι το κλίμα είναι θετικό και μπορεί να υπάρξει άμεσα συμφωνία με τον κλάδο, δεδομένου ότι οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες ειδικά οι μεγάλες έχουν τη δυνατότητα να παράξουν τα φάρμακα που χρειάζονται οι Έλληνες ασθενείς και σήμερα λείπουν από την αγορά.

Πρόκειται για σκευάσματα που είναι χαμηλού κόστους και γι αυτό άλλωστε απουσιάζουν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο από τα ράφια των φαρμακαποθηκών
. Τα φάρμακα που σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr επιδιώκει το υπουργείο υγείας και ο ΕΟΦ να παραχθούν είναι κυρίως ογκολογικά. Με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr σήμερα λείπουν 14 βασικά ογκολογικά φάρμακα. Δείτε ΕΔΩ τι είχε απαντήσει ο ΕΟΦ μετά τις καταγγελίες των ογκολογικών ασθενών για τις ελλείψεις: «ΕΟΦ: Τι λέει για τις ελλείψεις ογκολογικών φαρμάκων»

Η κατηγορία των ογκολογικών φαρμάκων πάντως και η έλλειψή τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς, οι οποίοι είναι στην αναμονή συχνά πυκνά μέχρι να έρθει η θεραπεία τους και να τη λάβουν.

Η λύση της έκτακτης εισαγωγής μέσω ΙΦΕΤ συχνά δεν μπορεί να επιλεγεί εξαιτίας των γενικότερων ελλείψεων που παρουσιάζουν τα ογκολογικά φάρμακα, ενώ και οι τιμές εισαγωγής είναι τριπλάσιες όταν βρεθούν.

Έκτακτη σύσκεψη

Στο μεταξύ το γενικότερο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων, αλλά και η λύση της ελληνικής παραγωγής, αναμένεται να συζητηθούν αύριο Τρίτη σε έκτακτη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας παρουσία της πολιτικής ηγεσίας αλλά και της Διοίκησης του ΕΟΦ.

Εκτός των άλλων αναμένεται να ληφθούν και μέτρα ώστε όσοι διαθέτουν στην ελληνική αγορά συγκεκριμένα σκευάσματα και αυτά παρουσιάζουν έλλειψη, να το δηλώνουν υποχρεωτικά και άμεσα στον ΕΟΦ.

Άλλωστε ο Οργανισμός με αφορμή τις ελλείψεις των τελευταίων ημερών και τις καταγγελίες για 400 φάρμακα που λείπουν από τα ράφια, επισημαίνει: «Οι υπεύθυνοι κυκλοφορίας φαρμάκων είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στον ΕΟΦ τις ελλείψεις σε προϊόντα. Μέχρι σήμερα, οι επίσημα δηλωμένες ελλείψεις στον Οργανισμό είναι 27».
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ