2020-01-29 05:16:25
Φωτογραφία για Το παιδί δεν θέλει να κάνει μπάνιο – Ψυχραιμία και άλλοι 10 τρόποι για να τα καταφέρετε
Τι κάνουμε όταν το παιδί αντιμετωπίζει με απέχθεια το πρόγραμμα της καθαριότητας; Οι ειδικοί συνιστούν... ψυχραιμία!

«Ψυχραιμία». Αυτή είναι η λέξη με την οποία οι ειδικοί συνοδεύουν το κεφάλαιο με τίτλο «Το παιδί μου δεν θέλει να κάνει μπάνιο». Ψυχραιμία λοιπόν, καθώς πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν με απέχθεια το πρόγραμμα της καθαριότητας τους. Όπως επισημαίνουν οι ψυχολόγοι Τζέρυ Γουάικοφ και Μπάρμπαρα Γιούνελ, «προσπαθήστε να κάνετε τη διαδικασία ευχάριστη τραγουδώντας ή λέγοντας ιστορίες στο παιδί σας και μην ξεχνάτε να επαινείτε οποιαδήποτε διάθεση συνεργασίας – ναι (!) ακόμη και όταν απλώς σας δίνει το σαπούνι!

Ο δεκάλογος της καθαριότητας

1. Κάντε συμβιβασμούς σχετικά με την ώρα της καθαριότητας: Να είστε ελαστικοί όσον αφορά στο πότε έτσι ώστε το παιδί σας να μην αναγκαστεί να χάσει μία αγαπημένη του δραστηριότητα ή κάποιο επεισόδιο της αγαπημένης του παιδικής σειράς, μόνο και μόνο επειδή θέλετε να μπανιαριστεί μία συγκεκριμένη ώρα.


2. Αφήστε το να συμμετάσχει στη διαδικασία: Βοηθήστε το παιδί σας να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διαδικασία του μπάνιου. Ζητήστε του να σας φέρει ό,τι μπορεί να κουβαλήσει, όπως για παράδειγμα το αγαπημένο του παιχνίδι ή μια ωραία πετσέτα, ώστε να το κάνετε να νιώσει πως έχει κάποιον έλεγχο στη διαδικασία του μπάνιου.

3. Προετοιμάστε το: Ενημερώστε το από πριν ότι πρόκειται να το κάνετε μπάνιο, έτσι ώστε να μειώσετε τη σφοδρότητα της μετάβασης από το παιχνίδι στην καθαριότητα. Πείτε του: «Όταν χτυπήσει το ρολόι, σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για την μπανιέρα».

4. Να έχετε θετική στάση: Το παιδί σας θα αντιληφθεί αμέσως την ψυχολογία σας από τον τόνο της φωνής σας. Αν ακούγεστε ανήσυχοι ή αγχωμένοι, του μεταδίδετε το μήνυμα ότι αυτό που το περιμένει πρέπει να είναι τόσο τρομερό όσο φαντάζεται! Η στάση σας είναι μεταδοτική, γι’ αυτό λοιπόν φροντίστε να είναι αυτή που θέλετε να μιμηθεί το παιδί σας.

5. Διασκεδάστε το: Αποσπάστε την προσοχή του μιλώντας, παίζοντας, λέγοντάς του ποιηματάκια ή τραγουδάκια.

6. Ενθαρρύνετε το να βοηθήσει και επαινέστε το: Ζητήστε του να σαπουνίσει μόνο του την κοιλιά του ή να τριφτεί με το σαπούνι έτσι ώστε να του δώσετε την αίσθηση ότι συμμετέχει και ότι ασκεί κάποιον έλεγχο πάνω στην προσωπική του υγιεινή. Επαινείτε ακόμα και το παραμικρό σημάδι συνεργασίας εκ μέρους του και παροτρύνετε το να συνεχίσει. Όσο περισσότερο το επιβραβεύετε, επειδή συμπεριφέρεται όπως θα θέλατε, τόσο συχνότερα θα επαναλαμβάνει την καλή συμπεριφορά του, για να κερδίσει την επιβράβευσή σας. Πείτε του: «Τι ωραία που βάζεις το σαμπουάν στα μαλλιά σου» ή «Τι ωραία που κάθεσαι στην μπανιέρα».

7. Εφαρμόστε τον κανόνα της γιαγιάς: Πληροφορήστε το παιδί σας ότι μόλις κάνει μπάνιο μπορεί να ασχοληθεί με κάτι που του αρέσει.

8. Να ολοκληρώνετε ό,τι έχετε ξεκινήσει: Δείξτε αποφασιστικότητα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας καθαρισμού παρά τα κλάματα και τις φωνές. Όσο βλέπει το παιδί σας ότι όλα αυτά δεν πρόκειται να σας εμποδίσουν να το καθαρίσετε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να καταλάβει ότι θα τελειώσετε γρηγορότερα αν προβάλει λιγότερη αντίσταση.

9. Επαινέστε το μόλις τελειώσει: Πείτε του πόσο όμορφο είναι και πόσο όμορφα μυρίζει. Ζητήστε του να κοιταχτεί στον καθρέφτη. Αυτό θα του θυμίσει τον λόγο που είναι απαραίτητο το μπάνιο. Αν μάθει να είναι περήφανο για την εμφάνισή του, θα θεωρεί την καθαριότητα, προτεραιότητα!

10. Μην αποφεύγετε την καθαριότητα: Να θυμάστε πάντα ότι το γεγονός πως το παιδί σας αντιστέκεται δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποχωρήσετε. Η αντίσταση στο πρόγραμμα καθαριότητας μπορεί να καταπολεμηθεί με την επιμονή, την εξάσκηση και την υπομονή.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ