2020-01-29 07:44:08
Φωτογραφία για Κοροναϊός: 132 οι νεκροί στην Κίνα, περισσότερα και από τον SARS τα κρούσματα
Θεαματική αύξηση των θανάτων και των εξακριβωμένων κρουσμάτων στην Κίνα, αλλά και

σε άλλα μέρη του κόσμου, προβλέπουν οι ειδικοί για το επόμενο διάστημα, καθώς θεωρούν ότι ο νέος κοροναϊός που παρουσιάστηκε στην Κεντρική Κίνα και ιδιαίτερα στην πόλη Ουχάν, διαθέτει πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από τον SARS.

Ήδη, με τη διαδικασία δημιουργίας ενός αντιβιοτικού που θα ανακόψει την εξάπλωση του ιού, οι θάνατοι στην Κίνα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ανήλθαν στους 132, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 5.947 αριθμός που είναι μεγαλύτερος από αυτόν των κρουσμάτων από τον SARS, σε μία περιοχή δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Παράλληλα, πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα και στην Ευρώπη,καθώς η Γαλλία αναγνώρισε και τέταρτο ασθενή, ενώ στη Γερμανία προστέθηκαν άλλοι τρεις ασθενείς στη λίστα, μετά το πρώτο κρούσμα που εξακριβώθηκε τη Δευτέρα. Το άκρως ανησυχητικό είναι ότι εμφανίστηκε ο πρώτος ασθενής που κόλλησε τον νέο ιό σε γερμανικό έδαφος, καθώς μέχρι τώρα είχαν εντοπιστεί μόνο άτομα που είχαν ταξιδέψει στην Κίνα και είχαν επιστρέψει στις χώρες τους.


Στην Κίνα, οι υγειονομικές αρχές της επαρχίας Χουμπέι, εστίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός και συνεχίζει να εξαπλώνεται στην Κίνα και πέραν αυτής, ανακοίνωσε σήμερα ότι άλλοι 25 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ενώ έκανε λόγο για 2.500 νέα κρούσματα ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη. Κατά τις αρχές της επαρχίας της κεντρικής Κίνας, ως χθες βράδυ είχαν καταγραφεί σε αυτήν 132 θάνατοι και 5.974 κρούσματα του νέου κοροναϊού. Η επιδημία ιογενούς πνευμονίας ξέσπασε στην πόλη Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι. Στην πλειονότητά τους, οι θάνατοι και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν καταγραφεί σε αυτό το αστικό κέντρο, το οποίο αριθμεί περίπου 11 εκατομμύρια κατοίκους.

Τρία νέα κρούσματα στη Γερμανία

Ανησυχία εμπνέει η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων κοροναϊού στη Γερμανία. Τρία επιπλέον κρούσματα, συγκεκριμένα, καταγράφηκαν στη Βαυαρία, όπου εντοπίστηκε και το πρώτο κρούσμα το πρωί, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Βαυαρίας.

«Αυτοί οι ασθενείς είναι επίσης εργαζόμενοι στην εταιρεία του Στάρνμπεργκ, όπου εργάζεται ο άνθρωπος που ταυτοποιήθηκε πρώτος», διευκρινίζει το υπουργείο, ενώ πρόσθεσε ότι άλλοι 40 υπάλληλοι της εταιρείας έχουν βρεθεί ότι είχαν «στενή επαφή» με τον πρώτο ασθενή. Θα υποβληθούν σε εξετάσεις.

Κοροναϊός: Σε ευρωπαϊκό έδαφος μολύνθηκε ο Γερμανός ασθενής

Ως το πρώτο εκτός Ασίας κρούσμα επιμόλυνσης ανθρώπου από άνθρωπο με τον νέο κοροναϊό εκτιμάται η περίπτωση του 33χρονου Γερμανού εργαζόμενου της εταιρείας Webasto, που διαπιστώθηκε χθες στην Βαυαρία.

Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Βαυαρίας Μέλανι Χουμλ, ο ασθενής είναι σε καλή κατάσταση και νοσηλεύεται σε καραντίνα σε κλινική του Μονάχου. Ταυτόχρονα ελέγχονται περίπου 40 ακόμη άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή είτε ο ίδιος είτε η συνεργάτιδα της εταιρίας από την Κίνα, η οποία επισκέφθηκε την έδρα της Webasto στην Γερμανία κατά το διάστημα από 19 έως 23 Ιανουαρίου. Η γυναίκα παρουσίασε συμπτώματα κατά την πτήση της επιστροφής της στην Κίνα, αλλά διαγνώσθηκε μόλις στις 26 Ιανουαρίου, ενώ ο άνδρας από τη Γερμανία βρισκόταν ακόμη και χθες στην εργασία του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιοποίησαν πριν από λίγο οι υγειονομικές αρχές της Βαυαρίας σε συνέντευξη Τύπου, ο 33χρονος ασθενής είναι πατέρας παιδιού προσχολικής ηλικίας το οποίο πηγαίνει σε παιδικό σταθμό. «Το περιστατικό στην Βαυαρία αποδεικνύει ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι», δήλωσε πριν από λίγο ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και τόνισε ότι το σημαντικότερο τώρα είναι να ελεγχθούν όσοι ήρθαν σε επαφή με τους ασθενείς, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βαυαρικού υπουργείου Υγείας, ο 33χρονος άνδρας που διαγνώσθηκε ήδη προχθές (Δευτέρα) το βράδυ, θεωρείται ότι επιμολύνθηκε από τον ιό από Κινέζα συνεργάτιδα, η οποία είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στην Γερμανία κατά το διάστημα 18η-23η Ιανουαρίου. Η ίδια παρουσίασε συμπτώματα της νόσου κατά την επιστροφή της στην Κίνα, αλλά διαγνώστηκε μόλις τρεις μέρες μετά, όπως και οι γονείς της.

Οι γερμανικές υγειονομικές αρχές εξέτασαν περίπου 40 άτομα του στενού επαγγελματικού και οικογενειακού περιβάλλοντος του εργαζόμενου και σε αυτόν τον κύκλο ανήκουν οι υπόλοιποι τρεις άλλοι ασθενείς.

Η εταιρία Webasto αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας της τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, ενώ ακύρωσε όλα τα ταξίδια εργαζομένων της από και προς την Κίνα, όπου διατηρεί 13 εργοστάσια, ένα εκ των οποίων στην περιοχή της πόλης Ουχάν, που είναι το επίκεντρο του κοροναϊού.

Στο μεταξύ ύποπτο περιστατικό εξετάζεται στην Βρέμη, όπου 47χρονος εμφάνισε προβλήματα του αναπνευστικού και υψηλό πυρετό, ενώ εργαζόταν στο ναυπηγείο της πόλης μαζί με εργάτες που είχαν φθάσει τις προηγούμενες ημέρες από την Κίνα. Τόσο ο άνδρας, όσο και οι συνεργάτες του έχουν τεθεί προληπτικά σε καραντίνα, ενώ το απόγευμα σήμανε για λίγη ώρα συναγερμός στο λιμάνι της πόλης. Δέκα ακόμη περιστατικά εξετάστηκαν στην Κάτω Σαξονία, μεταξύ προσώπων που είχαν επισκεφθεί την Κίνα, χωρίς ωστόσο να βρεθεί κάποιος φορέας του κοροναϊού.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες, εκφράζοντας μεν κατανόηση για την αγωνία τους, αλλά τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος για υπερβολική ανησυχία», παρά το γεγονός ότι τα ύποπτα περιστατικά αναμένεται να αυξηθούν.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Υγείας είναι η υποχρέωση των κυβερνητών αεροσκαφών που φθάνουν στην Γερμανία από την Κίνα να αναφέρουν στον πύργο ελέγχου την κατάσταση της υγείας των επιβατών και η απαίτηση προς τους επιβάτες να συμπληρώνουν ειδικό έντυπο και να δηλώνουν πού θα βρίσκονται τις προσεχείς 30 ημέρες.

Η εξάπλωση του κοροναϊού φαίνεται ταυτόχρονα ότι επηρεάζει ήδη το παγκόσμιο εμπόριο. «Ο κοροναϊός θα μπορούσε να επηρεάσει όχι μόνο το διμερές εμπόριο με την Κίνα, αλλά και το παγκόσμιο εμπόριο», προειδοποίησε ο Πρόεδρος του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK) Μάρτιν Βανσλέμπεν, μιλώντας στα έντυπα του Ομίλου Funke.

Τέταρτος ασθενής στη Γαλλία

Το τέταρτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στη Γαλλία, πρόκειται για ηλικιωμένο Κινέζο τουρίστα που βρίσκεται σε «σοβαρή κατάσταση». Ο άνδρας που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Παρισιού ήρθε από την επαρχία Χουμπέι, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα θύματα στην Κίνα και τώρα νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας, συμπλήρωσε ο Ζερόμ Σαλμόν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 250 Γάλλοι και περισσότεροι από 100 υπήκοοι άλλων ευρωπαϊκών χωρών θα επαναπατριστούν με δύο αεροσκάφη από την Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού στην Κίνα, και «μονάχα στους υγιείς και χωρίς συμπτώματα πολίτες θα επιτραπεί να ταξιδέψουν», ανακοίνωσε σήμερα τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Νωρίτερα σήμερα, η υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ανιές Μπιζίν γνωστοποίησε ότι ένα πρώτο αεροσκάφος με το οποίο θα επαναπατριστούν Γάλλοι θα επιστρέψει στα τέλη της εβδομάδας, την Παρασκευή ή το Σάββατο.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν διευκρίνισε, σε δελτίο Τύπου, ότι το αυτό το πρώτο αεροσκάφος θα αναχωρήσει από τη Γαλλία την Τετάρτη το πρωί, ενώ το δεύτερο αεροπλάνο θα αναχωρήσει «αργότερα μέσα στην εβδομάδα». «Βάσει των πρώτων υπολογισμών, περίπου 250 Γάλλοι θα μεταφερθούν με το πρώτο αεροσκάφος και περισσότεροι από 100 πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών με το δεύτερο αεροσκάφος», επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συγχρηματοδοτήσει τα έξοδα μεταφοράς με το αεροπλάνο, διευκρίνισε η Επιτροπή, στο πλαίσιο ενός αιτήματος βοήθειας από τη Γαλλία, βάσει του οποίου ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

«Το Κέντρο Συντονισμού της Έκτακτης Αντίδρασης της ΕΕ (…) βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα κράτη μέλη, τις αντιπροσωπείες της ΕΕ στην περιοχή και την πρεσβεία της Κίνας στις Βρυξέλλες. Μια πρόσθετη στήριξη από την ΕΕ μπορεί να δοθεί έπειτα από αίτημα», τόνισε ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διαχείριση των Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς.

«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τα κράτη μέλη και να διασφαλίσουμε μια σθεναρή και συντονισμένη απάντηση της ΕΕ, εκτός και εντός της ΕΕ, μπροστά στην κατάσταση το κοροναϊού που εξελίσσεται», υπογράμμισε η Στέλλα Κυριακίδου, η Επίτροπος που είναι επιφορτισμένη με την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων.

Η Ιαπωνία μετέφερε 206 πολίτες της από την πόλη Ουχάν

Αεροσκάφος που έστειλε η ιαπωνική κυβέρνηση και μετέφερε 206 ιάπωνες υπηκόους από την κινεζική πόλη Ουχάν, εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα, προσγειώθηκε σήμερα το πρωί στο Τόκιο, διαπίστωσε ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στις 08:40 [τοπική ώρα· 01:40 ώρα Ελλάδας] στο διεθνές αεροδρόμιο Χανέντα στο Τόκιο.

Το ναυλωμένο αεροσκάφος ταξίδεψε από το Τόκιο στην Ουχάν κατόπιν συνεννόησης των κυβερνήσεων της Ιαπωνίας και της Κίνας. Σε αυτό επέβαινε ιατρικό προσωπικό που έκανε ερωτήσεις στους ιάπωνες υπηκόους που επαναπατρίστηκαν για να εξακριβώσει αν κάποιος έχει συμπτώματα μόλυνσης.

Οι άνθρωποι που επαναπατρίστηκαν οδηγήθηκαν με λεωφορεία σε νοσοκομεία για να υποβληθούν σε εξετάσεις, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ.

Δεν προβλέπεται να τεθούν σε υποχρεωτική καραντίνα, αλλά η κυβέρνηση τους έχει ζητήσει να μη βγουν από τα σπίτια τους στην Ιαπωνία για δύο εβδομάδες ώστε να αποφευχθεί η δυνητική εξάπλωση του κοροναϊού αν είναι φορείς του ακόμη κι αν δεν έχουν εμφανίσει κανένα σύμπτωμα που να αφήνει να γίνει σαφές πως ασθενούν.

Περίπου 650 Ιάπωνες που κατοικούν στην Ουχάν, μητροπολιτική περιοχή 11 εκατομμυρίων κατοίκων και βιομηχανικό κέντρο, εξέφρασαν την επιθυμία να επιστρέψουν στο αρχιπέλαγος, εν μέσω των αυστηρών μέτρων περιορισμού της κίνησης των προσώπων που επέβαλαν οι αρχές μετά την εμφάνιση τον Δεκέμβριο νέου στελέχους κοροναϊού που προκαλεί δυνητικά θανατηφόρα πνευμονία.

Στην Ιαπωνία ο αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού ανέρχεται σε επτά. Το ένα κρούσμα είναι εξηντάρης Ιάπωνας που δεν επισκέφθηκε την Κίνα — μολύνθηκε στο αρχιπέλαγος. Είναι οδηγός και μετέφερε τουρίστες από την Ουχάν σε δύο περιπτώσεις, εξήγησε το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τοσιμίτσου Μοτέγκι δήλωσε ότι η κυβέρνηση κάνει ήδη διευθετήσεις για νέες πτήσεις. Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε διαβεβαιώνει ότι όλοι οι πολίτες της χώρας που το επιθυμούν θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να επαναπατριστούν το συντομότερο δυνατόν.

Κοροναϊός: Σε καραντίνα στο Νησί των Χριστουγέννων οι Αυστραλοί από την Κίνα

Οι αρχές της Αυστραλίας θα βοηθήσουν υπηκόους τους που το επιθυμούν να εγκαταλείψουν την επαρχία Χουμπέι της Κίνας, επίκεντρο του νέου κοροναϊού, και θα τους θέσει σε απομόνωση στο Νησί των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε ο αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον σήμερα, αφού ενημερώθηκε για την πορεία της επιδημίας από τις κινεζικές αρχές.

«Αποφασίσαμε (...) να καταρτίσουμε σχέδιο για τη διεξαγωγή επιχείρησης» προκειμένου να «αναχωρήσουν απομονωμένοι και ευάλωτοι Αυστραλοί» από την πόλη Ουχάν και την επαρχία Χουμπέι, δήλωσε ο Μόρισον σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ