2020-01-29 12:00:05
Φωτογραφία για Ποιος πληρώνει την κοινωνική πολιτική κύριε Υπουργέ;
του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr iatrikanea

Ο υπουργός Υγείας για άλλη μια φορά ακολουθώντας τα πρότυπα των προκατόχων του εξήγγειλε παροχές όπως την απαλλαγή από την συμμετοχή, σε φάρμακα, σε 230000 ασφαλισμένους που λάμβαναν το ΕΚΑΣ και τους κόπηκε.

Όμως αυτό σημαίνει ότι το όλο κόστος το επωμίζεται ο ΕΟΠΥΥ αφού ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ δεν προβλέφθηκε να αυξηθεί με αποτέλεσμα εμμέσως πλην σαφώς καλούνται οι ασφαλισμένοι (τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ είναι των ασφαλισμένων) να πληρώσουν τα έξοδα της συγκεκριμένης εξαγγελίας. 

Επίσης ο Υπουργός Υγείας συμπεριέλαβε σε νομοσχέδιο που αναμένεται η δημοσίευσή του για την δημόσια υγεία την παροχή δωρεάν προληπτικών εξετάσεων. Όμως και σε αυτήν την περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ καλείται να επωμιστεί αυτό το έξοδο.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει κλειστό προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει ότι το τελικό έξοδο αυτών των παροχών ο ΕΟΠΥΥ αναγκαστικά το μετακυλίει στους παρόχους. Ο τρόπος που γίνεται αυτό είναι μέσω του clawback και του rebate. Εύκολη πρακτική που όμως επιφέρει σοβαρά προβλήματα στους παρόχους που πλέον δεν αντέχουν να επιδοτούν από την τσέπη τους τις παροχές της κεντρικής κυβέρνησης. 


Είναι χαρακτηριστική η επιστολή της Ένωσης ΕΛ/παγγελαμιών Ακτινολόγων Ελλάδος: 

Στο τέλος του τρέχοντος μηνός στο υπό δημοσίευση νομοσχέδιο για την δημόσια υγεία περιλαμβάνεται και η δωρεάν παροχή προς τις γυναίκες άνω των 39 ετών ψηφιακής μαστογραφίας. Ένας ψηφιακός μαστογράφος μάρκας S---S Mammomax Inspiration κοστίζει 170.000 συν Φ.Π.Α. Οι γυναίκες άνω των 39 ετών υπολογίζονται γύρω στα 2,5εκ. 

Ο κωδικός για μαστογραφία είναι 11εκ.€. Η ασφαλιστική τιμή ψηφιακής μαστογραφίας κυμαίνεται από 25 έως 35€. 

Αφαιρούμενων το 15%, που είναι η συμμετοχή της ασθενούς, Rebate και Clawback, μένει στο εργαστήριο 4,5-4,7€ στην εξέταση. 

Αυτά για την μαστογραφία χωρίς περαιτέρω σχολιασμό γιατί σ’ αυτήν την περίπτωση τα λόγια είναι περιττά. 

ΓΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΛ/ΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ              Ο ΤΑΜΙΑΣ  

Θ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Δ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝ. ΕΝΩΣΗ ΙΔ. ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΩΝ ΠΑΝΙΔΙ 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΦΜΜΑΤΕΑΣ

Δ. ΦΑΣΙΤΣΑΣ         Π.ΝΤΟΥΝΙΑΣ
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ