2020-01-29 13:00:15
Φωτογραφία για Bayer – Χιλιάδες αγωγές για καρκίνους
Σε μια προσπάθεια να διευθετήσει δεκάδες χιλιάδες αγωγές για το ζιζανιοκτόνο Roundup, η Bayer είναι έτοιμη να επιλύσει εξωδικαστικά αμέτρητες υποθέσεις, με αποζημιώσεις που ίσως αγγίξουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, δικηγόροι της Bayer αποκάλυψαν πως η εταιρεία προετοιμάζεται να καταβάλει, αθροιστικά, 8 δισεκατομμύρια δολάρια για την αποζημίωση καταναλωτών που διαγνώστηκαν με καρκίνο και έχουν ήδη καταθέσει αγωγές, ενώ άλλα δύο δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονται για τυχόν μελλοντικές αγωγές. 

Οι ενάγοντες ισχυρίζονται πως η έκθεσή τους στο ζιζανιοκτόνο τους προκάλεσε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου την ίδια ώρα που η Bayer επιμένει ότι το Roundup δεν είναι καρκινογόνο. Ωστόσο οι ενάγοντες παραπέμπουν σε μελέτες που συνδέουν την ουσία γλυφοσάτη με το λέμφωμα non-Hodgkin's.

Το ζιζανιοκτόνο το παρήγαγε ο όμιλος αγροχημικών Monsanto που εξαγοράστηκε από την Bayer. Όταν έγινε η εξαγορά έναντι 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η μετοχή της Bayer είχε πέσει κατά 23% αλλά μετά τη χθεσινή ανακοίνωση για πιθανό εξωδικαστικό συμβιβασμό, η μετοχή της εταιρείας ενισχύθηκε έως και κατά 3,9%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο.


Ο αριθμός των αγωγών σχετικά για το Roundup αυξήθηκε κατακόρυφα, μετά από μία ακόμα δικαστική απόφαση που επιδίκασε σε ενάγοντες σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Πολλές από τις δίκες που είχαν προγραμματιστεί για αυτόν τον μήνα εναντίον της Bayer αναβλήθηκαν στα πλαίσια των συζητήσεων για εξωδικαστικούς συμβιβασμούς ενώ άλλες ξεκίνησαν μέσα στην εβδομάδα. 

Ο Ken Feinberg επικεφαλής μεσάζων για αυτές τις υποθέσεις, εκτιμά πως η Bayer μπορεί να επιλύσει εξωδικαστικά ακόμα και 85.000 υποθέσεις μέσα σε έναν μήνα. Ωστόσο ο Chris Loder, εκπρόσωπος της εταιρείας στην Αμερική, λέει πως ο αριθμός αυτός είναι απλώς μια εκτίμηση του Feinberg και ο αριθμός των υποθέσεων που έχουν αναφερθεί παραμένει «σημαντικά χαμηλότερος των 50.000».

Με πληροφορίες από Bloomberg

 via 

Γλυφοσάτη: Η γλυφοσάτη (χημική ονομασία IUPAC: Ν(φωσφονομεθυλο) γλυκίνη) είναι ένα ευρέως φάσματος συστηματικό ζιζανιοκτόνο και ξηραντικό καλλιεργειών. Είναι οργανοφωσφορική ένωση, συγκεκριμένα ένα φωσφονικό, που δρα αναστέλλοντας το φυτικό ένζυμο 5-ενολοπυροσταφυλοσικιμική-3-φωσφορική συνθάση. Χρησιμοποιείται για να εξοντώσει τα ζιζάνια, ειδικά τα ζιζάνια των μονοετών πλατύφυλλων και των αγρωστωδών που ανταγωνίζονται τις καλλιέργειες. Η ζιζανιοκτόνα δράση ανακαλύφθηκε από τον χημικό της Monsanto Τζον Ε.Φρανζ το 1970.[3] Το 1974 διατέθηκε στην αγορά για γεωργική χρήση με την εμπορική ονομασία Roundup. 

Στην Ελλάδα το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης ενέκρινε τη χρήση της γλυφοσάτης και χορήγησε πενταετή άδεια διάθεσης στην αγορά από την 06/3/2018 έως και την 15/12/2023
olalathos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ