2020-01-30 02:42:01
Φωτογραφία για Πόσο κινδυνεύει ένας 15χρονος από κατάθλιψη; Το εργαλείο που το προβλέπει
Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα εργαλείο το οποίο αξιολογεί παράγοντες όπως το φύλο,

η απόδοση του παιδιού στο σχολείο ακόμη και η σχέση με τους γονείς του για να εντοπίσει έγκαιρα τους έφηβους που διατρέχουν κίνδυνο κατάθλιψης

 Ένα νέο εργαλείο που θα μπορεί να εντοπίσει τα παιδιά με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης υποστηρίζουν ότι δημιούργησαν επιστήμονες από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου σε σχετική δημοσίευση στο Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 2.192 παιδιά 15 ετών προκειμένου να αναπτύξουν το εργαλείο αυτό, το οποίο, για να βγάλει ένα πόρισμα, λαμβάνει υπόψιν διάφορους παράγοντες, από το πόσο καλά τα πάνε στο σχολείο, μέχρι τη χρήση φαρμάκων που ενδεχομένως κάνουν και το αν έχουν φύγει από το σπίτι τους. Ακόμα, το φύλο των ανθρώπων, το χρώμα του δέρματός τους και οι σχέσεις με τους γονείς τους.


Για να καταλήξουν στους 11 τελικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να συνδυαστούν σε μία μεμονωμένη βαθμολογία για να αναγνωρίσουν όσους βρίσκονται σε κίνδυνο, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ήδη υπάρχουσες έρευνες, και μπόρεσαν έτσι να καταλάβουν ποιοι νέοι άνθρωποι θα υπέφεραν από σοβαρή κατάθλιψη στην ηλικία των 18 ετών.

Η Δρ. Mondelli και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν τους Βραζιλιάνους μαθητές στην ηλικία των 15 και των 18 ετών και στη συνέχεια ανέπτυξαν το εργαλείο πρόβλεψης του κινδύνου κατάθλιψης, που χρησιμοποιήθηκε και για την πρόβλεψη της ασθένειας σε 1.144 Βρετανούς 12 ετών και 739 Νεοζηλανδούς 15 ετών.

Όπως διαπιστώθηκε, όμως, το εργαλείο δεν ήταν αποτελεσματικό στους νέους αυτών των χωρών, επειδή δεν ήταν διαθέσιμες οι ίδιες πληροφορίες και χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικά μέτρα αξιολόγησης της ψυχικής τους υγείας στην ηλικία των 18 ετών.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τον έλεγχο των νέων ανθρώπων και τη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας», σημειώνει η Δρ. Baleria Mondelli, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, η οποία εξήγησε ότι επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένοι 11 παράγοντες επειδή ήταν εύκολο να συγκεντρωθούν και σχετίζονται άμεσα με την κατάθλιψη.

Οι επιστήμονες της εν λόγω μελέτης προσπάθησαν να ξεπεράσουν τους παραδοσιακούς τρόπους εντοπισμού ανθρώπων που διατρέχουν κίνδυνο κατάθλιψης, εξετάζοντας βαθμολογίες κινδύνου που χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη άλλων προβλημάτων υγείας. Μεταξύ αυτών και η βαθμολογία καρδιαγγειακού κινδύνου της κλίμακας Framingham, η οποία επιχειρεί να προβλέψει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής μετά από 10 χρόνια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πάντως, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν την ανάγκη προσαρμογής της βαθμολογίας του νέου τεστ ανάλογα με το πού χρησιμοποιείται. «Όταν αναπτύσσεται ένα νέο εργαλείο αξιολόγησης κινδύνου, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψιν το πώς αυτό θα λειτουργεί στον πραγματικό κόσμο», επισημαίνει καταληκτικά η Δρ. Mondelli.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ