2020-02-01 08:00:28
Φωτογραφία για Αθωώθηκαν τρεις γιατροί που κατηγορούνταν για φόνο μετά την ευθανασία μίας 38χρονης
Δικαστήριο του Βελγίου αθώωσε τρεις γιατρούς που κατηγορούνταν για φόνο, στην πρώτη υπόθεση ευθανασίας που εκδικάστηκε στη χώρα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η ευθανασία που έκαναν οι γιατροί στην 38χρονη Tine Nys τον Απρίλιο του 2010 ήταν παράνομη καθώς δεν πληρούσε τα θεσπισμένα κριτήρια. Ήταν οι πρώτοι γιατροί που δικάστηκαν με αυτή την κατηγορία στο Βέλγιο μετά τη θεσμοθέτηση της ευθανασίας το 2002. Το δωδεκαμελές ορκωτό δικαστήριο, μετά από συνεδρίαση οχτώ ωρών, αποφάσισε ξημερώματα Παρασκευής ότι οι κατηγορούμενοι δεν είναι ένοχοι, σύμφωνα με τους εισαγγελείς της Γάνδης όπου πραγματοποιήθηκε η δίκη.

Οι τρεις κατηγορούμενοι ήταν ο γιατρός που έκανε τη θανατηφόρα ένεση, ο πρώην γενικός γιατρός της Tine Nys και ένας ψυχίατρος. Οι τρεις γιατροί υπέγραψαν για να γίνει η ευθανασία. Οι γονείς της Nys και οι αδερφές της, που ήταν παρόντες κατά τον θάνατό της, κατήγγειλαν ότι η ευθανασία έγινε με ερασιτεχνικό τρόπο ενώ η 38χρονη δεν έπασχε από ανίατο ψυχικό νόσημα, έναν από τους σημαντικούς όρους για να πραγματοποιηθεί ευθανασία.


Ο βελγικός νόμος αναγνωρίζει στους ενήλικες το δικαίωμα στον θάνατο αν αντιμετωπίζουν αφόρητους σωματικούς πόνους ή ψυχική οδύνη αποτέλεσμα κάποιος σοβαρής και ανίατης νόσου. Ο νόμος προεκτάθηκε και σε παιδιά που βρίσκονται σε τερματικά στάδια το 2014. Οι περισσότεροι ασθενείς που επιλέγουν ιατρικά υποβοηθούμενο θάνατο πάσχουν από καρκίνο στο τελικό στάδιο. Το 2019 δύο δίδυμοι, που είχαν γεννηθεί κωφοί, επέλεξαν την ευθανασία καθώς άρχισαν να χάνουν την όρασή τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, επικαλούμενοι ψυχική οδύνη.

Υποστηρικτές της ευθανασίας λένε ότι η δίκη προκάλεσε νευρικότητα στους γιατρούς που υπογράφουν την απόφαση. Ορισμένοι ασθενείς, λένε, ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να πεθάνουν με τους δικούς τους όρους. Στην Ολλανδία, όπου η ευθανασία είναι επίσης νόμιμη, ένας γιατρός αθωώθηκε σε δίκη τον Σεπτέμβριο, αφού κατηγορήθηκε ότι δεν εξασφάλισε τη σωστή συγκατάθεση από μια γυναίκα που έπασχε Alzheimer. Η υπόθεση είχε παραπεμφθεί σε ανώτατο δικαστήριο.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ