2020-02-01 09:04:21
Φωτογραφία για Τα υγιεινά τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε όταν είστε άρρωστοι

Η περίοδος έξαρσης της εποχικής γρίπης είναι σε πλήρη εξέλιξη και όλοι μας, λίγο ή πολύ, έχουμε κάποια από τα συμπτώματα. Τι θα πρέπει όμως να τρώμε και τι να αποφεύγουμε τις ημέρες αυτές;



ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν πάει ο νους σας: 7 καθημερινά πράγματα που μπορεί να μας αρρωσταίνουν – Από την οδοντόβουρτσα μέχρι την ντουζιέρα

10|05|2019 | 16:04

Εποχική γρίπη: Στους 13 οι νεκροί -Ενα 4χρονο παιδί μεταξύ των θυμάτων

24|01|2020 | 07:31

Πονάει ο λαιμός; Έχετε πυρετό, κρύωμα ή βήχα; Κάποια γρίπη σας ταλαιπωρεί ή μήπως πονόκοιλο και διάρροια; Όλοι λένε ότι πρέπει να πίνετε πολλά υγρά και να παίρνετε όσο πιο πολλές θρεπτικές ουσίες μπορείτε. Υπάρχουν όμως κάποια υγιεινά τρόφιμα που έχουν τη φήμη πως αντί να βοηθούν κάποιον άρρωστο, τον κάνουν να νιώθει χειρότερα, επειδή επιδεινώνουν ή παρατείνουν τα συμπτώματα με κάποιο τρόπο.



Ποια υγιεινά όμως τρόφιμα είναι αυτά και τι πρέπει να τρώτε όταν δεν νιώθετε και πολύ καλά;

Όταν έχετε ένα κρύωμα, γρίπη ή πυρετό

Αποφύγετε: Σπανάκι

Η ισταμίνη είναι μια χημική ουσία που παράγεται στο σώμα και η απελευθέρωσή της προκαλεί συμπτώματα αλλεργίας, αλλά βρίσκεται επίσης και σε πολλά τρόφιμα. Κι ενώ κάποια τρόφιμα δεν είναι υψηλά σε ισταμίνη, θεωρούνται ότι απελευθερώνουν την ουσία αυτή. «Διεγείρουν τα ιστοκύτταρα, για να απελευθερώσουν ισταμίνη και να ενεργοποιήσουν μια φλεγμονώδη αντίδραση» δήλωσε η γιατρός Ρενέ Βελενστάιν. «Αυτή η αντίδραση μπορεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη συμφόρηση, την κούραση και άλλα συμπτώματα που συνδέονται με το κρυολόγημα ή τη γρίπη». Εκτός από το σπανάκι, άλλες ουσίες είναι οι φράουλες, οι ντομάτες και τα εσπεριδοειδή (μεταξύ άλλων).

Μπορεί το σπανάκι να είναι θρεπτικό, αλλά καλό είναι να το αποφεύγετε όταν είστε κρυωμένοι ή έχετε γρίπη

Αποφύγετε: Ξηροί καρποί

Τα καρύδια περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για να βοηθήσουν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, όπως ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Ε. Αλλά ίσως, είναι προτιμότερο να μην τα καταναλώσετε κατά την διάρκεια των αρχικών σταδίων μιας νόσου, ειδικά εάν σας πονάει το στομάχι σας ή έχετε πυρετό. Επειδή οι ξηροί καρποί είναι υψηλοί σε υγιή λίπη, το σώμα σας θα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να τα αφομοιώσει. Αυτό θα μπορούσε να σας προκαλέσει ανακατωσούρες.

Αποφύγετε: Μπρόκολο

Ενώ το μπρόκολο είναι αρκετά ευεργετικό, καθώς περιέχει θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την ανοσία, όπως οι βιταμίνες Α και C, είναι επίσης υψηλό σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι δύσκολο να αφομοιωθούν όταν είστε άρρωστος» δήλωσε ο Μαχμούντ Γκανούμ, συγγραφέας του βιβλίου «Total Gut Balance». Για να αποφύγετε την ερεθιστικότητα του στομάχου σας, προτιμήστε τρόφιμα που είναι χαμηλότερα σε φυτικές ίνες και πιο εύπεπτα ώστε το σώμα σας να μπορεί να εστιάσει την προσοχή του στην αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Τι να φάτε: Κόκκινες πιπεριές

Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται κουερσετίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που είναι επίσης αντι-ιικό και αντιφλεγμονώδες. «Η κουερσετίνη μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της επανάληψης του ιού, αποκαθιστώντας την οξειδωτική βλάβη των ιστών ως αποτέλεσμα της λοίμωξης» δήλωσε η Βελενστάιν. Είναι επίσης, πλούσιες σε βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που θεωρείται ότι κατευνάζει τα συμπτώματα, αλλά δεν είναι τόσο όξινες όσο τα εσπεριδοειδή.

Προτιμήστε τις κόκκινες πιπεριές

Τι να φάτε: Μανιτάρια

Οι κυτοκίνες είναι μικρές πρωτεΐνες που εντοπίζονται στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Και οι έρευνες δείχνουν ότι τα μανιτάρια, όπως το shiitake, το reishi και το cordyceps, μπορούν να αυξήσουν τις κυτοκίνες και να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τη λοίμωξη, δήλωσε η Βελενστάιν.

Τι να φάτε: Σούπα κοτόπουλο ή ζωμό

Μελέτες υποδηλώνουν πως η σούπα κοτόπουλου περιέχει ενώσεις που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, καθιστώντας το ιδανικό φαγητό στην μάχη για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος ή των συμπτωμάτων της γρίπης. Μία από αυτές τις ενώσεις, η καρνοσίνη, που εντοπίζεται στο κοτόπουλο και είναι χρήσιμη στην καταπολέμηση των αρχικών σταδίων ενός κρυολογήματος ή μιας γρίπης, σύμφωνα με μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Therapeutics.

Ένα μπολ κοτόσουπας είναι το ιδανικό φαγητό στην μάχη της αντιμετώπισης της γρίπηςΌταν έχετε πονοκέφαλο

Αποφύγετε: Τα παλαιωμένα τυριά

Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία των τυριών, τόσο περισσότερη ισταμίνη παράγουν, με τυριά όπως το γκούντα και η παρμεζάνα να βρίσκονται στην κορυφή. Η ισταμίνη που βρίσκεται σε αυτά τα τυριά μπορεί να προκαλέσει διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο, προκαλώντας πονοκέφαλο (ή και επιδείνωση του).

Τι να φάτε: Άπαχες πρωτεϊνες

Το βόειο κρέας, το κοτόπουλο και άλλα άπαχα κρέατα περιέχουν βιταμίνη Β2 και συνένζυμο Q10, δύο σημαντικές βιταμίνες που διατηρούν την παροχή ενέργειας του σώματος.«Ο ακριβής μηχανισμός είναι άγνωστος, αλλά η έρευνα έρχεται να υποστηρίξει πως οι πάσχοντες από ημικρανία μπορεί να έχουν πρόβλημα με τον ενεργειακό μεταβολισμό στον εγκέφαλο» δήλωσε η Βελενστάιν.

Τι να φάτε: Αγγούρια

όταν το σώμα αφυδατώνεται, αντλεί νερό από οπουδήποτε υπάρχει, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Το αποτέλεσμα; Οι πονοκέφαλοι. «Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νερό, όπως το αγγούρι και το καρπούζι, επαναπροσδιορίζει την ισορροπία των υγρών στο σώμα» αναφέρει η Βελενστάιν. «Ο εγκέφαλος γεμίζει με νερό και τα συμπτώματα του πονοκεφάλου εξαφανίζονται».

Αγγούρια: Μια τροφή πλούσια σε νερόΌταν έχετε βήχα ή πονόλαιμο

Αποφύγετε: Ωμά λαχανικά

Ανάλογα με την σοβαρότητα του πονόλαιμου, τα τρόφιμα που είναι τραχιά ή οδοντωτά στην υφή (όπως τα ωμά λαχανικά) μπορεί να είναι δύσκολα στην κατάποση και να προκαλέσουν περαιτέρω ερεθισμό, δήλωσε η Βελενστάιν.

Αποφύγετε: Εσπεριδοειδή

Η κατανάλωση εσπεριδοειδών όταν είστε άρρωστοι, δεν είναι και κάτι εύκολο. Από την μία, με αυτό τον τρόπο εφοδιάζετε τον οργανισμό σας με βιταμίνη C, καθώς και ηλεκτρολύτες όπως το κάλιο. Από την άλλη όμως «τα επίπεδα οξύτητας στα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ μπορεί να ερεθίσουν περαιτέρω τον λαιμό» ανέφερε η Βελενστάιν. Επομένως, ίσως είναι καλύτερα να πάρετε την επιθυμητή βιταμίνη C και τους ηλεκτρολύτες από άλλες πηγές, έως ότου γίνει καλύτερα ο λαιμός σας.

Τι να φάτε: Αυγά

Όχι μόνο είναι εύκολα στην κατανάλωση, αλλά περιέχουν τόσο βιταμίνη D όσο και ψευδάργυρο, έναν δυναμικό δίδυμο που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τους ιούς και τα βακτήρια.

Το μέλι είναι φυσικό κατασταλτικό του βήχα

Τι να φάτε: Μέλι

Όχι μόνο η καταπραϋντική υφή της βοηθά στην ανακούφιση ενός πονόλαιμου, φαγούρα στο λαιμό, αλλά το μέλι είναι φυσικό κατασταλτικό του βήχα, όπως αναφέρει η Βελενστάιν. Μπόνους: Το μέλι έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τα ενοχλητικά μικρόβια, σύμφωνα με το περιοδικό Iran Journal of Basic Medican Science.

Όταν έχετε στομαχόπονο, ναυτία ή διάρροια

Αποφύγετε: Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν λακτόζη, που διασπάται στο στομάχι με την βοήθεια ενός πεπτικού ενζύμου που λέγεται λακτάση. Και η κατανάλωση γαλακτοκομικών όταν το στομάχι σας δεν είναι και πολύ καλά, μπορεί να εντείνει τα συμπτώματα όπως διάρροια, φούσκωμα και κοιλιακό άλγος.

Τι να αποφύγετε: Φασόλια

«Τα σάκχαρα που υπάρχουν στα φασόλια, που άλφα-γαλακτοσιδάση, μπορούν να ερεθίσουν τα προβλήματα του στομάχου, όπως η διάρροια, το αέριο και οι κράμπες» ανέφερε ο Γκανούμ. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα μπορεί να μην συνθέτει αρκετό από το απαραίτητο ένζυμο που μειώνει τα αέρια, προκειμένου να αφομοιώσει πλήρως αυτά τα σάκχαρα.

Τι να φάτε: Βρώμη

Εκτός από το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά ήπια για το στομάχι, η βρώμη περιέχει διαλυτές ίνες, οι οποίες τραβούν νερό στο πεπτικό σύστημα ρυθμίζοντας στο πόσο γρήγορα στέλνετε το φαγητό μέσω του σώματος. Η βρώμη περιέχει επίσης σελήνιο, που βοηθά στην προστασία του σώματος από την μόλυνση, καθώς και ψευδάργυρο, που βοηθά στην καταπολέμηση των ανεπιθύμητων βακτηρίων και ιών.

Τι να φάτε: Λευκό ρύζι

Το ρύζι είναι άλλο ένα ήπιο φαγητό που θα βοηθήσει το πεπτικό σας σύστημα. Περιέχει άμυλο και χαμηλής περιεκτικότητας φυτικές ίνες, καθιστώντας το το τέλειο φαγητό μετά από μια διάρροια.

Τι να φάτε: Μπανάνες

Όταν υποφέρετε από διάρροιες ή εμετούς, τα επίπεδα καλίου του οργανισμού σας μπορεί να εξαντληθούν. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο που ισορροπεί την ποσότητα νερού στο σώμα σας. Πάντως, σύμφωνα με τον Γκανούμ, καλό θα ήταν να προτιμήσετε τις λίγο πιο πράσινες μπανάνες από τις γινωμένες, γιατί έχουν πιο ανθεκτικό άμυλο, κάτι που ενθαρρύνει την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο έντερο».

Φωτογραφίες: Pixabay

Let's block ads! (Why?)


πηγη
periergaa
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ