2020-02-02 09:52:40
Φωτογραφία για 13125 - Εκδήλωση στη Νέα Υόρκη για την Λαυριωτική Ιερά Καλύβη του Τιμίου Σταυρού της Ιεράς Σκήτης Αγίας Άννης (βίντεο, φωτογραφίες)
Ειδική εκδήλωση  - παρουσίαση του έργου της κτιριακής αποκατάστασης που πραγματοποιείται στην Ιερά Καλύβη του Τιμίου Σταυρού, στην Ιερά Σκήτη της Αγίας Άννης, στο Aγιον Ορος, οργάνωσε την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, στη Νέα Υόρκη, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Athonite Heritage Foundation (Ίδρυμα Αθωνικής

Κληρονομιάς).

Τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης ήταν ο Ιερομόναχος π. Νεκτάριος Αγιαννανίτης, Γέροντας της Ιεράς Καλύβης του Τιμίου Σταυρού.

Ο π. Νεκτάριος μίλησε για την πολύχρονη εμπειρία του στο ´Αγιον ´Ορος, στο οποίο εγκαταστάθηκε 12 ετών, την ιστορική Καλύβη του Τιμίου Σταυρού, καθώς και για το έργο αποκατάστασης που πραγματοποιείται με την προσωπική του φροντίδα.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο ιατρός Δρ. Γεώργιος Σταυρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτικό μέλος του AHF, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο του ιδρύματος.

Η Ιερά Καλύβη του Τιμίου Σταυρού ευρίσκεται, στη Ιερά Σκήτη Αγίας Άννης, σε βραχώδη και απόκρημνη περιοχή του Αγίου Ορους. Από έγγραφα φερεται να κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα.


Το κτηριακό συγκρότημα διατηρήθηκε ανέπαφο μέχρι την δεκαετία του ’60. Έκτοτε αλλοιώθηκε σημαντικά από επεμβάσεις με σύγχρονα υλικά με τελικό αποτέλεσμα την αλλοίωση της μορφής της Καλύβης και την γενική φθορά της.

Για την αποκατάσταση της Ι. Καλύβης έχει εκπονηθεί πλήρης αρχιτεκτονική η οποία έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με την μελέτη, τα ιστορικά κτήρια θα αποκατασταθούν αποκτώντας πάλι την παραδοσιακή τους μορφή ενώ θα κατασκευαστεί και νέο πετρόκτιστο κτήριο ξενώνα.

Από το 1652, η Καλύβη του Τιμίου Σταυρού στέκεται στους πρόποδες του Αγίου Όρους. Η Καλύβη ήταν διάσημη στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Εκείνη την εποχή δημιουργήθηκαν μεγάλα έργα εικονογραφίας.Ο Γέροντας του Τιμίου Σταυρού, π.  Νεκτάριος ξεκίνησε το έργο αποκατάστασης το 2012. Το πρώτο μέρος του έργου υλοποιήθηκε με χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σημερινό έργο είναι η αποκατάσταση της Καλύβης του Τιμίου Σταυρού. Μέσα από την υποστήριξή το Ίδρυμα Athonite Heritage ήταν σε θέση να χρηματοδοτήσει μια νέα φάση ανακαίνισης το Σεπτέμβριο του 2019. Ο Ιερομόναχος π. Νεκτάριος, Γέροντας της Καλύβης του Τιμίου Σταυρού, είναι αποφασισμένος να ολοκληρώσει την αποκατάσταση που θα προστατεύσει το κτίριο της Καλύβης. Το Ίδρυμα Athonite Heritage Foundation δεσμεύεται για την ολοκλήρωσή του έργου.

Σχετικές συνδέσεις:

Αδελφότητα Αναναίων Ι. Σκήτη Αγίας Άννης Άγιο Όρος

Holy Cross Restoration | Athonite Heritage Foundation | Mount Athos
agioritikesmnimes
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ