2020-02-03 19:53:18
Φωτογραφία για Στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης: Δίνουμε Patriot, αναμένουμε «πετροδόλαρα»
Τα οφέλη από τη «στρατηγική εταιρική σχέση» με τη Γαλλία και το ταξίδι Μητσοτάκη σε

Ριάντ και Αμπού Ντάμπι για επενδύσεις - Γιατί η μεταφορά του συστήματος αεράμυνας στη Σαουδική Αραβία θα έχει θετικό αντίκτυπο για τη χώρα μας

Η Αραβική Χερσόνησος είναι ο επόμενος σταθμός στο «σαφάρι» που ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, στοχεύοντας, αφενός στην προσέλκυση επενδύσεων και αφετέρου στη συσσώρευση «διπλωματικού κεφαλαίου» για την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συνεχίζοντας τον κύκλο των ταξιδιών που ξεκίνησε ήδη από το καλοκαίρι, επισκεπτόμενος τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τις ΗΠΑ και την Κίνα, ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από ιθύνοντες της κυβέρνησης για τις επενδύσεις και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, θα βρίσκεται το επόμενο διήμερο στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, και στο Αμπού Ντάμπι, την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.


Στις υψηλού επιπέδου συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με τις ηγεσίες του σαουδαραβικού βασιλείου και των Εμιράτων, σκοπεύει να ανακοινώσει την πρόθεσή του να προχωρήσει με ταχύτητα η εξομάλυνση όλων των διαδικασιών που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στις δύο αυτές χώρες, οι οποίες άλλωστε κινούνται στο ίδιο γεωπολιτικό άρμα με την Αθήνα. Η πεποίθηση που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι από τη στενότερη οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες αυτές αναμένεται να βγουν ωφελημένες ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις μέσω της συμμετοχής τους σε μεγάλα αναπτυξιακά και κατασκευαστικά projects που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύο χώρες οι οποίες, όπως επισημαίνεται, διαθέτουν από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στον πλανήτη.

Ποιοι μετέχουν στην αποστολή

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν περνά απαρατήρητο ότι τα μόνα κυβερνητικά στελέχη που συμμετέχουν στην ελληνική αντιπροσωπεία είναι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Aδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, που έχει την ευθύνη για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια. Στην αποστολή μετέχουν ακόμη ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο αναπληρωτής διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δελαβέκουρας. Αν και η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη είχε σχεδιαστεί πριν από τις πρόσφατες εξελίξεις που δημιούργησε η παράλογη και αγεωγράφητη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, αντικείμενο των συνομιλιών του πρωθυπουργού θα αποτελέσουν, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, και τα ανοιχτά γεωπολιτικά ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου.

Κατά την παραμονή εξάλλου του πρωθυπουργού στο Ριάντ είναι πολύ πιθανό να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τη διάθεση μιας ελληνικής πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία, που αφορά στην προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας. Το μεγαλύτερο βασίλειο της Αραβικής Χερσονήσου υπέβαλε τον περασμένο Οκτώβριο αίτημα για τη διάθεση Patriot και για τον σκοπό αυτό βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα Σαουδάραβες αξιωματούχοι. Η Αθήνα προσανατολίζεται να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα των Σαουδαράβων, καθώς η διάθεση της πυροβολαρχίας των Patriot δεν μπορεί να εκληφθεί ως εμπλοκή στη διαμάχη της Σαουδικής Αραβίας με άλλες χώρες. «Το Patriot είναι αμιγώς αμυντικό σύστημα και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απειλή εναντίον άλλων κρατών», υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι η μεταφορά του συστήματος αεράμυνας θα έχει θετικό αντίκτυπο για τη χώρα μας, καθώς με μια τέτοια πρωτοβουλία «συμβάλλει αφενός στην ενεργειακή ασφάλεια και στη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής, αφετέρου αναδεικνύει τον ρόλο της ως πυλώνα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Επιπλέον, ενισχύονται οι δεσμοί της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία και εν γένει τον αραβικό κόσμο, παρέχοντας ισχυρά κίνητρα για τη στήριξη των ελληνικών θέσεων σε θέματα άμεσου εθνικού ενδιαφέροντος.

Στην ίδια πρωτοβουλία συμμετέχουν και άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και η Ιταλία. Από την άλλη, όπως μεταδίδουν πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων που προηγήθηκαν, με την αποστολή της πυροβολαρχίας δεν αποδυναμώνεται η ελληνική αεράμυνα. Και τούτο διότι η συγκεκριμένη πυροβολαρχία μέχρι πρότινος δεν χρησιμοποιείτο και ενεργοποιήθηκε τα τελευταίο 10ήμερο.

Για τη λειτουργία του συστήματος που θα αποσταλεί στη Σαουδική Αραβία απαιτείται προσωπικό περίπου 130 ατόμων, με εκτιμώμενο κόστος 130.000 ανά μήνα. Το συνολικό ετήσιο κόστος της διάθεσης υπολογίζεται από 33 έως 45 εκατ. ευρώ και, με βάση τις συζητήσεις που έχουν γίνει, προβλέπεται να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία.

Στο Ριάντ, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχαμάντ μπιν Σαλμάν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, ενώ θα υπάρξει συνάντηση και γεύμα (με αντιπροσωπείες), με τον βασιλέα Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, αλλά και ξεχωριστή επαφή με τον διοικητή (Governor) Γιασίρ αλ Ρουμαγιάν του Public Investment Fund. Την Τρίτη, η ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου θα συναντήσει τον διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), σεΐχη Χαμέντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχγιάν και τον διάδοχο του θρόνου του Αμπού Ντάμπι, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχγιάν.

«Oui» στα μειωμένα πλεονάσματα

Αντίστοιχα διττός -οικονομικός και γεωπολιτικός- ήταν και ο σκοπός του ταξιδιού που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός στο Παρίσι, καθώς, όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια των επαφών που είχε με τη γαλλική ηγεσία άνοιξε ο δρόμος για τη μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα δώσει μια βαθιά ανάσα στην ελληνική οικονομία. Το «άριστο αποτέλεσμα» στη συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δεν επετεύχθη τυχαία, καθώς προηγήθηκε μεθοδική προετοιμασία, με πολλούς γύρους επαφών. Το ραντεβού είχε κλειστεί από τις 23 Δεκεμβρίου και η 29η Ιανουαρίου επελέγη επειδή συνέπιπτε χρονικά με το μεγάλο ελληνογαλλικό επιχειρηματικό forum. Επαφές μεταξύ των δύο πλευρών υπήρξαν όλο τον Ιανουάριο, ενώ η Ελλάδα γνώριζε ότι θα έβγαινε το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ» και ότι η Γαλλία θα ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή. Στο γεύμα εργασίας που του παρέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, με σαφήνεια το θέμα: «Είπαμε ότι δεν θα διεκδικήσουμε τη μείωση των πλεονασμάτων, ούτε το 2019, ούτε το 2020», ανέφερε ο πρωθυπουργός προς τον Γάλλο πρόεδρο. «Είμαστε όμως αποφασισμένοι να το κάνουμε για τον Προϋπολογισμό του 2020-2021», συμπλήρωσε, και ευχαρίστησε τον οικοδεσπότη για τη στήριξη που παρέχουν στην Ελλάδα ο ίδιος και η χώρα του. Προς την ίδια κατεύθυνση, δήλωσε και δημοσίως ότι «η Γαλλία ήταν από την πρώτη στιγμή συμπαραστάτης μας στην προσπάθεια να διεκδικήσουμε χαμηλότερα πλεονάσματα». Επισημαίνοντας δε ότι «ήμασταν συνεπείς στους στόχους μας και έχουμε υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε ότι «ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε χαμηλότερα πλεονάσματα στα ευρωπαϊκά».

Το καλό κλίμα και η συναντίληψη που επικράτησε στο τετ α τετ των δύο ηγετών ενισχύθηκαν και από τη στήριξη της Αθήνας στη γαλλική θέση για τα χρήματα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως και στις πρωτοβουλίες Μακρόν για την Ευρωζώνη και το μέλλον της Ευρώπης.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξήρε τις «βαθιά ριζωμένες στον χρόνο» οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις έμειναν και κατά τη διάρκεια της κρίσης και συνεχίζουν να μένουν στο πλευρό της Ελλάδας. «Ομως τώρα πρέπει να γίνουν περισσότερα, έτσι ώστε να σηματοδοτηθεί η ανάκαμψη, να αυξηθούν οι επενδύσεις που θα ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στην Ιστορία της δικής σας χώρας και των διμερών μας σχέσεων», συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Στρατηγική εταιρική σχέση»

Στις συζητήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του γεύματος μεταξύ των δύο ηγετών περιλήφθηκε και το ζήτημα της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στο ξεκίνημα της κουβέντας. «Εχουμε την ιστορική ευκαιρία να πάμε ένα βήμα μπροστά τους παραδοσιακούς δεσμούς Ελλάδας - Γαλλίας, σε μια εταιρική στρατηγική σχέση», τόνισε, επισημαίνοντας και την παρουσία του αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκολ» στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Οπως συμφωνήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές, μέσα στον Φεβρουάριο θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο Γάλλος υπουργός Αμυνας προκειμένου να οριστικοποιηθεί ως το τέλος του Ιουνίου η συμφωνία για την ελληνογαλλική στρατηγική εταιρική σχέση. Σε αυτήν, με βάση όσα είπε ο πρόεδρος Μακρόν, θα προβλέπεται βιομηχανική συνεργασία, καθώς και κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα και στην ξηρά. Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε τη βούληση να συμμετάσχουν και άλλες όμορες χώρες με την Ελλάδα σε πρωτοβουλίες αυτού του είδους, κάτι που δεν βρίσκει αντίθετη την Αθήνα, η οποία επιθυμεί την εξομάλυνση και τη μείωση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή μας. Ο πρωθυπουργός άλλωστε μετά το ραντεβού με τον κ. Μακρόν δήλωνε ότι «η Ελλάδα μιλάει με την Τουρκία, χτίζει διεθνείς συμμαχίες και ενισχύει την αποτρεπτική της δύναμη». Οπως επισήμανε ο ίδιος, «το ένα δεν αναιρεί το άλλο και θα ήταν ανεπίτρεπτο αν δεν κάναμε και τα τρία».
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ