2020-02-04 05:34:23
Φωτογραφία για ΔΝΤ - Πολ Τόμσεν: Συνταξιοδοτείται στο τέλος Ιουλίου ο «σκληρός» διαπραγματευτής
Ύστερα από 37 χρόνια επαγγελματικής πορείας - «Ο Πολ είναι γνωστός ως σκληρός

διαπραγματευτής» τονίζει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα - Η αποχώρησή του εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με το ΔΝΤ, οι οποίες έχουν μπει σε νέα τροχιά μετά την πρόωρη αποπληρωμή των 2,7 δισ

Τέλος εποχής για τον υπέρμαχο της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Οι συναντήσεις του με τους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης και η επιμονή του στην τήρηση των μέτρων λιτότητας, άφησαν εποχή. Συνταξιοδοτείται, στο τέλος του ερχόμενου Ιουλίου, ο Πολ Τόμσεν, σύμφωνα με τη νέα επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για έναν σκληρό διαπραγματευτή.

«Ο κ. Τόμσεν έχει ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος της 37χρονης επαγγελματικής σταδιοδρομίας του σε σημαντικές θέσεις για τις ευρωπαϊκές χώρες, ως εργαζόμενος στην Ουάσινγκτον και ως εκπρόσωπος του Ταμείου στη Ρωσία. Πριν από την ανάληψη της θέσης του ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, τον Νοέμβριο του 2014, είχε την ευθύνη προγραμμάτων ευρωπαϊκών χωρών που επλήγησαν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την επακόλουθη κρίση στη ζώνη του ευρώ», τονίζει σε γραπτή της ανακοίνωση η Γκεοργκίεβα.


«Συνεργάστηκε στενά και με τις 44 χώρες της Ευρώπης και συνάμα διαδραμάτισε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο θέμα χάραξης πολιτικής και καθοδήγησης πολλών χωρών, βασισμένων στην ελέυθερη αγορά, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου», συμπλήρωσε η επικεφαλής του Ταμείου.

«Ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, ο κ. Τόμσεν έχει κατευθύνει τις εργασίες επιτήρησης του Ταμείου, τον πολιτικό διάλογο με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, και τις διαβουλεύσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Ταμείο πάνω στην υλοποίηση προγραμμάτων», επισήμανε.

«Ο Πολ είναι γνωστός ως σκληρός διαπραγματευτής, με αρχές, ενώ είχε πάντα στόχο τη μακροπρόθεσμη ευημερία του κόσμου», κατέληξε η κ. Γκεοργκίεβα.

H καριέρα του απογειώθηκε μετά την ενασχόληση με την Ελλάδα

Παρά τις εμμονές και τα τραγικά λάθη του στην Ελλάδα, ο κ. Τόμσεν είδε την καριέρα του στο Ταμείο να απογειώνεται μετά την τετραετή ενασχόλησή του με τη χώρα μας. Η αποχώρησή του εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με το ΔΝΤ, οι οποίες έχουν μπει σε νέα τροχιά μετά την πρόωρη αποπληρωμή 2,7 δισ. ευρώ προς το Ταμείο, τη συμφωνία για κλείσιμο της μόνιμης αντιπροσωπείας του στην Αθήνα και τη σχεδιαζόμενη δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή άλλων 2 δισ. ευρώ εντός του 2020.

Στην επικείμενη αποχώρηση του Δανού τεχνοκράτη είχε αναφερθεί το ένθετο «business stories» του ΘΕΜΑτος από τις 12 Ιανουαρίου, με αφορμή την απουσία του από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την κ. Γκεοργκίεβα στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Όπως είχε επισημάνει τότε το ΘΕΜΑ, τυπικά ο κ. Τόμσεν βρισκόταν σε άδεια.

Ωστόσο, με δεδομένη τη σημασία του ραντεβού, η αρχική πρόβλεψη ήταν να διακόψει την άδειά του, για να παραστεί στη συνάντηση. Τελικά αυτό δεν έγινε και την κ. Γκεοργκίεβα πλαισίωσαν ο επικεφαλής του Ταμείου για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν και ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Στρατηγικής και Αναθεώρησης Πολιτικών του ΔΝΤ Τζερονίμ Ζετελμάγιερ, ο οποίος ως μέλος του Peterson Institute έχει αρθρογραφήσει υπέρ της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων της Ελλάδας και της μεγαλύτερης ελάφρυνσης του χρέους της.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο ΔΝΤ, η παρουσία του κ. Ζετελμάγιερ και η απουσία του κ. Τόμσεν πρέπει να ερμηνευθούν ως απόδειξη της διάθεσης της νέας ηγεσίας του διεθνούς οργανισμού να στηρίξει την Ελλάδα. Σε αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει και η επικείμενη αποστρατεία του κ. Τόμσεν, που συνταξιοδοτείται τον Ιούλιο σε ηλικία 65 ετών.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Υποψήφιος δήμαρχος ετών... 97!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Υποψήφιος δήμαρχος ετών... 97!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ