2020-02-04 05:49:46
Φωτογραφία για Σκωτία: Μία απογοητευμένη χώρα
Αν και τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν –και σωστά- στην εξέλιξή των μεγάλης σημασίας διαπραγματεύσεων της νέας εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Μ. Βρετανίας

(που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο), ένα άλλο θέμα, με πιο μακροπρόθεσμου ορίζοντα θα κινείται στο παρασκήνιο: αυτό της Σκωτίας.

Το 2014, οι Σκωτσέζοι ψήφισαν με 54% εναντίον της ανεξαρτητοποίησής τους από την Αγγλία. Ο κύριος λόγος ήταν πως η Μ. Βρετανία ήταν μέλος της ΕΕ. Δύο μόλις χρόνια μετά, όμως, το 2016, η Αγγλία ψήφισε Μπρέξιτ, ενώ οι ίδιοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής. Για τους Σκωτσέζους δηλαδή τα πράγματα γύρισαν πολύ ανάποδα και μάλιστα πολύ σύντομα. Τόσο ανάποδα, που η Πρωθυπουργός της Σκωτίας κα Nicola Sturgeon δήλωσε σήμερα πως το Μπρέξιτ είναι μία προσβολή στη δημοκρατία.

Δεν είναι λοιπόν παράλογο πως η σημερινή πολιτική τους ηγεσία ξαναθέτει το θέμα ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της χώρας από την Μ. Βρετανία, σαν πρώτο βήμα μιας επανένταξής της στην ΕΕ. Το θέμα απασχόλησε εμμέσως πλην σαφώς και τις Βρυξέλλες: ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε πως η ΕΕ περιμένει με ανοιχτές αγκάλες τυχόν νέα αίτηση ένταξης της Σκωτίας στο μέλλον.


Άλλο να το λες άλλο να το κάνεις….

Το μεγαλύτερο θεσμικό εμπόδιο στην διενέργεια ενός νέου δημοψηφίσματος είναι ο Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας ο οποίος πρέπει να συμφωνήσει. Ο Μπ. Τζόνσον έχει ήδη δηλώσει κατηγορηματικά αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ιδιας βαρύτητας εμπόδιο είναι πως έχοντας υπ’ όψιν της τις δραματικές στιγμές που έζησε η Ισπανία με το μη αποδεκτό νομικά/συνταγματικά δημοψήφισμα της Καταλονίας για την ανεξαρτητοποίησή της, η Πρωθυπουργός θεωρεί, και σωστά, πως ένα νέο δημοψήφισμα θα πρέπει να είναι νομικά άψογο.

Παρόλες τις δυσκολίες, πίεση για τους Σκωτσέζους δείχνει να είναι πολύ έντονη. Την εξέφρασε πάλι η Π/Θ όταν δήλωνε νωρίτερα σήμερα πως θεωρεί ότι το Μπρέξιτ έβαλε την Σκωτία σε λάθος πορεία και πως όσο περνάει χρόνος η κατάσταση θα γίνεται και δυσκολότερη και πιο περίπλοκη. Άρα όποια διορθωτική κίνηση (δηλ. ένα νέο δημοψήφισμα) πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό.

2020-21: Μία κρίσιμη διετία

Είναι βέβαιο πως η ίδια θα πιέσει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τον Μπ. Τζόνσον ώστε συμφωνήσει να γίνει νέο δημοψήφισμα στην Σκωτία μέσα στο 2020. Γνωρίζει όμως ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αμέσως. Έχει ένα όπλο στα χέρια της που δεν είναι άλλο από τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στην Σκωρία το 2021. Είναι σίγουρο πως το θέμα ενός νέου δημοψηφίσματος για την Ανεξαρτησία της χώρας θα είναι το κεντρικό θέμα σε αυτές.

Αν το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαιώσει την πολιτική ανεξαρτητοποίησης σαν το πρώτο βήμα μιας νέας αίτησης ένταξης της Σκωτίας στην ΕΕ, θα νομιμοποιείται άραγε ο Άγγλος Πρωθυπουργός να συνεχίσει να αρνείται την θέλησή ενός Λαού? Όταν μάλιστα ό ίδιος, βάσισε την πολιτική του ακριβώς στην θέληση ενός άλλου Λαού… του δικού του. Γιατί όχι λοιπόν αντίστοιχα και της Σκωτίας;
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ