2020-02-04 16:30:45
Φωτογραφία για Νίκος Κουλέπης: Ο Ροδίτης ζαχαροπλάστης που θυμίζει... Ελλάδα στους Βέλγους με τα γλυκά του
Ο Νίκος Κουλέπης είναι «ερωτικός μετανάστης» στο Βέλγιο - Άνοιξε το ζαχαροπλαστείο του το οποίο προσφέρει ελληνικά αλλά και γαλλικά γλυκά και θυμίζει στους Βέλγους τα καλοκαίρια τους στην Ελλάδα

Μέσα σε εφτάμιση χρόνια ο Νίκος Κουλέπης έχει καταφέρει να συναρπάσει τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες των Βρυξελλών με τις απολαυστικές γλυκιές αλχημείες που δημιουργεί στο ζαχαροπλαστείο. Άφησε την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Ρόδο, όπου έμενε και εργαζόταν όχι λόγω κρίσης όπως χιλιάδες άλλοι συμπατριώτες μας, αλλά λόγω έρωτα!

“Ερωτικός μετανάστης” βρέθηκε στις Βρυξέλλες για τα μάτια της Πωλίν την οποία είχε γνωρίσει στη Ρόδο το καλοκαίρι του 2012 όταν έτυχε να εργαστούν στο ίδιο ξενοδοχείο. Εκείνος ως chef patissier εκείνη στη ρεσεψιόν. Όταν τελείωσε η σεζόν στη Ρόδο η Πωλίν επέστρεψε στο Βέλγιο για να συνεχίσει τις σπουδές της και ο Νίκος της είχε υποσχεθεί ότι μόλις ολοκλήρωνε τη δουλειά του θα πήγαινε στο Βέλγιο για να την επισκεφθεί. Τον Οκτώβριο του 2012 πήγε στις Βρυξέλλες και από τότε μένει εκεί.


Από το ζαχαροπλαστείο του στις Βρυξέλλες έχουν περάσει αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, Έλληνες επισκέπτες αλλά και Βέλγοι οι οποίοι «τρελαίνονται» για γαλακτομπούρεκο, ραβανί, εκμέκ κανταΐφι και πορτοκαλόπιτα. Η ζαχαροπλαστική μπήκε στη ζωή του Νίκου τυχαία το 2001 όταν πήγε για να δουλέψει για το χαρτζιλίκι του ως βοηθός ζαχαροπλάστη στο ξενοδοχείο ενός οικογενειακού φίλου. Την επόμενη χρονιά εργάστηκε πάλι ως ζαχαροπλάστης σε ξενοδοχείο, ενώ μετά τη στρατιωτική του θητεία έφυγε από τη Ρόδο για την Αθήνα για να σπουδάσει. Μετά τις σπουδές του επέστρεψε το 2008 στη Ρόδο όπου εργάστηκε και πάλι σε ξενοδοχεία. Ο ίδιος μιλώντας στο protothema.gr μίλησε για τη ζωή στις Βρυξέλλες ενώ αποκάλυψε ότι του είχε γίνει και πρόταση από εκπομπή ριάλιτι μαγειρικής στην Ελλάδα την οποία απέρριψε. «Δεν θα διάλεγα το Βέλγιο σαν χώρα που θα ήθελα να μείνω μόνιμα, ήταν όπως σας είπα τυχαίο! Φανταστείτε ότι και η γυναίκα μου είναι Γαλλίδα και έμενε Βέλγιο λόγο σπουδών, θα μπορούσα να ήμουν στην Γαλλία ή σε κάποια άλλη χώρα. ‘Εχω συνηθίσει όμως πλέον στο Βέλγιο και μπορώ να πω ότι μου αρέσει πολύ! Όταν αρχίσεις και ανακαλύπτεις τι έχεις γύρω σου και κάνεις τα στραβά μάτια για τον καιρό τότε όλα είναι τέλεια! Η διαφορά στον καιρό ανάμεσα στην Ρόδο και στις Βρυξέλλες είναι τεράστια, πρέπει να έχεις γερό στομάχι και καλό λόγο για να κάνεις μια τέτοια αλλαγή.

Από την πρώτη στιγμή που αποφάσισα ότι θέλω να μείνω στις Βρυξέλες έπιασα δουλειά σε ένα εστιατόριο με δύο αστέρια Michelen, ο μισθός ήταν μέτριος αλλά η πίεση και τα ωράρια τεράστια, έμαθα πολλά εκεί, έμεινα 2 χρόνια». Όπως λέει ο Νίκος Κουλέπης τα χρήματα είναι πολύ πιο καλά απ’ότι αν έμενε στην Ελλάδα αλλά σημασία πολλές φορές δεν έχει μόνο ο μισθός αλλά ολόκληρο το «πακέτο». Λίγο καιρό αφού είχε ανοίξει το δικό του ζαχαροπλαστείο δέχτηκε πρόταση από το ριάλιτι Bake of Greece για τη θέση του κριτή αλλά την αρνήθηκε μιας και θα έπρεπε να επιστρέψει στην Ελλάδα. «Μου είχε γίνει κάποια πρόταση πριν 2 χρόνια για το bake of Greece στη θέση του κριτή αλλά έπρεπε να γυρίσω στην Αθήνα για τα γυρίσματα για αρκετό καιρό. Δυστυχώς έπρεπε να αρνηθώ γιατί ήμασταν στα ανοίγματα του ζαχαροπλαστείου μου και θα ήταν αδύνατον να φύγω την συγκεκριμένη περίοδο από τις Βρυξέλλες. Και από την άλλη είμαι και πολύ ντροπαλός μπροστά στην κάμερα και ψιλό αγχώνομαι».

Όπως τόνισε στο protothema.gr οι Βέλγοι αλλά και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι λατρεύουν την Ελλάδα, ενώ έχουν αγαπήσει το ζαχαροπλαστείο του γιατί προσφέρει γεύσεις ελληνικές μαζί και γαλλικές. «Οι Βέλγοι και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι μας λατρεύουν σαν λαό. Ένα 70% των πελατών μας πηγαίνει κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα. Είναι από τους νούμερο ένα προορισμούς τους. Πολλοί έχουν και σπίτια ενώ έρχονται πολλοί και με σκάφος τα καλοκαίρια στην Ελλάδα. Οπότε λογικό είναι να χαίρονται. Τους αρέσουν πολύ τα Ελληνικά γλυκά. Οι Έλληνες επίσης χαίρονται που έχουν βρει ένα ζαχαροπλαστείο που προσφέρει εκτός από τη γαλλική ζαχαροπλαστική και μια αρκετά μεγάλη γκάμα ελληνικών γλυκών, τσουρέκια, κουλούρια και όλα Fait maison (σπιτικά) όπως λέμε στα Γαλλικά. Με λίγα λόγια ο κόσμος το βρίσκει πολύ ωραίο το ότι είμαι Έλληνας και ότι προσθέτω όλο και κάποιες μεσογειακές πινελιές στις δημιουργίες μου. Αφήστε που ενώ βρίσκονται σε μια χώρα με βροχή και κρύο, μέσα από τα γλυκά μας τους έρχονται οι αναμνήσεις των διακοπών τους στην Ελλάδα και τους χαροποιεί ιδιαίτερα».

Στα μελλοντικά σχέδια του Νίκου Κουλέπη είναι να μπορέσει να επεκταθεί και σε άλλα κομμάτια του επαγγέλματος, εκτός ζαχαροπλαστικής όπως η δημιουργία ενός παραδοσιακού φούρνου με πίτες από την Ελλάδα. Όσον αφορά την επιστροφή του στην Ελλάδα ο ίδιος απαντά: «Δεν ξέρω πως θα μου τα φέρει η ζωή. Προς το παρόν όλα πάνε καλά και είμαστε χαρούμενοι εδώ, οπότε δεν νομίζω ότι θα γυρνούσα στην Ελλάδα μόνιμα. Σίγουρα για διακοπές μια ή δυο φορές το χρόνο».
parapona-rodou
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ