2020-02-04 21:11:09
Φωτογραφία για Ποδόσφαιρο: «Πράσινο φως» από FIFA - UEFA να εφαρμοστεί το «μοντέλο Θάτσερ»
Αποβολή από τα ευρωπαϊκά κύπελλα για όσες ΠΑΕ δεν τηρήσουν τους νέους κανόνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο Ο πρώτος κύκλος επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με αξιωματούχους των UEFA και FIFA ολοκληρώθηκε. Κι εκείνο που ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε είναι ότι αφενός υπάρχει μια βασική συναντίληψη για τα ζητήματα που συζητήθηκαν, αφετέρου άνοιξε πλέον ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ τους προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η επανεκκίνηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο που επιδιώκει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. H UEFA συμφώνησε να παρέχει τεχνική βοήθεια, ενώ από την ελληνική πλευρά υπήρξε πλήρης πολιτική δέσμευση ότι οι προτάσεις αυτές θα υλοποιηθούν στο ακέραιο και πως σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων που θα υιοθετηθούν, θα γίνεται αποβολή ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ως προς τις λεπτομέρειες πάντως για την υλοποίηση του σχεδίου επανεκκίνησης του ποδοσφαίρου στη χώρα, επί του παρόντος, κι όπως προκύπτει από τα πρώτα συμπεράσματα των επαφών που είχε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στην Ελβετία, αναζητείται ακόμη η ακριβής φόρμουλα με την οποία θα εφαρμοστεί το ποδοσφαιρικό μνημόνιο στα ελληνικά γήπεδα.


Παγώνει του Ντέμη

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι σε πρώτη φάση φαίνεται να εγκαταλείπεται το σχέδιο για τοποθέτηση Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής στην ΕΠΟ καθώς κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 2016. Αντιθέτως, έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για τη δημιουργία μιας Ειδικής Μνημονιακής Επιτροπής. Ιδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εν λόγω επιτροπή (συζητείται αν θα είναι πενταμελής) θα αποτελείται από τουλάχιστον τρεις τεχνοκράτες του ποδοσφαίρου και έναν παλαίμαχο διεθνή ποδοσφαιριστή, ο οποίος θα αποτελεί πρόσωπο ευρείας αποδοχής και πιθανότατα θα προέρχεται από τη «χρυσή» ομάδα του 2004.

Αντιθέτως, όπως προκύπτει από κυβερνητικές πηγές, φαίνεται να παγώνει η εμπλοκή του Ντέμη Νικολαΐδη στο σχέδιο επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου μολονότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν επαφές του παλαίμαχου άσου με κυβερνητικά στελέχη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει το ποδοσφαιρικό μνημόνιο το συντομότερο δυνατόν αλλά και να γίνουν οι καθοριστικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους προέδρους των FIFA και UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο και Αλεξάντερ Τσέφεριν, αντιστοίχως, επί αθηναϊκού εδάφους, ει δυνατόν και πριν από το μεγάλο ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα στις 23 Φεβρουαρίου.

Επίσης, αξίζει να τονιστεί καθώς αποτελεί ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης, ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης δεσμεύτηκε στις επαφές του με την UEFA και τη FIFA στην Ελβετία πως σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων που θα υιοθετηθούν, θα γίνεται αποβολή ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ηταν άλλωστε κάτι που είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής τονίζοντας ότι όσες ΠΑΕ δεν τηρήσουν τους νέους κανόνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα έρθουν αντιμέτωπες με την αποβολή από τα ευρωπαϊκά κύπελλα.

Πέτσας: «Αποβολή ομάδων»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Στέλιος Πέτσας, επιβεβαίωσε πως FIFA και UEFA θα βρεθούν στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ν' αποβληθούν από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις οι ελληνικές ομάδες, αν δεν συμμορφωθούν.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Πέτσας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha: «Ο κ. Γεραπετρίτης είχε ένα εποικοδομητικό διήμερο με ανώτατα στελέχη της FIFA και της UEFA. Έχουμε δύο ξεκάθαρα αποτελέσματα: την επίσκεψη του προέδρου της UEFA τις επόμενες μέρες, καθώς και την επίσκεψη του κ. Ινφαντίνο το προσεχές διάστημα.

Υπάρχει μια συναντίληψη ότι μπορούμε μαζί να δούμε τα προβλήματα και τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού πρωταθλήματος. Αξιολογούμε ως θετικό ότι μαζί θα δούμε το θέμα. Εμείς θ' ακολουθήσουμε πιστά τις συμβουλές που θα υπάρξουν από αυτή τη διαδικασία εξυγίανσης προκειμένου να προχωρήσουμε σε μια αυστηρή εφαρμογή αυτών των συστάσεων. Κι όταν λέω αυστηρή, εννοούμε πως μπορεί να φτάνει και μέχρι την αποβολή των ομάδων από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αν δεν εφαρμοστούν οι συστάσεις της FIFA και της UEFA».

Στο πλάνο της κυβέρνησης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Αλλαγή στο οργανόγραμμα και στον τρόπο που διοικείται Αλλαγη στον τρόπο εκλογής του προέδρου της ΕΠΟ Αλλαγή στον τρόπο εφαρμογής του πειθαρχικού κώδικα και απονομής της αθλητικής δικαιοσύνης Αλλαγή στον τρόπο ορισμού των διαιτητών.

το είδαμε ethnos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ