2020-02-05 00:00:23
Φωτογραφία για Οι Έλληνες αγχώνονται από τον καρκίνο, αλλά μόλις 1 στους 10 κάνει προληπτικές εξετάσεις
Τι σημειώνει έρευνα της Kappa Research η οποία έγινε για λογαριασμό της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Οι 9 στους 10 Έλληνες γνωρίζουν άτομα από το συγγενικό ή φιλικό τους περιβάλλον που πάσχουν από καρκίνο, γεγονός που φαίνεται να προκαλεί στους μισούς από εμάς το άγχος της εμφάνισης της νόσου. Παρολ' αυτά μόλις το 12% των ελληνικών υποβάλλεται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο, όπως αναφέρει η πανελλήνια έρευνα που διεξήγαγε τον Ιανουάριο η Kappa Research για λογαριασμό της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, η οποία βασίστηκε σε ανάλογη που πραγματοποίησε η Διεθνής Ένωσης για τον έλεγχο του καρκίνου σε 20 χώρες. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν ενόψει της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Καρκίνου.

Ειδικότερα η έρευνα έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (90%) έχει έρθει σε επαφή με κάποιο ασθενή, είτε του οικογενειακού, είτε του φιλικού ή του κοινωνικού του περίγυρου. Επίσης η πλειοψηφία του πληθυσμού (54%) έχει άγχος για την πιθανότητα εμφάνισης σε αυτήν της νόσου. Ποσοστό που βρίσκεται στο μέσο των αντίστοιχων ποσοστών στη διεθνή έρευνα.


Ως προς τους παράγοντες κινδύνου στις τέσσερις πρώτες θέσει οι Έλληνες αναγνωρίζουν το κάπνισμα (62%), την ανθυγιεινή διατροφή ( 46%), την υπεριώδη ακτινοβολία ( 46%) και τον μολυσμένο αέρα (45%), ενώ υποτιμούν τη σημασία του σωματικού πάχους (25%) της κατανάλωσης οινοπνευματωδών (24%), την έλλειψη σωματικής άσκησης (20%) και την απειλή από συγκεκριμένους ιούς ή βακτηρίδια (17%). Ως μέτρα που έλαβαν οι πολίτες για να προστατευθούν από τον καρκίνο ανέφεραν στην πρώτη θέση την κατανάλωση υγιεινής τροφής(37%), την αποφυγή ή διακοπή καπνίσματος (35%), την προστασία από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες (32%) και τη διατήρηση συστηματικά ενός υγιούς βάρους.

Αρνητικές εντυπώσεις προκαλούν τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού για τον ιό HPV (4%) και η υποβολή σε τακτικό προληπτικό έλεγχο (12%). Ακόμα χειρότερη θεωρείται η διαπίστωση πως ένα ποσοστό αρκετά υψηλό δεν έκανε τίποτα για να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου (19%).

“Αυτά τα αποτελέσματα μας οδηγούν στην ανάγκη προσαρμογής των παρεμβάσεων μας στην ενημέρωση και την εκπαίδευση, καθώς και στη διεύρυνση των δυνατοτήτων προληπτικών ελέγχου. Επίσης άμεσα πρέπει να κινητοποιηθούμε για να γίνει πιο κατανοητή η ανάγκη για σωστό σωματικό βάρος, τακτική σωματική άσκηση, αποφυγή κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών και εμβολιασμού ενάντια στην ηπατίτιδα Β και τον ιό HPV”, ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος.

Σ’ ότι αφορά στο τι ζητούν από την κυβέρνηση οι πολίτες, σύμφωνα με την Kappa Research στις πρώτες πέντε θέσεις βρίσκονται: 1. να φροντίσουν αυτές να γίνουν οι υπηρεσίες για τους καρκινοπαθείς πιο οικονομικές, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων, των φαρμάκων, της θεραπείας και της περίθαλψης (40%), 2. να κάνουν επενδύσεις στις υποδομές υγείας που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε ειδικούς επί του καρκίνου, σε επαρκή εξοπλισμό, σε εγκαταστάσεις και τεχνολογίες (39%), 3. να βελτιώσουν την έγκαιρη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου (38%), 4. να εξασφαλίσουν ίση πρόσβαση στις υποδομές υγείας για όλους ανεξαρτήτως φύλου, προέλευσης, εισοδήματος, ηλικίας κ.λ.π. (33%) 5. να ενισχύσουν την έρευνα ( 32%).

Τέλος η ατμοσφαιρική ρύπανση θεωρείται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (89%) εκτιμά την ατμοσφαιρική ρύπανση ως σίγουρα ή μάλλον σοβαρό παράγοντα για την πρόσκληση καρκίνου και άλλων ασθενειών, ενισχύοντας τη θέση της ΕΑΕ για μέτρα που θα την περιορίζουν ( όπως να σταματήσει η καύση ξύλων, να τερματιστεί η ντιζελοκίνηση κ.α).

Ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι ογκολογικοί ασθενείς συναντούν σημαντικές δυσκολίες στην Ελλάδα, λόγω των δραματικών ελλείψεων. Οι περισσότερες ογκολογικές κλινικές δεν έχουν τον απαιτούμενο αριθμό ογκολόγων και αναισθησιολόγων, ενώ υπάρχουν και κλινικές που δεν έχουν καθόλου. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του συλλόγου ΠΑΡΗΣΥΑ, και μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΕ, ομ. Καθηγήτρια Ιωάννα Σιαφάκα, διαπιστώνεται έντονη αποδυνάμωση των ιατρείων πόνου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Καλαμάτας όπου η στενότητα σε αναισθησιολόγους οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας του ιατρείου πόνου (του μοναδικού στο νόμο) για να εξυπηρετηθεί η λειτουργία των χειρουργείων.

Τονίζει ακόμη πως μεγαλεπήβολα σχέδια με τον επιθετικό προσδιορισμό «εθνικά» με την πολυπλοκότητα και το μεγάλο εύρος τους δεν μπορούν να υλοποιηθούν και δεν λύνουν προβλήματα. Αντίθετα η χώρα έχει ανάγκη από αξιοποίηση των υπαρχόντων δομών, στήριξη και αξιοποίηση των υφιστάμενων δυνατοτήτων και προσεκτικά βήματα για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα της περίθαλψης των ογκολογικών ασθενών που είναι η παρηγορική – υποστηρικτική φροντίδα.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ