2020-02-05 04:35:25
Φωτογραφία για Ερντογάν σε Πούτιν: Θα συνεχιστούν οι επιθέσεις στη Συρία εάν δεχθούμε χτυπήματα
Ηλεκτρισμένο το κλίμα ανάμεσα σε Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με το

καυτό συριακό ζήτημα. Το βράδυ της Τρίτης οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, σε μια ακόμη προσπάθεια να βρουν λύση για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Στο κενό έχει, μέχρι στιγμής, πέσει η συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα σε Μόσχα και Άγκυρα στο Σότσι για εκεχερία. Οι τελευταίες τουρκικές στρατιωτικές παρεμβάσεις, στην επαρχία Ιντλίμπ, ήρθαν να δυναμιτίσουν το κλίμα, πυροδοτώντας την ενόχληση της ρωσικής κυβέρνησης.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ μιλώντας, νωρίτερα, σε ρωσική εφημερίδα χαρακτήρισε «λυπηρή» τη στάση της Τουρκίας, ενώ επισήμανε ότι η Άγκυρα συνεργάζεται με τρομοκράτες.

Ο Ερντογάν, πάντως, ξεκαθάρισε στον Πούτιν ότι θα συνεχίσει να απαντά στις επιθέσεις που δέχεται, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συνεχίσει να προβαίνει σε πολεμικές ενέργειες.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η επίθεση εναντίον των στρατιωτών της χώρας του στη Συρία βλάπτει τις κοινές ειρηνευτικές προσπάθειες. Τόνισε ότι η Άγκυρα «θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα» αν επαναληφθεί κάτι παρόμοιο.


Κρεμλίνο: Αναγκαίο να ληφθούν μέτρα

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του συμφώνησαν να λάβουν άμεσα μέτρα για να βελτιώσουν τον συντονισμό των ενεργειών τους στη Συρία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Επισήμαναν ότι είναι αναγκαίο να τηρηθούν οι συμφωνίες για την επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, οι οποίες περιλαμβάνουν και την αυξημένη συνεργασία τους για την «εξουδετέρωση των εξτρεμιστών», πρόσθεσε η ρωσική προεδρία.

Νωρίτερα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκία για το ίδιο τηλεφώνημα, ανέφερε ότι ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι η Άγκυρα θα κάνει χρήση του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα στην περίπτωση που σημειωθεί και νέα επίθεση εναντίον των στρατιωτών της στη Συρία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, ο Πούτιν επισήμανε στον ομόλογό του ότι αυξάνεται «δραματικά» η δράση τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν δεκάδες στόχους της συριακής κυβέρνησης, αφού οκτώ Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, σε επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων που στηρίζονται από τη Ρωσία.

Ρωσία: Η Τουρκία δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της

Ρωσία και Τουρκία και στη μέση Συρία... το μελανό, όπως αποδεικνύεται, σημείο στις καλές διπλωματικές σχέσεις τους. Η εκεχειρία, για την οποία έχουν συμφωνήσει Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, στη χώρα που πλήττεται από τους βομβαρδισμούς, είναι πλεον ανύπαρκτη. Την ενόχλησή της για τις τουρκικές στρατιωτικές παρεμβάσεις δείχνει η Μόσχα.

«Η Άγκυρα δεν τήρησε μερικές σημαντικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο των συμφωνιών που είχε κάνει με την Μόσχα για την εξομάλυνση της κατάστασης στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην εφημερίδα Rossiskaya gazeta.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε συγκεκριμένα ότι η Τουρκία «πρώτον δεν μπόρεσε να διαχωρίσει την ένοπλη αντιπολίτευση η οποία συνεργάζεται με τους Τούρκους και είναι έτοιμη για διάλογο με την κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας, από τους τρομοκράτες της «Τζεμπχάτ αλ Νούσρα» η οποία μετεξελίχθηκε σε «Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ». «Η δεύτερη πλευρά – συνέχισε ο Λαβρόφ- η οποία σχετίζεται με τους κινδύνους και τις απειλές που προέρχονται από την ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, συνίσταται στο ότι εκατοντάδες μαχητές από εκεί και από την «αλ Νούσρα» και από την «Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ», έχουν πάει στην Λιβύη για να συμμετάσχουν σε εχθροπραξίες σ αυτή την χώρα».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε επίσης ότι «λαμβάνοντας υπ όψιν όλους αυτούς τους παράγοντες, η Ρωσία δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα αυτό μόνη της, αλλά μπορεί να τηρήσει άνευ όρων και ευσυνείδητα πλήρως τις συμφωνίες που υπάρχουν για το Ιντλίμπ. Για αυτό μιλάμε με τους Τούρκους εταίρους μας».

Οι ΗΠΑ στηρίζουν «πλήρως» τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας ενάντια στο συριακό στρατό στην επαρχία Ιντλίμπ και τη θεωρούν ενέργεια αυτοάμυνας ως αντίποινα, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε ανακοίνωσή του.

«Στεκόμαστε στο πλευρό του νατοϊκού μας συμμάχου, της Τουρκίας, στον απόηχο της επίθεσης, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πολλών Τούρκων στρατιωτικών που υπηρετούσαν σε ένα φυλάκιο παρατήρησης που χρησιμοποιείτο για συντονισμό και αποκλιμάκωση και στηρίζουμε πλήρως τις δικαιολογημένες ενέργειες αυτοάμυνας της Τουρκίας, που έγιναν ως αντίποινα», τόνισε ο Πομπέο.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ