2020-02-05 08:19:05
Φωτογραφία για Αυτή είναι η (ακρο-)δεξιά Ιταλίδα που θέλει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός
«Το ευρώ είναι ένα γερμανικό μάρκο με νέο όνομα», είπε η 43χρονη Μελόνι.

«Με το ευρώ υπάρχουν μερικά κράτη που κέρδισαν και μερικά που έχασαν. Πρέπει να βοηθήσουμε εκείνα τα κράτη που έχασαν»

Η ηγέτις του δεξιού κόμματος της Ιταλίας που βρίσκεται σε εκλογική άνοδο, των “Αδελφών της Ιταλίας” δηλαδή, επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποζημιώσει τα μέλη της που λέει ότι υπέστησαν ζημιές από την υιοθέτηση του ευρώ – και κάνει μια αναφορά στον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος, κατά τη διάρκεια της εκλογικής του εκστρατείας, σε όλους τους τόνους έβαζε πρώτα τα συμφέροντα της χώρας του.

Η Τζόρτζα Μελόνι, επικεφαλής των “Αδελφών της Ιταλίας” που έχει αναδειχθεί στο δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα εντός του κεντροδεξιού μπλοκ της αντιπολίτευσης, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Bloomberg: «Δεν θέλω να φύγουμε από το ευρώ, νομίζω ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε από μέσα, τα προβλήματα που έχει το ευρώ».


Πρώτα απ ‘όλα, το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η ανισότητα μεταξύ των χωρών που κέρδισαν και εκείνων που έχασαν από τότε που εισήχθη το ενιαίο νόμισμα, σύμφωνα με την Μελόνι, η οποία δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμη να υπηρετήσει την Ιταλία από τη θέση της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της χώρας.

Σχόλια από Ιταλούς ευρωσκεπτικιστές, μεταξύ των οποίων ορισμένοι βουλευτές από την Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, έχουν αναστατώσει τους επενδυτές σε μια εποχή κατά την οποία το κεντροδεξιό μπλοκ κυριαρχεί στις δημοσκοπήσεις. Ενώ η Μελόνι έχει κατευθύνει τους αδελφούς της Ιταλίας μακριά από την απόλυτη απόρριψη του ενιαίου νομίσματος, ωστόσο οι απόψεις της για τέτοιου είδους «πληρωμές» σε ορισμένα κράτη- μέλη της ζώνης του ευρώ είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενες.

«Το ευρώ είναι ένα γερμανικό μάρκο με νέο όνομα», δήλωσε η 43χρονη Μελόνι στο γραφείο της στο ιταλικό Κοινοβούλιο. «Με το ευρώ υπάρχουν μερικά κράτη που κέρδισαν και μερικά που έχασαν και πρέπει να βοηθήσουμε εκείνα τα κράτη που έχασαν».

Η οικονομία της Ιταλίας έχει αναπτυχθεί ελάχιστα από τότε που το ενιαίο νόμισμα εισήχθη στην ευρωζώνη, περίπου πριν από 20 χρόνια, ενώ η Γερμανία έχει αναπτυχθεί ραγδαία. Καθώς η οικονομία της ζώνης του ευρώ έχει υποστεί πλήγματα, η Γερμανία έχει δεχθεί πιέσεις για να δαπανήσει περισσότερα, την ίδια στιγμή που ο Τραμπ έχει βάλει στο στόχαστρο του την Ιταλία με τις απειλές του να επιβάλει τιμολόγια στην κρίσιμη για την οικονομική της ανάπτυξη, αυτοκινητοβιομηχανία της.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ