2020-02-05 11:00:50
Φωτογραφία για Παραθεριστική κατοικία: Νέοι προορισμοί στο στόχαστρο επενδυτών
Σε νέους προορισμούς στρέφονται οι ξένοι αγοραστές εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα σύμφωνα με ανάλυση της Algean Property. Στήριξη από την ανάπτυξη του τουρισμού. Υψηλές οι αποδόσεις.

Οι υψηλές τιμές σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη στρέφουν τους ξένους επενδυτές ακινήτων και προς νέες περιοχές σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Algean Property για την αγορά παραθεριστικής κατοικίας.

Στην ανάλυση επισημαίνεται πως η στροφή των υποψηφίων αγοραστών παραθεριστικής κατοικίας προς νέους προορισμούς συνδέεται τόσο με την συνεχή αύξηση της τουριστικής κίνησης όσο και με τα οφέλη που φέρνει στις βραχυπρόθεσμες τουριστικές μισθώσεις. Στην Algean Property εκτιμούν πως και φέτος η αγορά δεύτερης κατοικίας στην Ελλάδα θα κινηθεί ανοδικά.

Στην ανάλυση αναφέρεται πως «η ζήτηση για παραθεριστικές κατοικίες στην Ελλάδα ήταν υψηλή τη διετία 2018- 2019 με επίκεντρο κυρίως τις περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, είτε για παραθαλάσσια ακίνητα είτε ακόμη και για πιο απομακρυσμένες κατοικίες
. Η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος βρίσκονται υψηλά στις προτιμήσεις των ξένων αγοραστών, καθώς είναι περισσότερο αναγνωρίσιμοι τουριστικοί προορισμοί. Ομως, μερίδιο αποσπούν και άλλοι προορισμοί σε ολόκληρη την Ελλάδα, που προσφέρουν πλέον ικανοποιητικές αποδόσεις σε αγοραστές όπως η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Χαλκιδική και η Κρήτη. Επιπλέον, εξαιτίας της καλής πορείας του τουρισμού κερδίζουν έδαφος και περισσότερο εναλλακτικοί προορισμοί στην Πελοπόννησο (όπως η Μεσσηνία), τα Δωδεκάνησα (η Κως και η Σύμη) και το Ιόνιο (Λευκάδα και Ζάκυνθος).

Στην Algean προβλέπουν πως θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των τιμών στις παραθεριστικές κατοικίες, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης τόσο στις περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα και η Ρόδος. Ανοδικά θα κινηθούν οι τιμές και στα μεγάλα αστικά κέντρα, στα οποία καταγράφεται σημαντική άνοδος των βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων. Όπως αναφέρεται «οι υψηλές επιδόσεις του τουρισμού αφενός έδωσαν σημαντική ώθηση στις αποδόσεις των ακινήτων, φέρνοντας στην επιφάνεια περιοχές όπως το κέντρο και τα νότια προάστια της Αθήνας και την Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της αγοράς βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων, δίνοντας ουσιαστικά ζωή στην εγχώρια αγορά ακινήτων».

Οσο για τις αποδόσεις μιας επένδυσης σε αγορά δεύτερης κατοικίας στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς διατηρήθηκαν και πέρυσι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ηταν, μάλιστα αρκετά πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με άλλους προορισμούς της Μεσογείου. Η Μύκονος, η Πάρος και η Σαντορίνη βρέθηκαν στην κορυφή των προορισμών της Μεσογείου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με ακαθάριστες αποδόσεις που φθάνουν το 8,2%, 6,5% και 6,3%, αντίστοιχα. Στην πρώτη δεκάδα των προορισμών για όσους αναζητούν παραθεριστική κατοικία βρίσκονται και προορισμοί όπως η Σκιάθος (με απόδοση 6%), το Πόρτο Χέλι (5,1%), η Ρόδος, η Χαλκιδική και τα Χανιά (4,8%), αντιμέτωπες με άλλους εξαιρετικά δημοφιλείς προορισμούς της Μεσογείου όπως η Μαρμπέγια, (4,3%), η Νίκαια (4,2%) και το Σαιν Τροπέ (3,9%).

Οι αναλυτές της Algean επισημαίνουν πως οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, έφθασαν το 1,13 δισ. ευρώ το 2018 με έκρηξη 172,1% σε σύγκριση με το 2017 που ανήλθαν σε 415 εκατ. Στο πρώτο εξάμηνο του 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕΕΛΛ +1,01%, οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα έφτασαν τα 737 εκατ. (σχεδόν διπλάσιες από την αντίστοιχη περίοδο του 2018), με τις εκτιμήσεις για το σύνολο της περυσινής χρονιάς να τις ανεβάζουν στα 2 δισ. ευρώ.

Φώτης Κόλλιας

[email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ