2020-02-05 13:29:10
Φωτογραφία για Σχολικά γεύματα: Μεγάλες καθυστερήσεις στη διανομή τους σε πολλές περιοχές της χώρας
Σαφές πρόβλημα με τη διανομή των σχολικών γευμάτων στα σχολεία των δήμων που τα δικαιούνται έχει προκύψει τους τελευταίους μήνες.

Δεν πρόκειται για διαπίστωση μόνο της αντιπολίτευσης, που τοποθετήθηκε σχετικώς μέσω δήλωσης της αρμόδιας τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ (και πρώην υπουργού) Θεανώς Φωτίου αλλά και της συμπολίτευσης αφού σχετική ερώτηση προς τα υπουργεία παιδείας και εργασίας κατέθεσε η Αννα Ευθυμίου.

Η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας στην Α' Θεσσαλονίκης υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε σχολεία των δήμων Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Νεάπολης-Συκεών, Κορδελιού-Ευόσμου και Ωραιοκάστρου. Κοντολογίς το πρόβλημα αφορά κατά κύριο λόγο τη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στη συγκεκριμένη περιοχή της πόλης δεν έχει δοθεί κατά τη διάρκεια της εφετινής σχολικής ούτε ένα σχολικό γεύμα από τα συνολικά 18.000 που είχαν προγραμματιστεί να δοθούν. Το χειρότερο; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια, πότε και αν θα δοθούν! Συγκεκριμένες απαντήσεις δεν έχουν δοθεί από τους αρμοδίους.


Σε επίπεδο επικράτειας δεν έχουν δοθεί ακόμα 54.000 σχολικά γεύματα, περίπου δηλαδή το 1/3 των συνολικών. Η κυβερνητική πλευρά αναφέρει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες νομικές δυσκολίες και προσκόμματα στην εφαρμογή του συγκεκριμένου διαγωνισμού. Είναι όμως τόσο ανυπέρβλητα τα εν λόγω προβλήματα που δικαιολογούν αυτές τις καθυστερήσεις;

Η ολοκλήρωση της παράδοσης των γευμάτων θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα, ωστόσο ο ρυθμός με τον οποίο διανέμονται έχει φέρει τη σχετική διαδικασία πάρα πολύ πίσω.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού υπήρξε μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη χρηματοδότηση του προγράμματος. Η κυβέρνηση ενέκρινε κονδύλι ύψους 41.000.000 ευρώ η αντιπολίτευση όμως από την πλευρά της ισχυρίστηκε ότι για να "τρέξει" ικανοποιητικά το πρόγραμμα απαιτούνται τουλάχιστον 71.000.000 ευρώ.

Οι ανάδοχοι του διαγωνισμού είναι πολλοί (παραπάνω δηλαδή από μία εταιρία) γιατί, όπως τονίζεται από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ που ανέλαβαν τις διαδικασίες "έτσι εξασφαλίστηκε η τόνωση των τοπικών οικονομιών, η ποιότητα των γευμάτων (που σχεδιάστηκαν από το γεωπονικό πανεπιστήμιο) και η αποφυγή του να καταλήξουν στα χέρια μίας και μόνης εταιρίας (που κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν ξένη).

Τα γεύματα αφορούσαν αποκλειστικά τη μεσογειακή διατροφή και στόχευαν, μεταξύ άλλων, και στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας.

Στη σχετική δήλωσή της, η Θεανώ Φωτίου τόνισε ότι "ακόμη δεν έχουν δοθεί 19.000 γεύματα στην Αθήνα και την Αττική, 24.600 γεύματα στην Μακεδονία, από τα οποία 18.000 στη Δυτική Θεσσαλονίκη, 6.000 στην Πελοπόννησο και 1.500 στη Λέσβο".

το είδαμε news247.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ