2020-02-06 11:01:33
Φωτογραφία για Γάτα Αγκύρας: Παιχνιδιάρα και τρυφερή, ιδανική για παιδιά και ηλικιωμένους
Εκλεπτυσμένη συμπεριφορά, παιχνιδιάρικη διάθεση και κοφτερό μυαλό είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της γάτας Αγκύρας που κερδίζουν τα πλήθη

Η γάτα Αγκύρας είναι τόσο κοινωνική και τρυφερή, που θα τρέξει να υποδεχτεί τους καλεσμένους του σπιτιού, θα επιβλέπει την κάθε τους κίνηση και θα τους «πιάσει κουβέντα».

Η εκλεπτυσμένη συμπεριφορά, η παιχνιδιάρικη διάθεσή της, αλλά και το κοφτερό της μυαλό, κερδίζουν τα πλήθη.

Χαρακτήρας – Προσωπικότητα

Η Αγκύρας δεν είναι μόνο πανέξυπνη, αλλά και ευπροσάρμοστη, αξιαγάπητη και παιχνιδιάρα. Χαρακτηριστικά, που την κάνουν ιδανική επιλογή για οικογένειες με μικρά παιδιά, αλλά και άψογη σύντροφο γεμάτη ζωντάνια για ηλικιωμένους.

Αποδέχεται, πολύ εύκολα, σκύλους και άλλα ζώα, όμως ο δυναμικός της χαρακτήρας την κάνει, συνήθως, αρχηγό της αγέλης. Είναι πλάσματα εκλεπτυσμένα, λεπτοκαμωμένα, αλλά και ενεργητικά. Καλωσορίζουν όλους τους επισκέπτες του σπιτιού. Μάλιστα, δεν είναι ασυνήθιστο για μια Αγκύρας να θεωρεί τον εαυτό της «οικοδέσποινα», καθώς επιβλέπει και «συνομιλεί» με κάθε καλεσμένο. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι θυμίζει σκύλο!


Αιθέρια ομορφιά, με ισχυρή προσωπικότητα και αρχοντική κορμοστασιά, η γάτα Αγκύρας είναι ένας ζωντανός «θησαυρός» που οποιοσδήποτε θα ήθελε να έχει στο σπίτι του.

Ιστορία

Σύμφωνα με την πιο πιθανή εκδοχή, η φυλή προέρχεται από τις ορεινές περιοχές της Τουρκίας. Για να προστατευθούν οι γάτες αυτές από τον βαρύ χειμώνα, ανέπτυξαν το ασυνήθιστα μαλακό, ημίμακρυ τρίχωμά τους.

Τα ίχνη αυτής της αγνής από προσμίξεις φυλής ανιχνεύονται σε γραπτά του 16ου αιώνα στη Γαλλία. Όμως, στις αρχές του 1900 χρησιμοποιήθηκε ανεξέλεγκτα στην εκτροφή της Περσικής φυλής και κυριολεκτικά εξαφανίστηκε ως ξεχωριστή φυλή.

Για αρκετά χρόνια όλες οι μακρύτριχες γάτες αναφέρονταν ως «Αγκύρας». Ευτυχώς για τους λάτρεις των αιλουροειδών, στην Τουρκία

δημιουργήθηκαν προγράμματα επιλεκτικής εκτροφής, έτσι ώστε να διατηρηθεί αυτός ο ζωντανός «θησαυρός».

Το 1950 στον ζωολογικό κήπο της Άγκυρας η γάτα Αγκύρας αναγνωρίστηκε από αμερικανούς υπαλλήλους και κέρδισε ξανά τις καρδιές των γατόφιλων.

Στη χώρα της θεωρείται εθνικός θησαυρός.

Όλες οι σημερινές γάτες Αγκύρας θα πρέπει να μπορούν να ανιχνεύσουν τις ρίζες τους στις πρώτες γάτες της Τουρκίας.

Τρίχωμα – Περιποίηση

Το απαλό σαν μετάξι τρίχωμα της γάτας Αγκύρας σπάνια κάνει κόμπους και, καθώς δεν διαθέτει υπόστρωμα, απαιτεί ελάχιστη φροντίδα.

Οι περισσότεροι εκτροφείς συμβουλεύουν να τη βουρτσίζουμε μία ή δυο φορές την εβδομάδα και να χρησιμοποιούμε πυκνή χτένα ή βούρτσα, για να αφαιρούνται οι νεκρές τρίχες. Επίσης, με το βούρτσισμα διατηρείται το τρίχωμα σε καλή κατάσταση και όψη.

Όπως όλες οι μακρύτριχες φυλές, έτσι και οι Αγκύρας χάνουν ένα μέρος του τριχώματός τους κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών. Αυτούς τους μήνες του χρόνου χρειάζονται πιο τακτικό βούρτσισμα, για να αποφευχθεί ο σχηματισμός τριχόμπαλων. Αν και οι λευκές Αγκύρας παραμένουν πρώτες στην προτίμηση των γατόφιλων, οι εκτροφείς έχουν στραφεί, πλέον, και σε άλλους χρωματισμούς.

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εκτιμούν την ομορφιά αυτών των λυγερών, εκλεπτυσμένων πλασμάτων και σε άλλα χρώματα.

Έτσι, σε μια σύγχρονη έκθεση μορφολογίας μπορεί να δείτε αυτήν τη φυλή και σε μαύρο, μπλε, κόκκινο και κρεμ, σε ταρταρούγες, μπλε-κρεμ, σε ραβδωτά σχέδια πολλών χρωματισμών, και σε δίχρωμες με λευκό.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια αρκετοί εκτροφείς άρχισαν να δουλεύουν με καπνιστούς και σκιασμένους χρωματισμούς.

Τα μόνα χρώματα που δεν… επιτρέπονται, μέχρι στιγμής, είναι το λιλά, το σοκολά και οι χρωματισμοί point. Χρωματισμοί ματιών – Κατασκευή σώματος

Τα μάτια της γάτας Αγκύρας είναι μεγάλα, αμυγδαλωτά, και χρώματος ανεξαρτήτου από το χρώμα της γούνας. Μπορεί να είναι γαλάζια, πράσινα, χρυσά, χάλκινα, ακόμα και διαφορετικά.

Το μεσαίου μεγέθους σώμα της είναι λεπτό, λυγερό και στενόμακρο, με τους ώμους στο ίδιο μέγεθος με τους μηρούς να προδίδουν μια ντελικάτη αλλά δυνατή γάτα.

Πηγές: https://www.eog.gr/, http://turkishangorabc.org/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ