2020-02-06 12:37:56
Φωτογραφία για Γιατί οι ρώσικες δορυφορικές εικόνες της Γης είναι διαφορετικές από εκείνες της NASA
[06/02/2020 - 12:32]

Γιατί οι ρώσικες δορυφορικές εικόνες της Γης είναι διαφορετικές από εκείνες της NASA

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ίδιος πλανήτης, ίδια οπτική γωνία, αλλά γιατί αυτές οι ρωσικές δορυφορικές εικόνες της Γης φαίνονται τόσο διαφορετικές από εκείνες της NASA;

Στην εικόνα βλέπουμε φωτογραφία της Γης από τον ρωσικό δορυφόρο Elektro-L. Οι εικόνες του δορυφόρου είναι αρκετά διαφορετικές από αυτές που καταγράφονται και δημοσιεύονται από τη NASA όλα αυτά τα χρόνια. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Είναι μερικές από τις πιο αποκαλυπτικές και συναρπαστικές εικόνες που έχουν ληφθεί από τη Γη. Σαφώς παρουσιάζουν διάφορα χρώματα της Γης ανάλογα με το έδαφος και με αρκετές λεπτομέρειες στο περίγραμμα ύψους των βουνών και είναι απίστευτα όμορφες.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι επίσης μοναδικές και εντελώς διαφορετικές από τις εικόνες του πλανήτη μας που κυκλοφορούν από τις πολυάριθμες αποστολές της NASA όλα αυτά τα χρόνια.

Ο λόγος που παρουσιάζουν αυτή την διαφορά στην εμφάνιση της Γης μπορεί να αποδοθεί σε μια διαφορετική μέθοδο ερμηνείας των δεδομένων που εκπέμπονται πίσω στον πλανήτη.

Ο μετεωρολογικός δορυφόρος Elektro-L στέλνει εικόνες σε έλεγχο εδάφους κάθε 30 λεπτά, αλλά είναι σε θέση να στείλει τις εικόνες κάθε δέκα λεπτά. Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Ιανουάριο και, επί του παρόντος βρίσκεται 36.000 χιλιόμετρα πάνω από τον ισημερινό.

Ωστόσο, ενώ οι φωτογραφίες της Γης του Elektro-L μπορεί να φαίνονται πιο ακριβείς από τις εικόνες της NASA, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ισχυρίζεται ότι δεν είναι.

Ο Δρ Robert Simmon, από το Παρατηρητήριο της Γης της NASA στο Κέντρο πτήσης Space Goddard στο Μέριλαντ, δήλωσε ότι οι ρωσικές εικόνες δεν είναι ούτε καλύτερες ούτε χειρότερες από εκείνες της NASA.

Είπε στο Gizmodo: «Αυτές οι εικόνες του Elektro-L είναι ένας συνδυασμός ορατών και σχεδόν υπέρυθρων μηκών κύματος, έτσι δείχνουν τη Γη με τρόπο που δεν είναι ορατός στα ανθρώπινα μάτια – για παράδειγμα, η βλάστηση φαίνεται κόκκινη”.

«Δεν είναι καλύτερες ή χειρότερες από τις εικόνες της NASA, αλλά δείχνουν διαφορετικά πράγματα».

Το Elektro-L πραγματοποιεί εικόνες χρησιμοποιώντας τρεις ζώνες σε ανακλώμενο φως, μία κόκκινη και δύο υπέρυθρες ζώνες, μία από τις οποίες είναι ένας δείκτης βλάστησης καθώς τα φυτά αντανακλούν σαφώς την υπέρυθρη ακτινοβολία.

Αυτό το σύστημα μπορεί να προσομοιώνει μια τυπική έγχρωμη εικόνα ερυθρού / πράσινου / μπλε.

Αντίθεση: Μια άλλη εικόνα που λαμβάνεται από την Elektro-L (επάνω) είναι ουσιαστικά διαφορετική από τη μέθοδο που χρησιμοποιεί η NASA για τη λήψη και την αποκωδικοποίηση των δορυφορικών εικόνων.

Η εικόνα της NASA παρακάτω δίνει λιγότερη έμφαση στο χρώμα της βλάστησης και είναι πιο ρεαλιστική.

Οι ισοδύναμοι δορυφόροι GOES της NASA, από την άλλη πλευρά, δεν έχουν ζώνες υπέρυθρων και δεν μπορούν να αποτυπώσουν ασπρόμαυρες εικόνες χρησιμοποιώντας πολλαπλά μήκη κύματος υπερύθρου.

Στη συνέχεια μεταφέρονται σε έγχρωμες εικόνες, φέρνοντας μαζί το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε, με την τεχνολογία 3D.

Με απλά λόγια, η μέθοδος της NASA μας δείχνει τι βλέπει πραγματικά το μάτι, ενώ οι εικόνες του Elektro-L της Ρωσίας προσφέρουν μια διαφορετική άποψη που μπορεί να είναι πιο αποκαλυπτική, αλλά δεν είναι τόσο ρεαλιστική, όπως αναφέρεται στην βρετανική dailymail.co.uk.

Διαβάστε επίσης: Η Γη μας δεν είναι γαλάζια ούτε γαλανοπράσινη, αλλά πολύ πιο σκοτεινή, σύμφωνα με εικόνα από ιαπωνικό δορυφόρο

diadrastika.com

Let's block ads! (Why?)



ΠΗΓΗ

Γιατί οι ρώσικες δορυφορικές εικόνες της Γης είναι διαφορετικές από εκείνες της NASA periergaa
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ