2020-02-07 00:26:48
Φωτογραφία για Πωλητής του περιοδικού «Σχεδία» έγινε ο διευθυντής των γραφείων του Ευρωκοινοβουλίου της ΕΕ
Ο Στιβ Κλαρκ φόρεσε το κόκκινο χαρακτηριστικό γιλέκο των πωλητών της «Σχεδίας»

και βρέθηκε έξω από τον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα – Μαζί του εργαζόμενοι και εθελοντές

«Πωλητής για μία ώρα» του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» έγινε ο Στίβ Κλαρκ, ο Διευθυντής για τα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα και μαζί με τους εργαζόμενους στο Γραφείο του ΕΚ στην Αθήνα, αλλά και εθελοντές ανέλαβαν να ενισχύσουν τις δράσεις της Σχεδίας στο πλαίσιο της Διεθνούς εβδομάδας πωλητών ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Ο Στιβ Κλαρκ, στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί 28 έτη, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, φόρεσε το κόκκινο χαρακτηριστικό γιλέκο των πωλητών της «Σχεδίας» και βρέθηκε έξω από τον σταθμό του Μετρό στην πλατεία Συντάγματος.

«Βρίσκομαι εδώ διότι το αντικείμενό μου είναι να ελέγχω όλα τα γραφεία του ΕΚ σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ
. Να δω πώς εργάζονται, πώς επικοινωνούν τις δραστηριότητες και το έργο του, καθώς και να μαθαίνω και να αντιλαμβάνομαι τις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους- μέλους. Είναι σημαντικό για μένα που πριν από λίγο συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και τώρα βρίσκομαι εδώ, πουλώντας το περιοδικό στους Αθηναίους», δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Κλαρκ.

Ο Στιβ Κλαρκ με τον Κώστα Τσουτσοπλίδη, τον επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Αθήνα

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα των αστέγων είναι μεγάλο και χειροτερεύει σε ολόκληρη την Ευρώπη και ενώ, όπως είναι αναμενόμενο η κατάσταση του φαινομένου, αλλά και η αντιμετώπισή του, διαφέρει ανάμεσα στα κράτη - μέλη αυτό που χρειάζεται είναι να τα κράτη να μαθαίνουν από τις καλύτερες πρακτικές που χρησιμοποιούνται αλλού. «Αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της ΕΕ. Δηλαδή, ότι βρισκόμαστε διαρκώς σε συζητήσεις και βλέπουμε τί εφαρμόζει η κάθε χώρα και πώς μπορούμε να καταλήξουμε στις καλύτερες πολιτικές. Φυσικά η ελληνική κοινωνία είναι διαφορετική από την πορτογαλική ή από τη γαλλική , αλλά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν εθνικοί αντιπρόσωποι που διαπραγματεύονται μεταξύ τους, αλλά είναι πολιτικές δυνάμεις που έρχονται κοντά να βρουν λύσεις. Πολιτικές δυνάμεις από όλα τα κράτη - μέλη που δεν διαπραγματεύονται με διπλωματικά παζάρια αλλά απευθείας ως εκπρόσωποι των πολιτών. Πρόκειται λοιπόν για τη Δημοκρατία στην πλήρη έννοιά της», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Κλαρκ.

Παρόλο που η βροχερή ημέρα στην Αθήνα και η αδυναμία του να μιλήσει την ελληνική γλώσσα δυσκόλευαν την προσπάθεια του Βρετανού Διευθυντή για τα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, να προωθήσει το περιοδικό, ο κ. Κλαρκ προσπάθησε να ενισχύσει τις δράσεις της Σχεδίας, ειδικά σε μία χώρα που πέρασε μια δεκαετία οικονομικής κρίσης. «Ως παρατηρητής ξέρω ότι η Ελλάδα πέρασε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, αλλά από ότι βλέπω και ακούω, τώρα τα πράγματα βελτιώνεται στην οικονομία και υπάρχει ελπίδα για το μέλλον. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουν παραμείνει προβλήματα. Πρέπει οι Έλληνες πολιτικοί να βρουν τις λύσεις. Αυτό που πρέπει και μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να βοηθήσει, όπως έχει κάνει στο πλαίσιο της αλληλεγγύης. Τώρα στην ΕΕ συζητούμε για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και η Ελλάδα θα πρέπει να επωφεληθεί από αυτό».

Ως Βρετανός πολίτης που εξακολουθεί να εργάζεται σε ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο μετά την επίσημη αποχώρηση της χώρας του από την ΕΕ, ο κ. Κλαρκ εμφανίζεται προσεκτικός αναφορικά με το χρονικό διάστημα των μόλις 11 μηνών που απομένει για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μια συμφωνία για τις μελλοντικές τους σχέσεις. «Το γραφείο μας στο Λονδίνο θα μείνει ανοικτό και μετά το Brexit για να διατηρήσουμε την επαφή. Οι 11 μήνες που απομένουν κάνουν την πιθανότητα μιας συμφωνίας ας πούμε, ένα φιλόδοξο σχέδιο. Καμία διεθνής συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα Αλλά από την άλλη πλευρά έχουν γίνει τόσο ασυνήθιστα σε όλη αυτή τη διαδικασία του Brexit οπότε κάτι ακόμα ασυνήθιστο μπορεί να συμβεί με καλή θέληση και από τις δύο πλευρές. Η ΕΕ έχει πολύ συγκεκριμένη στάση και έχει καταστήσει τους όρους της διαπραγματεύσιμης σαφέστατους. Αλλά ας δούμε τί θα συμβεί», υπογραμμίζει ο Στίβ Κλαρκ
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ