2020-02-07 13:07:10
Φωτογραφία για Ποπάι: Ο εκτελεστής του Πάμπλο Εσκομπάρ πήγε να βρει τον «patron»
Ήταν μια ζεστή και υγρή μέρα στο Μεντεγίν, αλλά αυτό ελάχιστα απασχολούσε τον Τζον Χάιρο Βελάσκεθ- με το παρατσούκλι «Ποπάι» - τον πιστό υπολοχαγό του Πάμπλο Εσκομπάρ

και Νο1 εκτελεστή του. Ήταν χαλαρός, ήρεμος και ευτυχισμένος όπως όλοι οι συνηθισμένοι άνδρες που μόλις έχουν κάνει έρωτα με την γυναίκα που λατρεύουν. Η Γουέντι Τσαβαριάγκα Τζιλ, κοιμόταν γυμνή δίπλα του, αποκαμωμένη από τις στιγμές πάθους που είχε ζήσει με τον sicario του πρώην της. Έτσι την είχε γνωρίσει ο «Ποπάι» και όταν χώρισε από τον αρχηγό του καρτέλ του Μεντεγίν, δεν άργησε να υποκύψει στο φλερτ του και να γίνει το κορίτσι του.

Ο Βελάσκεθ την κοίταζε καθώς κοιμόταν. Ήταν τρελά ερωτευμένος μαζί της γι' αυτό όταν χτύπησε το τηλέφωνο δίπλα του, το σήκωσε αμέσως για να μην ξυπνήσει η Γουέντι.

Δεν πρόλαβε να ρωτήσει ποιος ήταν. Μια ηχογράφηση άρχισε να παίζει στο ακουστικό και ανατρίχιασε αμέσως όταν άκουσε την αγαπημένη του να συνομιλεί με πράκτορες της Αμερικάνικης DEA. Η Γουέντι αποκάλυπτε καταστάσεις και πρόσωπα για το καρτέλ του Μεντεγίν αλλά ο «Ποπάι» δεν άκουσε όλη την ηχογράφηση, η οποία διακόπηκε απότομα.


Την διαδέχθηκε η ψυχρή «μεταλλική» φωνή του Πάμπλο Εσκομπάρ στο τηλέφωνο και τέσσερις λέξεις: «Ή εσύ ή αυτή» του είπε προσθέτοντας μια φράση ακόμη. «Plata o plomo Ποπάι και ότι είναι να γίνει θα γίνει τώρα».

Η κλήση τερματίστηκε και ο Βελάσκεθ τράβηξε το πιστόλι που είχε πάντα κάτω από το μαξιλάρι του, σημάδεψε από απόσταση αναπνοής και φύτεψε δυο σφαίρες στο κεφάλι της γυναίκας που λάτρευε.

Εκτός από τον ίδιο, κανείς άλλος δεν έμαθε αν μετά την εκτέλεση ο Νο 1 sicario -δηλαδή ο εκτελεστής- ο Ποπάι έκλαψε κοιτώντας νεκρή πια, την γυναίκα που αγάπησε με πάθος.

Χθες σε ηλικία 57 ετών πέθανε σε νοσοκομείο της Κολομβίας χτυπημένος από την επάρατη νόσο, η οποία μετά τον οισοφάγο έκανε μετάσταση στο στομάχι του.

Για πολλούς ήταν ένας μικρός Θεός, ο άνθρωπος που διέταξε στα χρόνια της βίας την εκτέλεση τριών χιλιάδων ατόμων, αυτός που εκτέλεσε προσωπικά όπως έλεγε τετρακόσια άτομα, εκείνος που οργάνωσε την βομβιστική επίθεση σε ένα αεροπλάνο, προκειμένου να σκοτωθεί ένας υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα της Κολομβίας. Ο τελευταίος δεν επιβιβάστηκε ποτέ στην συγκεκριμένη πτήση, που δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό της, αφού το αεροπλάνο ανατινάχτηκε στον αέρα και εκατόν επτά ψυχές έχασαν την ζωή τους. Για άλλους ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, ένας πρώην εκτελεστής που μίλαγε πολύ για τα όσα έκανε δίπλα στον άνθρωπο που χιόνισε με σκόνη όλη την υφήλιο.

Ο «Ποπάι» στον τάφο του Εσκομπάρ

Σκοτώνοντας για τον Πάμπλο

Το μόνο σίγουρο στην περίπτωση του Βελάσκεθ, είναι ότι αν για κάποιο λόγο ο El Patron -το αφεντικό- ήθελε νεκρό κάποιον στην Κολομβία ή αλλού, αυτός ήταν ο άνθρωπος που θα αναλάμβανε πολλές φορές προσωπικά να φέρει σε πέρας την αποστολή. Με σπουδές στο πανεπιστήμιο της Μπαρανκίγια που δεν τελείωσαν ποτέ, ο μετέπειτα αρχιεκτελεστής του ισχυρότερου ναρκοβαρώνου στον κόσμο, κατατάχτηκε στο Πολεμικό Ναυτικό και μετά μετατέθηκε στην Σχολή Δοκίμων αστυνομικών.

Έκατσε μόνο για ένα εξάμηνο και όταν του δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψει για τον Εσκομπάρ βυθίστηκε στον κόσμο του εμπορίου ναρκωτικών.

Πολύ γρήγορα ο Εσκομπάρ κατάλαβε τις «ικανότητες» του Ποπάi ο οποίος ανέβηκε πολύ γρήγορα τα σκαλιά της ιεραρχίας στο καρτέλ του Μεντεγίν. Ήταν δίπλα στο αφεντικό σε όλες τις «δύσκολες« συναντήσεις και αυτός που αναλάμβανε τις εκτελέσεις και τις απαγωγές ηχηρών ονομάτων, που στέκονταν εμπόδιο στον δρόμο του αρχηγού. Γνώρισε δεκάδες ανθρώπους γύρω από τον Εσκομπάρ, όπως τον πιλότο Μπάρι Σιλ, ο οποίος μετέφερε εκατοντάδες κιλά ναρκωτικών από την Κολομβία στην Αμερική. Όταν ο Σιλ πρόδωσε τον Εσκομπάρ στην DEA η μοίρα του ήταν πλέον προδιαγεγραμμένη και ο Ποπάι ανέλαβε να οργανώσει την δολοφονία του στέλνοντας μια έμπειρη ομάδα εκτελεστών στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος απέφυγε να δώσει το παρών μετά από εντολή του Εσκομπάρ, ο οποίος δεν ήθελε να ρισκάρει την σύλληψη του «υπολοχαγού» του, αν κάτι πήγαινε στραβά. Τον χρειαζόταν άλλωστε για σημαντικότερες δουλειές.

Όταν το ιδιωτικό του νησί Νόρμαν Κέϊ στις Μπαχάμες, από όπου έφευγαν τα ναρκωτικά για ΗΠΑ, μπήκε στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών, που παρακολουθούσαν και «κατέβαζαν» τα αεροπλάνα του, επέλεξε να βάλει στο παιχνίδι τους ναρκοβαρώνους του Μεξικού. Ο «Ποπάι» ταξιδεύει στην εξωτική χώρα και συναντιέται με τον Αρμάντο Καρίγιο Φουέντες, ο οποίος ζητάει 30% ποσοστό από κάθε φορτίο που θα φεύγει από τους αεροδιαδρόμους του για το Μαϊάμι. Η συμφωνία κλείνεται και η διαδρομή του στην αυτοκρατορία του Εσκομπάρ συνεχίζεται με εκτελέσεις, απαγωγές και δολοφονίες αστυνομικών ή στρατιωτικών που δεν δέχονται να δωροδοκηθούν.

Όταν ο El Patron σκοτώνεται μετά από κυνηγητό των Ειδικών Δυνάμεων, της DEA και της CIA, θα συλληφθεί και θα καταδικαστεί σε τριάντα χρόνια φυλακή. Αποφυλακίσθηκε σε είκοσι δύο, έχοντας εκτίσει τα 2\3 της ποινής του και έκτοτε θα χτίσει τον δικο του προσωπικό μύθο για τις ημέρες και τις νύχτες δίπλα στον Εσκομπάρ. Έγραψε δύο βιβλία, έκανε δικό του κανάλι στο Youtube, έδωσε αμέτρητες συνεντεύξεις και πιθανόν να ήλπιζε ότι θα ζήσει για αρκετά χρόνια.

Ο καρκίνος που τον χτύπησε ίσως ήταν μια Θεία δίκη είπαν κάποιοι για τον άνθρωπο που σκότωνε χωρίς να διστάζει όταν διέταζε ο Πάμπλο.

Ο ίδιος δεν εξήγησε ποτέ αν κοιμόταν ήσυχος τα βράδια, χωρίς τύψεις για τον πόνο που έδωσε απλόχερα κατά την διάρκεια της ματωμένης διαδρομής του. Ίσως να πεταγόταν αλαφιασμένος κάποια βράδια στο κρεβάτι του, ιδρωμένος και κάτωχρος επειδή η Γουέντι, η γυναίκα που αγάπησε πολύ, ερχόταν για να στοιχειώσει τον ύπνο του. Ερχόταν για να του θυμίσει άλλη μια φορά, ότι την εκτέλεσε όταν κοιμόταν κουλουριασμένη δίπλα του, επειδή τον διέταξε ο Πάμπλο Εσκομπάρ.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η Συκοφαντία
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η Συκοφαντία
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ