2020-02-07 19:53:15
Φωτογραφία για Reuters: Στροφή προς επεκτακτική δημοσιονομική πολιτική από το Eurogroup
Έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη γραμμή σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής και αυστηρής πειθαρχίας εμφανίζονται οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, βλέποντας την οικονομία να «ασθμαίνει» υπό το βάρος προκλήσεων όπως το Brexit και ο νέος κοροναϊός και ορατό τον κίνδυνο επιστροφής σε νέα ύφεση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι Υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συμφωνήσουν στο Eurogroup του Φεβρουαρίου μια φιλοαναπτυξιακή δημοσιονομική πολιτική, με την αλλαγή στάσης να ανοίγει το δρόμο για αύξηση των δαπανών στη Γερμανία, εν μέσω των ανησυχιών για τις προοπτικές της οικονομίας. 

Οι επανειλημμένες προσπάθειες για την τόνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων στη Ζώνη του Ευρώπη απέτυχαν τα τελευταία χρόνια, καθώς η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, συνέχιζε να εμφανίζει μεγάλα πλεονάσματα, παρά τις εκκλήσεις για περισσότερες δαπάνες.


Τώρα όμως και με αναζωπύρωση των φόβων για ύφεση στη Γερμανία και ανησυχίες για τον αντίκτυπο του κοροναϊού στην παγκόσμια ανάπτυξη, οι χώρες της Ευρωζώνης φέρεται να έχουν καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία να αυξήσουν τις δαπάνες σε περίπτωση οικονομικής επιβράδυνσης. 

«Εάν υλοποιηθούν οι καθοδικοί κίνδυνοι, η αντιμετώπιση σε δημοσιονομικό επίπεδο θα πρέπει να διαφοροποιηθεί, με στόχο πιο υποστηρικτική στάση», επισημαίνεται σε προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ αξιωματούχων της Ευρωζώνης. Δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τον προκαταρκτικό συμβιβασμό, που θα πρέπει όμως να επικυρωθεί από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου.

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει την Πέμπτη τις τριμηνιαίες προβλέψεις της για την οικονομία της Ευρωζώνης και οι εκτιμήσεις θα συζητηθούν στο Eurogroup όταν θα υιοθετήσουν τις συστάσεις για τη δημοσιονομική στάση του μπλοκ.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΑΣΚΗΣΗ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2020»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΑΣΚΗΣΗ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2020»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ