2020-02-07 22:43:46
Φωτογραφία για Ραγδαίες εξελίξεις στη Θουριγγία: Ο Κέμεριχ παραιτήθηκε από πρωθυπουργός
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο κρατίδιο της Θουριγγίας μετά τον πολιτικό σεισμό που προκάλεσε η εκλογή στην πρωθυπουργία του Φιλελεύθερου Τόμας Κέμεριχ με τη στήριξη,

μεταξύ άλλων, του ακροδεξιού κόμματος AfD.

Ο Κέμεριχ αποφάσισε να παραιτηθεί και η κοινοβουλευτική ομάδα του FDP ζητεί τη διάλυση του τοπικού κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Για να συμβεί κάτι τέτοιο απαιτείται η στήριξη των δύο τρίτων των μελών του τοπικού κοινοβουλίου, συνεπώς εκτός από την Αριστερά και του Φιλελεύθερους θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της διάλυσης του κοινοβουλίου και τα μέλη των Χριστιανοδημοκρατών.

Η διαδικασία εκλογή του πρωθυπουργού της Θουριγγίας προέβλεπε τρεις διαδοχικές ψήφους και ενώ αρχικά ο Μπόντο Ράμελο του Αριστερού κόμματος Linke φαινόταν ότι θα επανεκλεγεί,το ακροδεξιό κόμμα της AfD παρουσίασε δικό του υποψήφιο τον Κρίστοφ Κίντερφατερ. Καθώς ουδείς εκ των δύο κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειονοψηφία στους δύο πρώτους γύρους οι Φιλελεύθεροι ανακοίνωσαν αιφνιδιαστικά μία ακόμη υποψηφιότητα για το αξίωμα του πρωθυπουργού, εκείνη του επικεφαλής τους, Τόμας Κέμεριχ. Ο κ. Κέμεριχ επικεφαλής ενός κόμματος του 5%, εξελέγη πρωθυπουργός στην τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία με τη στήριξη της AfD αλλά και του CDU.


Στις εκλογές στη Θουριγγίας το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) είχε αναδειχθεί πρώτο με 31%, τη δεύτερη θέση κατέκτησε η AfD με 23,4%, ακολούθησαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με 21,7%, ενώ μονοψήφια ποσοστά έλαβαν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP).

Νωρίτερα, ως «ασυγχώρητη» χαρακτήρισε η Γερμανίδα καγκελαρίας Άνγκελα Μέρκελ την εκλογή του Τόμας Κέμεριχ στο αξίωμα του πρωθυπουργού της Θουριγγίας με τις ψήφους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), επιμένοντας μάλιστα ότι πρέπει να ανατραπεί..
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ