2020-02-08 14:49:27
Φωτογραφία για Υπάρχει τίποτα εκεί έξω; Οι θεωρίες, οι μύθοι και οι «εμφανίσεις» των UFO
Αναφορές για ATIA κατά την αρχαιότητα- Τα UFO στον 20ο αιώνα - ATIA στον ελλαδικό χώρο από τον Θεόφιλο Καΐρη ως την εποχή μας - Το συγκλονιστικό περιστατικό της Αταλάντης του 1990

Ένα από τα θέματα που έχει απασχολήσει εκατοντάδες επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, ιδιαίτερα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά είναι το θέμα της ύπαρξης ή μη U.F.O. ή όπως είναι η απόδοση της λέξης στα ελληνικά ATIA (Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα).

Αρχαίες και μεταγενέστερες αναφορές σε AΤΙΑ

Ο όροςUFO (Unidentified Flying Object) αποδίδεται σε καθετί που ίπταται, έχει παράξενο και άγνωστο σχήμα και δεν μπορεί να καταταγεί σε κάποια γνωστή κατηγορία ιπτάμενων αντικειμένων.

Την ονομασία αυτή έδωσε το 1953 ο σπουδαίος επιστήμονας Άλεν Χάινεκ (1910-1986), καθηγητής Αστρονομίας στο Χάρβαρντ και το Νορθγουέστερν, ειδικός σύμβουλος της NASA και ειδικός σύμβουλος στις επιτροπές ‘’Project Blue Book’’ και ‘’Ad. Hoc’’ που δημιουργήθηκαν με εντολή του Κογκρέσου των Η.Π.Α. για να διερευνήσουν το φαινόμενο των AΤΙΑ.


Κυρίως παλαιότερα για τα AΤΙΑ υπήρχε η ονομασία Ιπτάμενος Δίσκος (FlyingSaucer). Αυτή διατηρείται και σήμερα και δίνεται σε UFO με συγκεκριμένο δισκοειδές σχήμα που μπορούν να παρομοιαστούν με δύο πιάτα ανεστραμμένα και ενωμένα μεταξύ τους.

Πολλοί νομίζουν ότι το θέμα των ATIA εμφανίστηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει. Η ιστορία τους είναι πάρα πολύ παλιά, πανάρχαια θα λέγαμε. Οι μυθολογίες όλων των λαών της Γης αναφέρονται σε όντα που κατέβηκαν από τον ουρανό επιβαίνοντας σε σκάφη τα οποία έκαναν θόρυβο και σήκωναν σύννεφα σκόνης. Τα όντα αυτά αναμείχθηκαν με ντόπιους κατοίκους διαφόρων περιοχών, τους δίδαξαν τρόπους καλλιέργειας της γης, τους πρόσφεραν λύσεις στα καθημερινά τους προβλήματα και πολλές πρακτικές γνώσεις. Οι δάσκαλοι αυτοί δεν γερνούσαν όπως οι γήινοι και έδειχναν τ’ αστέρια όταν τους ρωτούσαν για την πατρίδα τους. Όταν τελείωνε η αποστολή τους σε κάποιο σημείο της Γης έφευγαν δίνοντας την υπόσχεση ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν.

Σε διάφορα μέρη (Περού, Μεξικό κλπ) υπάρχουν διάσπαρτα αγάλματα και βραχογραφίες που θυμίζουν τις επισκέψεις των όντων αυτών στη Γη. Η διάσωση ως τις μέρες μας (κτιρίων, αγαλμάτων, αντικειμένων) που για την κατασκευή τους ήταν απαραίτητη μια τεχνολογία πολύ ανώτερη από την τεχνολογία της εποχής που δημιουργήθηκαν, ενισχύει τη θεωρία της παρουσίας των εξωγήινων και εξελιγμένων αυτών όντων στη Γη.

Στην ελληνική μυθολογία και συγκεκριμένα στην Τιτανομαχία γίνεται λόγος σε πολλά σημεία για υψηλή τεχνολογία. Ο Μάκης Ποδότας γράφει ότι τα κείμενα αυτά απασχολούν τη NASAκαι τις μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α.

Τα Ινδικά Έπη και οι Βέδες της Μαχαβαράτα μιλούν για τους θεούς που κινούνται με ιπτάμενα ουράνια οχήματα τα Βιμαάνας.

Στην εβραϊκή Καμπάλα και στο βιβλίο SOHAR εκτός από τις ουράνιες επιχειρήσεις δίνονται στοιχεία για επτά διαφορετικούς κόσμους.

Στο θιβετιανό βιβλίο DZYAN υπάρχουν περιγραφές που δεν ταιριάζουν με την τεχνολογία της εποχής στην οποία αναφέρονται.

Στο περίφημο έπος του Γκιλγκαμές που αποτελεί ουσιαστικά τη μυθολογία των Βαβυλωνίων και των Σουμερίων έχουμε φανταστικές περιγραφές ταξιδιών στο Διάστημα.

Στον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση υπάρχουν γκραβούρες και εικόνες αντικειμένων που μοιάζουν πολύ με ATIA. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της Νυρεμβέργης όπου εμφανίστηκαν στον ουρανό πολύχρωμες σφαίρες, δίσκοι, σταυροί καθώς και πούρα (μητρικά σκάφη) από τα οποία έβγαιναν μικρότερες σφαίρες (14 Απριλίου 1561) και της Βασιλείας, πόλης της Ελβετίας, όπου γίνεται περιγραφή μαζικής εμφάνισης σφαιρικών αντικειμένων στον ουρανό (7 Αυγούστου 1566).

Τα UFO τον 20ο αιώνα

Το θέμα των UFO ξεκίνησε να λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών σε όλο τον κόσμο συναντούσαν στον ουρανό τα περίφημα F00 FIGHTERS τα οποία είχαν σχήμα σφαιρικό ή δισκοειδές. Τα F00 FIGHTERS άλλοτε παρακολουθούσαν από κάποια απόσταση ενώ άλλες φορές τα παρενοχλούσαν περνώντας ανάμεσά τους χωρίς όμως να δημιουργούν περισσότερα προβλήματα. Η κάθε πλευρά των εμπολέμων πίστευε ότι τα F00 FIGHTERS ήταν μυστικά όπλα της άλλης.

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ιδιαίτερα από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε οργανωμένη έρευνα για τα UFO από κάποιους μεμονωμένους ερευνητές οι οποίοι είχαν να αντιμετωπίσουν την καχυποψία των περισσότερων και την εχθρική διάθεση μυστικών και άλλων υπηρεσιών.

Σταδιακά δημιουργήθηκαν ομάδες έρευνας και σύλλογοι που διεύρυναν τους ορίζοντες αναζητήσεων και άρχισαν να συνεργάζονται μεταξύ τους. Έτσι από το στάδιο του χλευασμού και της γελοιοποίησης των ουφολόγων περάσαμε στο στάδιο της πολεμικής και τα τελευταία χρόνια στο στάδιο της αποδοχής και της συνειδητοποίησης των τεράστιων διαστάσεων που έχει το θέμα ATIA.

Από πού προέρχονται τα ATIA;

Πολλοί άνθρωποι είχαν στενές επαφές τέταρτου τύπου με τα πληρώματα των UFO δηλαδή πλήρη επικοινωνία, πλήρη νοήμονα επαφή όπως γράφει ο Μάκης Ποδότας με αυτά. Από τις επαφές αυτές προέκυψαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πλανήτης μας δέχθηκε επισκέψεις από τους αστερισμούς των Πλειάδων, της Λύρας, του Κυνός (Σείριου), του Κύκνου, του Λαγού, το Αστρικό σύστημα ZETA RETICULI, τον πλανήτη UMMO (Wolf 424) από βάσεις που υπάρχουν δικό μας ηλιακό σύστημα αλλά και από άγνωστους σε εμάς πλανήτες ή αστρικά συστήματα. Τα όντα που έρχονται από το διάστημα είναι οι γνωστοί μας εξωγήινοι. Ωστόσο υπάρχουν και όντα που έρχονται από περιοχές ή πόλεις που βρίσκονται στο εσωτερικό της Γης και ονομάζονται εσωγήινοι.

Οι θεωρίες για την προέλευση των UFΟ

Όπως είναι φυσικό για την προέλευση των ATIAέχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες.

Υπάρχει η άποψη ότι τα σκάφη των εξωγήινων και εσωγήινων, είναι επιτεύγματα υψηλής ανθρώπινης τεχνολογίας, η οποία δόθηκε στους ανθρώπους, τους γήινους ,από όντα πιο εξελιγμένα. Ορισμένες “φυλές” από τα όντα αυτά (Γκρίζοι, Ανθρωπόμορφοι), έχουν συνεχείς εμφανίσεις και παρεμβάσεις στη ζωή στη Γη. Υπάρχουν αναφορές και για “κακούς” εξωγήινους (απαγωγείς κλπ.), άλλους που κάνουν γενετικά πειράματα στους ανθρώπους και άλλους, που συνεργάζονται με τις κυβερνήσεις ισχυρών κυρίως των Η.Π.Α. Η θεωρία αυτή, που εύλογα σε κάποιους φαίνεται ακραία, είναι η πιο διαδεδομένη μεταξύ των ερευνητών.

Σύμφωνα με τη θεωρία της μυστικής γήινης τεχνολογίας, οι “ιπτάμενοι δίσκοι” έχουν κατασκευαστεί στα πλαίσια απόρρητων στρατιωτικών προγραμμάτων, που ξεκίνησαν από τους ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και για τα οποία εργάστηκαν σπουδαίοι επιστήμονες, όπως Rudolph Shriever, Klaus Habermohl και Walter Miethe, με τη “σύμπραξη” κορυφαίων εταιρειών, όπως της BMW και της FIAT (στο πλαίσιο της γερμανοϊταλικής συμμαχίας).

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υποτίθεται, ότι στρατιωτικά και επιστημονικά επιτελεία των ναζί, κατέφυγαν σε μυστικές βάσεις στην Ανταρκτική και τη Νότια Αμερική, όπου και κατασκεύασαν ΑΤΙΑ.

Παρόμοια πειράματα, λέγεται ότι έκαναν οι Βρετανοί και οι Καναδοί στη Βρετανική Κολομβία, καθώς απόρρητα σχέδια των ναζί είχαν πέσει στα χέρια τους. Και, φυσικά, παντού υπάρχουν και οι Η.Π.Α., οι οποίες, έχει γραφτεί κατά κόρον, ότι διεξάγουν σχετικές έρευνες με μεγάλη μυστικότητα σε άβατες περιοχές, όπως η περιβόητη “Area 51” στη Νεβάδα.

Πολλοί από τους αναγνώστες μας, ίσως έχουν ακούσει ή διαβάσει για τη θεωρία της Κοίλης Γης, σύμφωνα με την οποία στο εσωτερικό της Γης, έχουν αναπτυχθεί από τα πανάρχαια χρόνια, σημαντικοί πολιτισμοί.

Πολλοί εργαζόμενοι σε επιστημονικές βάσεις στην Αρκτική και την Ανταρκτική, αναφέρουν συχνά την παρουσία ATIA στις περιοχές αυτές. Έτσι, αρκετοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι υπάρχουν ανοίγματα και στους δύο Πόλους της Γης.

Οι θιασώτες της θεωρίας της Κοίλης Γης, πιστεύουν ότι δίκτυα της Γης αυτής, καταλήγουν και στο Θιβέτ.

Μάλιστα, οι ναζί, έκαναν μυστικές αποστολές στο Θιβέτ, για να βρουν την αρχαία πηγή γνώσεων και παραδόσεων, η οποία ίσως να προήλθε από κάποιον εξωγήινο, ιδιαίτερα ανεπτυγμένο, λαό που βρέθηκε στη Γη πριν από χιλιάδες χρόνια.

Η θεωρία αυτή, δίνει απαντήσεις και στα ερωτήματα για τα ΑΤΥΑ (Άγνωστης Ταυτότητας Υποβρύχια Αντικείμενα), τα οποία δεν έχουν την ανάλογη προβολή με τα UFO Άλλη θεωρία σχετικά με την προέλευση των UFO, είναι η λεγόμενη “θεωρία των ξωτικών”, που απορρέει από τις εντυπωσιακές ομοιότητες των απαγωγών γήινων από ΑΤΙΑ με τις απαγωγές (έως και ερωτικές συνευρέσεις...) ανθρώπων από ξωτικά, τις οποίες συναντάμε στη λαϊκή παράδοση.

Η θεωρία των χρονοταξιδιωτών, πρεσβεύει ότι τα ΑΤΙΑ είναι γήινης προέλευσης και μας επισκέπτονται από το μακρινό μέλλον, αν λάβουμε υπόψη ότι ο χρόνος στο Σύμπαν είναι υποκειμενικός.

Η θεωρία περί πνευμάτων, αγγέλων και δαιμόνων, προσπαθεί να δώσει εξηγήσεις στο θέμα των UFO, με τη συσχέτισή τους με εμφανίσεις αγγέλων και οραμάτων. Στην κατηγορία αυτή, ανήκουν και οι απόψεις που υποστηρίζουν ότι τα ΑΤΙΑ είναι έργο του διαβόλου ή αποτελούν πρόδρομους του Αντίχριστου.

Άλλη θεωρία, είναι αυτή του υπεραναπτυγμένου πολιτισμού, σύμφωνα με την οποία τα ΑΤΙΑ είναι δημιουργήματα ενός αρχαίου, τεχνολογικά προηγμένου πολιτισμού, αποδείξεις για την ύπαρξη του οποίου υπάρχουν σε διάφορα μέρη της Γης.

Υπάρχει επίσης η θεωρία ότι τα UFO είναι ενεργειακοί ζώντες οργανισμοί, που τροφοδοτούνται από την οργόνη (όρος που καθιερώθηκε από τον Wilhelm Reich και παραπέμπει στην κοσμική ενέργεια) και τέλος η θεωρία που αναφέρει ότι τα ΑΤΙΑ προέρχονται από άλλες διαστάσεις και ελαττώνουν την ταχύτητά τους, μέχρι να λάβουν υπόσταση στη δική μας διάσταση.

Βέβαια, πολλοί δεν δέχονται την ύπαρξη UFO και θεωρούν ότι είναι προϊόντα απάτης, αυθυποβολής, δόλου ή παρερμηνείας φυσικών φαινομένων. Πολύ εύκολα π.χ. ένας μετεωρίτης θα μπορούσε να εκληφθεί ως UFO. Αν και όντως πολλές μαρτυρίες χαρακτηρίζονται “μη αυθεντικές” υπάρχουν αρκετές που δεν δέχονται αμφισβητήσεις.

Επιτροπές Έρευνας

Στις 23 Σεπτεμβρίου 1947, το Κέντρο Τεχνικών Πληροφοριών της αεροπορίας των Η.Π.Α. (A.T.I.C.), έλαβε εντολή να ξεκινήσει έρευνα. Η έρευνα ονομάστηκε “Project Sign”. Τον Σεπτέμβριο του 1948, το πόρισμα της έρευνας ήταν εντυπωσιακό: “Τα ΑΤΙΑ είναι εξωγήινη προέλευσης”. Ωστόσο, το πόρισμα αυτό λίγους μήνες αργότερα, αποχαρακτηρίστηκε και καταστράφηκε.

Στις 11 Φεβρουαρίου 1949, συγκροτήθηκε νέα επιτροπή με το όνομα “Project Grudge”. Το πόρισμα της, που δημοσιεύθηκε το 1952 ανέφερε: “Όλες οι εμφανίσεις των ATIA, οφείλονται σε αυταπάτες, αντικατοπτρισμούς, αερόστατα, υστερικές εκδηλώσεις, ιστορίες τρελών, μετεωρίτες, διάφορους πλανήτες όπως η Αφροδίτη κ.ά.”.

Ωστόσο, τα μέλη της επιτροπής, είχαν λάβει σαφείς οδηγίες: “Τα ATIA δεν μπορεί να υπάρχουν”...

Η επιτροπή Robertson που ακολούθησε, συμπέρανε ότι: “Τα ATIA είναι πιθανώς φυσικά φαινόμενα, λανθασμένως ερμηνευμένα”.

Το “Project Twinkle”, που ακολούθησε, δεν πρόσφερε κάτι το ιδιαίτερο, ενώ το “Project Blue Rock”, που είχε διάρκεια από το 1953 ως το 1960, λάμβανε χώρα σε μια εποχή που οι εμφανίσεις ATIA πλήθαιναν και συνέβαιναν εναέριες συμπλοκές μεταξύ πολεμικών αεροσκαφών και UFO! Το πόρισμα της έρευνας ήταν συγκεχυμένο και με πολλά λάθη στα στατιστικά στοιχεία.

Τέλος, η επιτροπή “Ad. Hoc”, που συστάθηκε σε μια εποχή που υπήρχαν πτώσεις ATIA με νεκρούς ή τραυματισμένους εξωγήινους, είχε επικεφαλής τον κορυφαίο φυσικό Edward Condon και συμπέρανε ότι “η μελέτη είναι ελλιπής και θα χρειαστεί ίσως κάποια άλλη έρευνα”.

Να αναφέρουμε τέλος, τον για πολλούς αμφιλεγόμενο Ελβετό συγγραφέα και ερευνητή Έριχ Φον Ντένικεν (Erich von Daniken), που είναι γνωστός για τις απόψεις του σχετικά με την επίδραση των εξωγήινων σε αρχαίους πολιτισμούς. Θεωρεί ότι αντικείμενα ή κατασκευές, όπως ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, το Στόουνχετζ, ακόμα και ο χάρτης του Οθωμανού Πίρι Ρέις, είναι πολύ μπροστά από την εποχή τους και μόνο εξωγήινοι θα μπορούσαν να τα είχαν δημιουργήσει. Στη Βικιπαίδεια, διαβάζουμε:

“Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί τις απόψεις του και τις εκτιμήσεις του ψευδοεπιστήμι και ψευδοαρχαιολογία”.

Εμφανίσεις UFO στην Ελλάδα

Στο βιβλίο του “UFO: Φάκελος Ελλάδα”, ο Μάκης Ποδότας έχει συγκεντρώσει δεκάδες μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, που αναφέρονται στην εμφάνιση ΑΤΙΑ στον ελλαδικό χώρο. Εντυπωσιακό είναι ότι η πρώτη σχετική αναφορά, υπάρχει στον Θεόφιλο Καΐρη!

Στο απόσπασμα του ημερολογίου του που δημοσίευσε στον Ζ’ Τόμο του “Δελτίου Ιστορικής Εθνολογικής Εταιρείας” (1910-1918), ο καθηγητής του ΑΠΘ Ι.Κ. Βογιατζίδης, ο Θ. Καΐρης σημειώνει:

“... εφθάσαμεν εις τόπον ονομαζόμενον Μπούρσανη (κοντά στον Όλυμπο), όπου εμείναμε και το υπόλοιπον της νυκτός. Είδομεν δε και περίεργον βολίδος φαινόμενον, της οποίας η φαινόμενη διάμετρος ήταν ως σπιθαμιαία. Διηρέθη εις δύο σφαίρας και η μεν μείζων ην λαμπρά και κυανώδης και ταχύτατη, η δε μικρά ην πυρώδης, διήρκησε δε ως τρία δεύτερα...”(15/4/1822).

Μια άλλη αναφορά από τον 19ο αιώνα, προέρχεται από τον Παναγιώτη Σ. Σαμαρτζή (1797-1871), χρονικογράφο, γεννημένο στα Γιάννενα αλλά εγκαταστημένο στην Κέρκυρα από το 1823. Ο Σαμαρτζής, που είχε κατάστημα με είδη κιγκαλερίας στο νησί των Φαιάκων, κατέγραψε σε πέντε τόμους όλα τα γεγονότα της εποχής του! Με βάση τη διήγηση των μελών μιας νυχτερινής περιπόλου, ο Σαμαρτζής γράφει τα εξής: “1866 τη 4 Νοεμβρίου: μανθάνομεν δια των σκοπών, οίτινες περιεφέροντο την νύκτα, ότι μετά το μεσονύκτιον εφάνησαν εις τον ουρανόν άστρα πολλά λαμπερά και περιγράφουν ότι πρώτον εφάνη εν ξίφος, ακολούθως στέφανος και τέλος, αυτοί οι αστέρες εσυγκρούοντο ανάμεσόν τους, κάμνοντας μίαν λαμπράν λάμψιν, όπου τέλος, ηνωθέντες έγιναν ως μία σφαίρα μεγάλη διευθυνόμενη προς ανατολάς. Μετά ταύτα διελύθησαν και διεσκορπίσθησαν. Τις οίδε (ποιος ξέρει) τι εφανέρωναν αυτά τα σημεία”.

Το απόσπασμα αυτό, παρουσίασε στο Δ’ Πανιόνιο (Πανεπτανησιακό) Συνέδριο, ο αείμνηστος Γιώργος Κάρτερ το 1978.

Οι μαρτυρίες για τις εμφανίσεις ΑΤΙΑ στον ελλαδικό χώρο, αρχίζουν με τη μαρτυρία της Μαρίας Κ., το καλοκαίρι του 1936, που αναφέρεται στην εμφάνιση ενός UFO, στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται το νοσοκομείο “Υγεία”, σχεδόν ερημική τότε. Όπως ανέφερε η μάρτυρας: “Δεν είδαμε να ανοίγει καμία πόρτα, αλλά στο έδαφος κάτω από το σκάφος εμφανίστηκε ένας άνθρωπος με φόρμα ολόσωμη άσπρη, με φαρδιά ζώνη με φωτάκια. Είχε μακριά μαλλιά, μάλλον άσπρα, δεν είμαι σίγουρη και στράφηκε προς το μέρος μας για ένα λεπτό περίπου. Μετά σήκωσε το δεξί του χέρι και το κούνησε σαν να ήθελε να μας χαιρετήσει. Ξαφνικά, όπως εμφανίστηκε ο άνθρωπος, έτσι και χάθηκε”.

Το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1940 στις σκανδιναβικές χώρες, ιδιαίτερα στη Σουηδία, εμφανίστηκαν εκατοντάδες “Ghost Rockets” (πύραυλοι-φαντάσματα).

Μόνο στη Σουηδία, αναφέρθηκαν 966 τέτοιες εμφανίσεις! Μάλιστα, ένα από τα αντικείμενα αυτά έπεσε στη λίμνη Kolmjarv στις 19/7/1946 κι ενώ στις όχθες της εργαζόταν ένα ζευγάρι. Αρκετά τέτοια αντικείμενα έκαναν την εμφάνισή τους στη, Μακεδονία, ακόμα και πάνω απ’ τη Θεσσαλονίκη! Μάλιστα, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Τσαλδάρης, σε συνέντευξη του στο Λονδίνο στις 5/9/1946, αναφέρθηκε στο γεγονός αυτό.

Το θέμα ερεύνησε ο σπουδαίος φυσικός Παύλος Σαντορίνης (στον οποίο αφιερώσαμε κι ένα άρθρο μας), ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν επρόκειτο για πυραύλους-οβίδες. Η έρευνα σταμάτησε μετά από παρέμβαση του Στρατού!

Ο Π. Σαντορίνης, πίστευε ότι το θέμα των ΑΤΙΑ έχει καλυφθεί από μυστικότητα, καθώς σχετίζεται με στρατιωτικά ζητήματα. Σχετική είναι και η αναφορά του Erik Malmerg, μέλους επίσημης επιτροπής που είχε συσταθεί για να μελετήσει το φαινόμενο.

Οι αναφορές για εμφανίσεις ΑΤΙΑ στον ελλαδικό χώρο, είναι πολλές και καλύπτουν σχεδόν όλη την επικράτεια Νέστος, Κατάκολο, Αθήνα, Δυτική Ελλάδα (3/1/1970), Κέρκυρα, Γιάννενα, Σπάρτη, Κύμη, Κύθηρα, Άνδρος, Τολό, Πήλιο, Μήλος, Ακράτα, Θεσπιές, Κομοτηνή, Ξάνθη, Σπέτσες κλπ. Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις αναφορές, καταλαμβάνουν εκείνες του γνωστού τραγουδοποιού Ρόμπερτ Ουίλιαμς, των ηθοποιών του Εθνικού Θεάτρου (ανάμεσα τους οι Αλέξης Μινωτής, Νόρα Κατσέλη, Νεφέλη Ορφανού, Στέλιος Βόκοβιτς, Άννυ Πασπάτη, Κάρμεν Ρουγγέρη, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη κ.ά.), οι οποίοι έγιναν μάρτυρες της παρουσίας UFO στο Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου στις 21/6/1979 και μια σειρά από μαρτυρίες του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού της αεροπορικής βάσης της Λάρισας (1974-1977). Το αμερικανικό περιοδικό “IDEAL’S UFO MAGAZINE” μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 1978, είχε εκτενές άρθρο για τα UFO στην Ελλάδα. Σ’ αυτό, διαβάζουμε ότι ήδη από το 1925 ο αρχηγός του Αεροπορικού Σώματος του Ελληνικού Στρατού, Σμηναγός Χρήστος Δεμέστιχας, είχε συντάξει μια αναφορά προς τους ανωτέρους του, περιγράφοντας “μυστηριώδη αεροσκάφη”, που είδαν τα πληρώματα των ελληνικών αεροπλάνων. Το 1978, όπως διαβάζουμε στο ίδιο άρθρο, ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας, είπε σε συνέντευξη Τύπου: “Παλιά αμφέβαλα ως προς την αληθινή ύπαρξη των UFO. Τώρα πια δεν έχω καμία αμφιβολία”!

Το περιστατικό της Αταλάντης - Πώς εμπλέκεται η Πεντέλη;

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις αναφορές για εμφανίσεις ΑΤΙΑ στη χώρα μας, έχει αναμφίβολα το περιστατικό της Αταλάντης-Τυμφρηστού.

Ο Μάκης Ποδότας, γράφει ότι «… δεν είναι μόνο συγκλονιστικό, αλλά και ένα από τα πλέον σπάνια, αν όχι μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά».

Στις 2 Σεπτεμβρίου 1990, ημέρα Κυριακή ,12-13 UFO (κατ' άλλους έως και 17), βγήκαν από τις τεχνητές σήραγγες που περιστοιχίζουν τη σπηλιά του Νταβέλη (Μενέλαος Γ. Τσικλίδης, «Αττική-Η Μαγική Γη»), το ένα πίσω από το άλλο, με κατεύθυνση τη Βόρεια Ελλάδα.

Πέταξαν πάνω από Λαμία, Λάρισα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Καβάλα. Εκεί, έκαναν στροφή και κατευθύνθηκαν προς την ΒΔ Ελλάδα. Πέρασαν πάνω από τα Γιάννενα, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι και στη συνέχεια πάνω από την Πάτρα και τη νότια Πελοπόννησο. Ακολούθησε νέα στροφή τους, προς τον βορρά αυτή τη φορά, και κατευθύνθηκαν προς την Αταλάντη και τη Λαμία.

Γύρω στις 21.30, συνέβηκε ένα απρόοπτο γεγονός. Ένα από τα ιπτάμενα αυτά αντικείμενα, κατά πάσα πιθανότητα έπαθε βλάβη. Οι αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι έγινε ξαφνικά κατακόκκινο και άρχισε να βγάζει καπνούς. Ταυτόχρονα ακούστηκαν κρότοι από μέταλλα.

Αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού, που έγινε σε ένα λόφο κοντά στον Μεγαπλάτανο της Αταλάντης, ήταν τα μέλη της οικογένειας Καρατράντου.

Στις διηγήσεις τους, τόνισαν ότι το μυστηριώδες σκάφος, καιγόταν βγάζοντας μαύρο καπνό σαν να καίγονταν λάστιχα. Πολύ σύντομα, πετώντας με μεγάλη ταχύτητα, τα υπόλοιπα ΑΤΙΑ προσγειώθηκαν κυκλικά γύρω από το φλεγόμενο σκάφος, σαν να το προστάτευαν.

Μέσα από το φλεγόμενο αντικείμενο, φάνηκαν να περνούν κάποιες σκιές. Δεν μπορούσαν όμως οι αυτόπτες μάρτυρες να ξεχωρίσουν τι ακριβώς ήταν, «άνθρωποι ή κάτι άλλο», όπως είπε η κυρία Ζωή Καρατράντου.

Τα ΑΤΙΑ, έμειναν εκεί ως τις 3.00 π.μ. Το πρωί υπήρχε μόνο λίγος καπνός. Ο αδελφός της Κυρίας Καρατράντου Ηλίας Γιαννουλάκος που πήγε στην περιοχή, βρήκε εξαρτήματα μηχανισμού κι ένα σπογγώδες υλικό.

Δίπλα στο σημείο της πτώσης του σκάφους, υπήρχε ένα πεύκο με τον κορμό καμένο χαμηλά. Ο Η. Γιαννουλάκος έπιασε το πεύκο και στο κορμί του εμφανίστηκαν φουσκάλες, σαν να είχε καεί. Στο έδαφος, υπήρχαν τρύπες σε κυκλική διάταξη. Ένα εξάρτημα που βρήκε ο Η. Γιαννουλάκος και παρέδωσε στις αρχές, είχε χαραγμένο πάνω του ένα σήμα: έναν κύκλο, με δύο διαμετρικά αντίθετες κεραίες, που είχε μέσα του ένα σχήμα σαν κεραυνό.

Φυσικά, το επόμενο πρωί κατέφθασαν στην περιοχή δεκάδες άτομα κάποια από τα οποία κράτησαν αντικείμενα από το μυστηριώδες σκάφος ως...σουβενίρ. Τα ευρήματα παραδόθηκαν στον Υπαστυνόμο Λουλακούδη και από αυτόν,στον τότε Αστυνομικό Διευθυντή Φθιώτιδας Π. Πανέτσο,ο οποίος ενημέρωσε τον αντιεισαγγελέα κ. Ζησιμόπουλο, που με τη σειρά του παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση.

Το Κ.Ε.Τ.Α. (Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας της Πολεμικής Αεροπορίας), στις 19/10/1990, αφού εξέτασε τα ευρήματα, αποφάνθηκε ότι επρόκειτο για «υπολείμματα εξαρτημάτων παλαιού δορυφορικού μηχανισμού, ευρωπαϊκής ή πιθανότατα σοβιετικής προέλευσης».

Η εξήγηση αυτή, δεν έπεισε και πολλούς.Άλλωστε,γιατί τα υπολείμματα ενός παλαιού σοβιετικού δορυφόρου,παραδόθηκαν έπειτα στη NASA;Κατά τη γνώμη μας,ούτε και η ερμηνεία των αστρονόμων ότι επρόκειτο για τις Περσείδες, το σμήνος διαττόντων αστέρων, που εμφανίζεται κάθε χρόνο από τα μέσα Ιουλίου ως τα μέσα Αυγούστου είναι ικανοποιητική.Υπάρχει και άλλη αναφορά για εμφάνιση Περσείδων στις 2 Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα;

Άλλωστε και οι τίτλοι των εφημερίδων της εποχής("ΟΥΦΟ όργωσαν την Ελλάδα","Είδαν ένα ιπτάμενο τρένο","Σειρά από κιτρινικόκκινα φώτα που πετούσαν στον ουρανό" κ.ά.),μόνο τυχαίοι δεν ήταν...

Πηγή: ΜΑΚΗΣ Κ.ΠΟΔΟΤΑΣ, "UFO: ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΛΛΑΔΑ",Εκδόσεις ΤΡΙΤΗ ΧΙΛΙΕΤΙΑ,2000.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
BMW  4  2021
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
BMW 4 2021
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ