2020-02-08 22:31:19
Φωτογραφία για Επιστολή Ανχη ε.α για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού
                                                                                           Σέρρες, 8 Φεβ 2020

Κύριοι

Με αφορμή τις επικείμενες εκλογές της 23ης Φεβ για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της ΕΑΑΣ θα ήθελα να ενημερώσω μια μεγάλη μερίδα μελών για ένα «έγκλημα» κατά την προσωπική μου άποψη, που αποφεύχθηκε για την ώρα, αλλά θα γίνει το επόμενο διάστημα, αν δεν κάνουμε κάτι για να αποτραπεί και γίνομαι συγκεκριμένος.

Εδώ και 3 χρόνια επιχειρείτε μετά από πρόταση του ΜΤΣ να θεσμοθετηθεί η εναρμόνιση της απονομής των μερισμάτων σύμφωνα με το «νέο» μισθολόγιο που ισχύει από 1-1-2017  ανά κατηγορία μισθολογικής κατάταξης και μισθολογικό κλιμάκιο, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει από το 2017 και να μην ταλαιπωρούνται όσοι αποστρατεύονται μετά την ημερομηνία αυτή με προσωρινό μέρισμα και ΒΕΑ.

Έρχομαι λοιπόν στο «έγκλημα». Κάποιοι προσπαθούν αγωνιωδώς αυτά τα 3 χρόνια μαζί με την παραπάνω θεσμοθέτηση να θεσμοθετηθεί και η παράγραφος 1 του εν λόγω άρθρου.


Άρθρο 08 Ρυθμίσεις θεμάτων Μετοχικού Ταμείου Στρατού

1.                   Στο τέλος του άρθρου 23 του π.δ. της 10 Μαΐου/20 Ιουλίου 1926 (Α΄ 241), προστίθενται εδάφια ως εξής:

«Μέτοχοι του Μετοχικού Ταμείου Στρατού οι οποίοι εξήλθαν από το στράτευμα έως την 31η Δεκεμβρίου 2016 και λαμβάνουν σύνταξη βαθμού Αρχιλοχία ή Ταξιάρχου, ή οι χηρεύουσες οικογένειές τους, δικαιούνται μέρισμα που αντιστοιχεί σε οκτώ (8) και είκοσι τεσσεράμισι (24,5) μερίδια, αντίστοιχα, από τα διανεμόμενα έσοδα του Ταμείου. Τα μερίσματα που καταβάλλονται στους ανωτέρω δικαιούχους αναπροσαρμόζονται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο ανεξαρτήτως της ημερομηνίας αρχικού υπολογισμού τους.».

Το άρθρο 8 που υπήρχε στο τελευταίο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ(τελευταία φορά ήρθε το Μαϊ του 2018) με θέμα «Ρυθμίσεις θεμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας» και μετά από καθολική απαίτηση, κατά τη διαβούλευση, για απόσυρση της παραγράφου 1, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε 4-12-2019 στη βουλή ψηφίστηκε χωρίς το άρθρο 8 για το οποίο όπως είπε ο κ. ΥΕΘΑ στη βουλή, αποσύρθηκε γιατί  θέλει καλύτερη επεξεργασία και συνεννόηση με το ΠΡΟ.ΠΟ και θα επανέλθει. Φοβάμαι ότι θα επανέλθει πάλι με την παράγραφο 1.

Πρόκειται για μια άδικη και ανήθικη ρύθμιση που θίγει στο μέγιστο βαθμό  Αξκους που προέρχονται από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών  και όχι μόνο, σίγουρα πολλούς της ΕΛΑΣ, οι οποίοι  έχουν αποστρατευθεί με 27-35 έτη και παίρνουν σύνταξη Ταξιάρχου.  Αναλογικά θα υπάρχει κλιμάκωση προς τα κάτω και για τους άλλους βαθμούς, με ανάλογη μείωση  και στο ΕΚΟΕΜΣ.

ΜΠΡΑΒΟ,  ΒΡΗΚΑΝ ΤΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΟ ΜΤΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Όλοι μας έχουμε καταβάλλει στο ακέραιο τις αναλογούντες εισφορές για το μερισματικό βαθμό που μας απονεμήθηκε. Αρκετοί μάλιστα κατά την απoστρατεία τους με τις προβλέψεις των διατάξεων έχουν καταβάλλει επιπλέον αρκετές χιλιάδες ευρώ για να τους χορηγηθεί μεγαλύτερο μέρισμα και να πάρουν κάποια ψίχουλα παραπάνω, γιατί δυστυχώς έτσι τα κατάντησαν.   

./.

-2-

Οι ετήσιες  απώλειες με τη ρύθμιση αυτή φτάνουν και ξεπερνούν σίγουρα για κάποιους τα 700 €. Η μείωση αυτή μετά από τόσες και τόσες μειώσεις του παρελθόντος θα είναι δυσβάσταχτη. Εννοείτε ότι εφόσον ψηφισθεί θα ξεκινήσει άμεσα προσφυγή στη δικαιοσύνη, μάθαμε πια, ίσως και άλλες αντιδράσεις.

Στις 6 Φεβ 2020 απέστειλα επιστολή στους 2 υποψηφίους προέδρους της ΕΑΑΣ προκειμένου να δεσμευτούν δημοσίως ότι θα αγωνιστούν προκειμένου να μην θεσμοθετηθεί καμιά τέτοια μείωση μερισμάτων. Περιμένω. Φτάνει πια, καμιά αύξηση θα δούμε από το ΜΤΣ.

Με τέτοιες αλχημείες δε σώζεται το ΜΤΣ, ας κοιταχτούν στα μάτια μεταξύ τους αυτοί διοίκησαν το ΜΤΣ, μπορεί κάποιοι και να νιώθουν και τύψεις που θα τους συνοδεύουν για πάντα, για το τι δεν έκαναν καλά και κατάντησε έτσι. Γιατί κατάντημα είναι και το ύψος του μερίσματος αλλά και η απειλή(έτσι το εξέλαβα εγώ) ότι σε 2-3 χρόνια δε θα έχει να μοιράσει μέρισμα.

Δεν είμαι σίγουρος ότι ο κ. ΥΕΘΑ έχει τη σωστή ενημέρωση, δεν πιστεύω ότι θα ήθελε να υπάρξει μια τέτοια αδικία και μειώσεις μερισμάτων την ώρα που με δικές του αποφάσεις λόγω των εορτών μοίρασε 120 € δώρο σε όλο προσωπικό του ΥΠΕΘΑ και προέτρεψε  τα Μετοχικά Ταμεία να χορηγήσουν για τον ίδιο λόγο 13ο μέρισμα(το έκαναν το ΜΤΑ και το ΜΤΝ στο 70%). Κάτι άλλο μυρίζει.

Την ώρα που υποτίθεται γίνεται προσπάθεια να ανατραπούν πολλά από τα κακώς κείμενα της τελευταίας δεκαετίας δεν μπορεί με τέτοιες ρυθμίσεις να έρχονται επιπλέον μειώσεις. Σε κατ΄ επανάληψη δημόσιες εμφανίσεις τους τόσο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός, αλλά και πρωτοκλασάτοι υπουργοί έχουν  δεσμευτεί προσωπικά ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση συντάξεων μερισμάτων και επικουρικών. Ιδού λοιπόν κύριε Πρωθυπουργέ είστε ο μόνος που στην παρούσα φάση έχει τη δύναμη, αναλάβετε και την πολιτική πρωτοβουλία προκειμένου να βρεθεί τρόπος να ξαναγίνει το ΜΤΣ αυτό που για πολλά χρόνια όλοι οι στρατιωτικοί ήμασταν υπερήφανοι.

Η επιστολή αυτή για μένα είναι καθήκον, είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω.

                                                                                               Με εκτίμηση

                                                                          Ανχης(ε.α) Κωνσταντίνος Τσιολπίδης

                                                                                               
kranosgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ