2020-02-09 11:51:36
Φωτογραφία για Βουλή: Χωρίς παιδίατρο εκατοντάδες παιδιά, εξαιτίας κρατικής ανεπάρκειας και μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από γιατρούς
ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ - kathimerini.gr

Ενα πολύ σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα, η ύπαρξη του οποίου αφενός καταδεικνύει σοβαρότατες ανεπάρκειες του πολιτικού συστήματος και του χώρου των ιατρών, και αφετέρου έρχεται να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της νομοθετικής εξουσίας, ανέδειξε σήμερα στην αίθουσα της Ολομέλειας η διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου:

Η ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ι. Δελλή, η απάντηση του υφυπουργού Υγείας Β. Κοντοζαμάνη και η παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Βουλής Νικ. Κακλαμάνη έθεσαν επί τάπητος το ζήτημα της έλλειψης παιδιάτρου στη Σαμοθράκη.

«Τριακόσια πενήντα παιδιά στη Σαμοθράκη δεν έχουν παιδίατρο. Οι γονείς αναγκάζονται να ταξιδέψουν με καράβι της γραμμής προς Αλεξανδρούπολη» όταν υπάρξει ανάγκη, σημείωσε ο κ. Δελλής. Ο κ. Κοντοζαμάνης παραδέχθηκε την ύπαρξη του προβλήματος, ενώ από τη συζήτηση που ακολούθησε κατέστη σαφές ότι δεν είναι μόνο εξαιτίας των διαχρονικών ανεπαρκειών του κράτους, αλλά και της άρνησης ιατρών να ανταποκριθούν στις προσκλήσεις και να υπηρετήσουν στο νησί. Το χειρότερο; Όπως σημειώθηκε, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη Σαμοθράκη, ούτε μόνο την ειδικότητα των παιδιάτρων.


«Οι ελλείψεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με προσλήψεις σε κενές οργανικές θέσεις. Δυστυχώς, όμως, κάποιες θέσεις βγαίνουν άγονες ή δεν υπάρχει ζήτηση» σημείωσε αρχικώς ο υφυπουργός Υγείας και συνέχισε περιγράφοντας τους εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους η πολιτεία επιχειρεί να δώσει «λύσεις»: Ειδικότερα, έκανε λόγο για «άλλες διαδικασίες, όπως μετακινήσεις προσωπικού, ή πρόσληψη επικουρικού προσωπικού» για να συνεχίσει: «Οι μετακινήσεις κρίθηκαν αναγκαίες από τη στιγμή που οι προκηρύξεις θέσεων επικουρικού προσωπικού βγήκαν άγονες, χωρίς να υπάρχει γιατρός, δυστυχώς, που να ενδιαφερθεί για κάλυψη των προκηρυχθεισών θέσεων. Όπως επίσης, στο κενό έπεσε και η προσπάθεια απόσπασης αγροτικού γιατρού από πλοίο, κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Εχει καταρτιστεί κατάλογος με ετήσιο προγραμματισμό από τον Δεκέμβριο του 2019, ο οποίος περιλαμβάνει γιατρούς που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου έως και την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, με σκοπό την εκ περιτροπής μετακίνησή τους», ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάης και συμπλήρωσε: «Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το 492 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης η διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας πέτυχε την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης με μια γιατρό ειδικότητας παιδιατρικής, μια φορά το δίμηνο, προκειμένου να καλυφθούν οι εξαιρετικά επείγουσες ανάγκες του νησιού.

Επιπρόσθετα θα ήθελα να σας ενημερώσω πως έχουν προηγηθεί προκηρύξεις για τη συνολική ενίσχυση της στελέχωσης του ιατρικού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης, οι οποίες λόγω μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος απέβησαν άγονες. Σημειώνεται δε ότι, μετά από εισηγήσεις, το 2019 το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης χαρακτηρίστηκε «άγονο Κέντρο τύπου Α΄», προκειμένου με την παροχή οικονομικών κινήτρων να προσελκύσει γιατρούς και να μπορέσουμε να επιλύσουμε τα λειτουργικά προβλήματα του Κέντρου Υγείας. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για κάλυψη της θέσης και δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένας παιδίατρος στο νησί, έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με τον Ιατρικό Σύλλογο Έβρου και αναμένουμε, μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος που έχει εκδώσει ήδη ο Σύλλογος, να προβούμε στην κάλυψη της θέσης παιδιάτρου με «μπλοκάκι».

Ακούγοντάς τα αυτά, ο προεδρεύων της συνεδρίασης Νικ. Κακλαμάνης σχολίασε: «Δεν πρόκειται ποτέ να βρεθούν εξειδικευμένοι γιατροί για τέτοιου είδους νησιά -που δεν είναι μόνο η Σαμοθράκη- παρά μόνο εάν τολμήσουμε εδώ μέσα με απόφαση τριακόσια-μηδέν να πάρουμε μία πολύ γενναία απόφαση, ότι όποιος, παραδείγματος χάρη, παιδίατρος πάει και μείνει τρία χρόνια στη Σαμοθράκη, επιλέγει και διορίζεται μετά τα τρία χρόνια ως Επιμελητής Β΄ σε νοσοκομείο της αρεσκείας του. Βάλτε τέτοιο κίνητρο και θα μου πείτε αν θα βρείτε ή όχι εξειδικευμένους γιατρούς, νέους γιατρούς, μάλιστα, να πάνε. Διότι το οικονομικό κίνητρο που είπατε, κύριε υφυπουργέ, επί των ημερών των δικών μου πρωτοεφαρμόστηκε και απέτυχε παταγωδώς. Διότι ο επιπλέον μισθός πάει στο να νοικιαστεί σπίτι, αν βρουν, στα έξοδα παραμονής και στα υπόλοιπα. Επαναλαμβάνω ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μία πολύ γενναία απόφαση, που, για να μην ειπωθούν πράγματα που δεν θα ισχύουν, πρέπει να στηριχθεί από όλα τα κόμματα. Βάλτε το στο μυαλό σας».

Ο ερωτών βουλευτής του ΚΚΕ, σε απάντηση όσων είχε πει νωρίτερα ο κ. Κοντοζαμάνης, σχολίασε: «Δηλαδή, θα περιμένουν τα παιδιά δύο μήνες, θα κοιτάνε να μην αρρωστήσουν και θα προγραμματίζουν την αρρώστια τους με βάση την επίσκεψη του παιδιάτρου; Νομίζουμε ότι δεν είναι -ας μου επιτραπεί- σοβαρή η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος».

Ανταπαντώντας ο υφυπουργός Υγείας είπε: «Πράγματι υπάρχουν προβλήματα όχι μόνο στην κάλυψη της θέσης του παιδιάτρου, αλλά και των λοιπών ιατρικών ειδικοτήτων. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο -δεν είναι ότι υπάρχουν παιδίατροι και δεν στέλνουμε- να καλύψουμε τις ανάγκες του νησιού. Πολύ σωστά είπε ο κύριος Πρόεδρος ότι ίσως θα πρέπει να είμαστε πιο τολμηροί στα κίνητρα τα οποία πρέπει να δώσουμε ή να αναγκάσουμε γιατρούς να πηγαίνουν σε απομακρυσμένες και άγονες περιοχές. Δυστυχώς, πολλές φορές μόνο τα οικονομικά κίνητρα φαίνεται ότι δεν έχουν δουλέψει».

Τούτων δοθέντων και εν αναμονή επίλυσης του συγκεκριμένου ζητήματος που αντιμετωπίζει η Σαμοθράκη, ως μείζον αναδεικνύεται πλέον το αν και πότε και με ποια απήχηση μεταξύ των 300 θα εκδηλωθεί η πρωτοβουλία, τον χαρακτήρα της οποίας περιέγραψε ο κ. Κακλαμάνης.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ