2020-02-09 20:13:38
Φωτογραφία για To παρασκήνιο περί διχοτόμησης ΑΟΖ και οι φοβίες της Λευκωσίας
Παρά την άμεση κατηγορηματική διάψευση από την Προεδρία της Δημοκρατίας, η οποία έκανε λόγο για αποκύημα φαντασίας, στο Προεδρικό θεωρούν βέβαιο ότι το θέμα αυτό θα συντηρείται.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίζεται σφόδρα ενοχλημένος από όσα του αποδίδονται, τα οποία πέραν όλων των άλλων, συντηρούν τους ισχυρισμούς που ακούστηκαν στο παρελθόν περί συζήτησης αναζήτησης λύσης δύο κρατών ανάμεσα στον ίδιο και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Κρανς Μοντανά και στη Νέα Υόρκη.

Το θέμα αυτό επανήλθε τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ το ισχυρίστηκε ευθέως στον Κύπριο ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη, σε συζήτηση που είχαν ενώπιον δημοσιογράφων στους διαδρόμους του κτιρίου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Οργανισμού.

Την πληροφορία ότι ο Πρόεδρος ανέθεσε σε συνεργάτες του την ετοιμασία μελέτης για διχοτόμηση της ΑΟΖ, που έθεσε ο δημοσιογράφος του Αlpha Ανδρέας Κημήτρης υπό μορφή ερωτήματος στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού στο debate της Πέμπτης, ενώπιον του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, δημοσίευσε σε ανάλυσή του ο δημοσιογράφος Mακάριος Δρουσιώτης, τέως συνεργάτης του Επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη και πρώην συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.


Συγκεκριμένα σε ανάλυση που δημοσιεύτηκε στον Πολίτη στις 26 Ιανουαρίου 2020, υπό τον τίτλο «Θα γίνει πόλεμος για το αέριο; Μπορεί…», ο Μακάριος Δρουσιώτης, γράφει σχετικά: «Αυτά τα στρατηγικά πλεονεκτήματα, αντί να τα κεφαλαιοποιήσουμε, τα εξουδετερώσαμε με τον πιο άγαρμπο τρόπο.

Πριν από την κορύφωση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, τον Ιούλιο του 2017, ο Χριστοδουλίδης μοίραζε από το παρασκήνιο στους δημοσιογράφους παραπλανητική πληροφόρηση και δηλητηρίαζε την κοινωνία με φοβίες, ενώ ο Αναστασιάδης επεδίωξε συνάντηση με τον Τσαβούσογλου για να του πει ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτα με τους Τουρκοκύπριους και ότι έπρεπε να αναζητηθούν άλλες μορφές λύσης.

Του ζήτησε πίστωση χρόνου για να πάει σε εκλογές και υποσχέθηκε ότι στη συνέχεια θα αναλάμβανε πρωτοβουλίες να τα μοιράσουμε όλα, περιλαμβανομένων των υδρογονανθράκων.

Παρ’ όλα αυτά, επέστρεψε στην Κύπρο καταγγέλλοντας την Τουρκία για αδιαλλαξία, ενώ στο παρασκήνιο μιλούσε για την αποφασιστικότητά του να προωθήσει λύση δύο κρατών.

Μέχρι και ειδική ενημέρωση έκανε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ έφτασε στο σημείο να παροτρύνει δημόσια την Τουρκία να τρυπήσει στον βορρά και ανέθεσε σε κορυφαίο διπλωμάτη να του ετοιμάσει μελέτη για διχοτόμηση της ΑΟΖ!».

Ο Μακάριος Δρουσιώτης, τον οποίο το Προεδρικό θεωρεί ως τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τις διαρροές σε ξένα ΜΜΕ για τη διαπλοκή με τα χρυσά διαβατήρια και την εμπλοκή του Προέδρου Αναστασιάδη, υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε θέμα για δύο κράτη ακόμη και στο Υπουργικό Συμβούλιο και ότι ανέθεσε την ετοιμασία μελέτης για διχοτόμηση της ΑΟΖ.

Πολύ πρόσφατα μάλιστα είχε δημόσια αντιπαράθεση με τον πρώην υπουργό Γιώργο Παμπορίδη, τον οποίο προκάλεσε να επιβεβαιώσει εάν άκουσε τον Πρόεδρο να μιλά για δύο κράτη. Ο Παμπορίδης, έντονος επικριτής του υπουργού Νίκου Χριστοδουλίδη για τους χειρισμούς του ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ, διέψευσε τον Δρουσιώτη.

Επανέρχεται το «μορατόριουμ»

Η Λευκωσία φοβάται ότι αμέσως μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο για την ανάδειξη του νέου ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, η Τουρκία θα επαναφέρει επιτακτικά την πρόταση της για μορατόριουμ στις έρευνες για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μέχρι τότε η Τουρκία θα ολοκληρώσει τις παράνομες γεωτρήσεις της και θα έχει μια εικόνα για την κυπριακή ΑΟΖ. Ως εκ τούτου, θα εμφανιστεί θετική στην αναμενόμενη πρόταση των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη του διαλόγου, θέτοντας ως προϋπόθεση το πάγωμα των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Λευκωσία ανησυχεί ότι το κλίμα που επικρατεί στα Ηνωμένα Έθνη αλλά και διεθνώς είναι ευνοϊκό για την τουρκική πρόταση για μορατόριουμ. Η πολιτική των ίσων αποστάσεις που ακολουθούν τα Ηνωμένα Έθνη και ιδιαίτερα οι προτροπές του Γενικού Γραμματέα προς όλες τις πλευρές για αποφυγή ενεργειών που ενδεχομένως να πυροδοτήσουν ένταση, είναι ενδεικτικές.

Την ίδια ώρα η Λευκωσία εκτιμά ότι η Τουρκία θα επιδιώξει να φέρει στο τραπέζι άλλα μοντέλα λύσης, προτάσσοντας τη θέση ότι η Διζωνική Δικοινοτική εξάντλησε τα περιθώρια της με την κατάρρευση της διαδικασίας στο Κρανς Μοντανά το καλοκαίρι του 2017.

Στη βάση αυτών των θέσεων πληροφορίες φέρουν την Τουρκία να επαναφέρει το αίτημα για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, όχι από το σημείο διακοπής της στο Κρανς Μοντανά, όπως είναι η θέση της Λευκωσίας αλλά εξ υπαρχής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα επιδιώξει να βάλει στην ατζέντα της πενταμερούς το μοντέλο της λύσης και τα ενεργειακά.

Η θέση της Άγκυρας για συνομοσπονδία αποτυπώνεται στις δημόσιες παρεμβάσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης Ερντογάν και από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο.

Θέλουν επίσης μια πενταμερή με σαφές χρονοδιάγραμμα στην οποία μάλιστα να χαραχθεί και το πλαίσιο της επόμενης μέρας σε περίπτωση που η διάσκεψη αποτύχει.

το είδαμε cyprustimes.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ