2020-02-10 08:00:51
Φωτογραφία για Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για 12 άγονες γραμμές από την ΥΠΑ
Μέχρι 31/3/2021 η επιδοτούμενη γραμμή Κέρκυρα – Άκτιο (Λευκάδα) – Κεφαλονιά – Ζάκυνθος από την Sky Express

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για 12 άγονες αεροπορικές γραμμές από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως ο αριθμός των άγονων γραμμών είναι μικρότερος σε σχέση με το παρελθόν, ενώ σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η γραμμή Ζάκυνθος – Αθήνα.

Το δρόμο για τον…περιορισμό των γραμμών που χαρακτηρίζονται ως άγονες, είναι γεγονός ότι άνοιξε η προηγούμενη Κυβέρνηση για να συνεχίσει η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, καθώς θυμίζουμε πως ο πρώην Υπουργός Χρ. Σπίρτζης είχε φέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα στη Βουλή τη γραμμή Ζακύνθου – Αθήνας για να σημειώσει πως επιβάλλεται μια ριζική αναδιάρθρωση του καθεστώτος επιδότησής τους.

Θυμίζουμε πως στον προηγούμενο διαγωνισμό που είχε προκηρυχτεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας η γραμμή Ζακύνθου – Αθήνας είχε κατακυρωθεί στην εταιρεία Olympic Air για εκμετάλλευση από 01/10/2016 έως 30/09/2020, χωρίς αποκλειστικότητα και χωρίς οικονομικό αντιστάθμισμα.


Πιο συγκεκριμένα για τις 8 από τις 28 γραμμές που είχε προκηρύξει τότε η ΥΠΑ, για τα δρομολόγια Αθήνα – Σκιάθος, Αθήνα – Ζάκυνθος, Αθήνα – Πάρος, Αθήνα – Κύθηρα, Αθήνα – Κάρπαθος, Αθήνα – Ικαρία, Θεσσαλονίκη – Χίος και Θεσσαλονίκη – Σάμος εκδηλώθηκε πρόθεση από αερομεταφορείς για μηδενικό οικονομικό αντιστάθμισμα. Αυτό σημαίνει ότι οι εν λόγω γραμμές χαρακτηρίστηκαν ως «εμπορικές», εάν και οι αερομεταφορείς που θα τις εκτελούσαν , όφειλαν να καλύπτουν τις ελάχιστες συμβατικές υποχρεώσεις (αριθμός δρομολογίων, αριθμός διαθέσιμων θέσεων) που έχει ορίσει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Πλέον ο διαγωνισμός που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη αφορά συνολικά 12 αεροπορικές γραμμές και έναν προϋπολογισμό 24,6 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές των ενδιαφερομένων εταιρειών θα μπορούν να υποβάλλονται από τις 6 Φεβρουαρίου έως και τις 30 Μαρτίου.

Κριτήριο αποτελεί η πλέον συμφέρουσα για το ελληνικό δημόσιο προσφορά.

Οι γραμμές που δημοπρατούνται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ως επιδοτούμενες είναι οι γραμμές Αθήνα – Σκιάθος, Αθήνα – Ικαρία, Αθήνα – Σύρος, Αθήνα – Λέρος, Αθήνα – Αστυπάλαια, Αθήνα – Κάλυμνος, Αθήνα – Σκύρος, Θεσσαλονίκη – Σάμος, Θεσσαλονίκη – Χίος, Θεσσαλονίκη – Καλαμάτα, Ρόδος – Κάρπαθος – Κάσος και Ρόδος – Καστελόριζο, οι οποίες θα ανατεθούν από 01-10-2020 έως 30-09-2024.

Συνεχίζει μέχρι 31/3/2021 η γραμμή Κέρκυρα – Άκτιο/Λευκάδα – Κεφαλονιά – Ζάκυνθος

Μια ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας «άναψε φωτιές» περί κατάργησης της άγονης επιδοτούμενης γραμμής Κέρκυρα – Άκτιο (Λευκάδα) – Κεφαλονιά – Ζάκυνθος, την οποία σήμερα εκτελεί η αεροπορική εταιρεία Sky Express.

“Στα καταργούμενα δρομολόγια περιλαμβάνεται και η αεροπορική γραμμή Κέρκυρα – Άκτιο (Λευκάδα) – Κεφαλονιά – Ζάκυνθος, η οποία μαζί με την θαλάσσια σύνδεση των νησιών του Ιονίου, τα 2 τελευταία χρόνια, λειτούργησαν εκτός των άλλων πολύ θετικά και για τη συνοχή της Περιφέρειάς μας. Το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών άφησε εκτός επιδότησης ακόμη και γραμμές που εξυπηρετούν προβληματικές νησιωτικές περιοχές μεταξύ των οποίων τα Κύθηρα, τη Μήλο, τη Νάξο, την Πάρο, κ.ά” ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως η επιδοτούμενη γραμμή Κέρκυρα – Άκτιο – Κεφαλονιά – Ζάκυνθος έναντι μεγίστου συνολικού αντισταθμίσματος δύο εκατομμυρίων επτακοσίων είκοσι χιλιάδων (2.720.000) ευρώ, θα συνεχιστεί μέχρι το 2021 και συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2021, όπως προέβλεπε η σύμβαση.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ