2020-02-10 12:00:36
Φωτογραφία για Κοροναϊός: Μεγαλώνει ο κίνδυνος εξάπλωσης σε ανθρώπους που δεν ταξίδεψαν ποτέ στην Κίνα
Τρόμο σε όλο τον πλανήτη έχει προκαλέσει ο κοροναϊός με τον κίνδυνο εξάπλωσης σε ανθρώπους που δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ στην Κίνα να είναι μεγαλύτερος.

Πολύ απλά αυτό σημαίνει πως ο κοροναϊός ενδέχεται να επιταχύνει την μετάδοσή εξάπλωσής του σε όσους δεν έχουν πάει ποτέ στην χώρα από την οποία ξεκίνησε, προειδοποίησε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ).

«Υπάρχουν ανησυχητικά κρούσματα εξάπλωσης του 2019-nCoV από ανθρώπους που δεν είχαν ταξιδέψει» στην Κίνα, τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΫ μέσω Twitter.

«Ο εντοπισμός ενός μικρού αριθμού κρουσμάτων ενδέχεται να καταδεικνύει πιο εκτεταμένη εξάπλωση σε άλλες χώρες· εν συντομία, ενδέχεται να βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου», προειδοποίησε ο Αιθίοπας.

Αν και η εξάπλωση της επιδημίας πέραν της Κίνας φαντάζει μέχρι στιγμής μάλλον περιορισμένη, ο Γκεμπρεέσους προειδοποίησε πως μπορεί να επιταχυνθεί: «ο περιορισμός (του ιού) συνεχίζει να είναι ο στόχος μας, ωστόσο όλες οι χώρες πρέπει να αξιοποιήσουν το παράθυρο ευκαιρίας που δημιούργησε η στρατηγική του περιορισμού του προκειμένου να προετοιμαστούν για την πιθανή έλευση του ιού».


Εκτός ηπειρωτικής Κίνας, έχουν εντοπιστεί 350 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε περίπου τριάντα χώρες και περιοχές και δύο θάνατοι ασθενών: ο πρώτος στις Φιλιππίνες, ο δεύτερος στο Χονγκ Κονγκ.

Πολλές χώρες έχουν απαγορεύσει την είσοδο στην επικράτειά τους ταξιδιωτών από την Κίνα και μεγάλες αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους προς και από τη χώρα αυτή. Η Air China έχει αναστείλει κάποιες από τις πτήσεις της προς τις ΗΠΑ.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο νέος κοροναϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 908 ανθρώπους και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 40.000, σύμφωνα με τον απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα σήμερα Δευτέρα από τις υγειονομικές αρχές.

Μια «διεθνής αποστολή ειδικών» του ΠΟΫ, με επικεφαλής τον Μπρους Έιλγουορντ, βετεράνο προηγούμενων κρίσεων για τη δημόσια υγεία σε διεθνές επίπεδο, αναχώρησε χθες Κυριακή για την Κίνα, όπου σκοπεύει να συντονίσει την αντίδραση στην επιδημία που ξέσπασε στα τέλη του 2019 στη μεγαλούπολη Ουχάν, στην κεντρική επαρχία Χουμπέι.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Mega: έπεσαν οι υπογραφές
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Mega: έπεσαν οι υπογραφές
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ