2020-02-10 18:00:25
Φωτογραφία για Περίεργα παιχνίδια των ΗΠΑ – Ο Πάιατ μιλάει για «μεγάλα νησιά» και… ξεχνάει διαρκώς το Καστελόριζο
Η ελληνική κυβέρνηση μιλάει για «στρατηγικές σχέσεις» και «εμβάθυνσή» τους με τις ΗΠΑ, αλλά κάθε φορά που κάνει μία δήλωση Αμερικανός αξιωματούχος τα μαντάτα που κομίζει είναι προς το χειρότερο όσον αφορά τα εθνικά μας ζητήματα και την προάσπισή τους έναντι των αξιώσεων της Τουρκίας.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ σε συνέντευξή του σε σαββατιάτικη εφημερίδα, ερωτηθείς για το μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης, απέφυγε ακόμη μία φορά να το χαρακτηρίσει «παράνομο» και «άκυρο», ενώ υποστήριξε ότι τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές, κάνοντας ειδική μνεία στα «μεγάλα νησιά», όπως η Κρήτη.

Η δήλωση αυτή του Αμερικανού διπλωμάτη κάθε άλλο παρά πρέπει να καθησυχάζει την ελληνική κυβέρνηση, αφού αρέσκεται να χρησιμοποιεί τον όρο «μεγάλα νησιά», αναφερόμενος άλλοτε στην Κρήτη και άλλοτε στη Ρόδο, αλλά ποτέ στο Καστελόριζο, που είναι επίσης κατοικημένο, στη Ρω και τη Στρογγύλη, που βρίσκονται στο ίδιο νησιωτικό σύμπλεγμα.


Το γεγονός ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία, που το Καστελόριζο και η επήρειά του σε θαλάσσιες ζώνες αμφισβητούνται περισσότερο από ποτέ από την Τουρκία, ο κ. Πάιατ δεν κάνει σαφή αναφορά σε αυτό, αλλά το αφήνει… εκτός είναι σίγουρα, τουλάχιστον, ύποπτο. Πόσο μάλλον όταν ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα είναι πολύ τακτικός συνομιλητής στελεχών της κυβέρνησης που εμπλέκονται στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής – και όχι μόνο.

«Θέλουμε η ανατολική Μεσόγειος να είναι ζώνη συνεργασίας και σταθερότητας. Για αυτό, για παράδειγμα, στηρίζουμε σθεναρά τον αγωγό EastMed. Αυτό είναι ένα θετικό παράδειγμα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ, ενώ σε ερώτηση ως προς τον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση ενός «θερμού» επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση, επαναλαμβάνοντας απλά τη δέσμευση που έχει εκφράσει η αμερικανική διπλωματία -μέσω της επιστολής Πομπέο στον Μητσοτάκη- για την «ευημερία, την ασφάλεια, και τη δημοκρατία της Ελλάδας».
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Από τον ΣΚΑΙ στο Mega
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Από τον ΣΚΑΙ στο Mega
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ