2020-02-10 19:30:43
Φωτογραφία για Κορωνοϊός: 908 νεκροί και 40.000 μολυσμένοι στην Κίνα - 350 κρούσματα σε 30 χώρες εκτός
Στο Πεκίνο ομάδα εμπειρογνωμόνων για αξιολόγηση της κατάστασης - Σε ποιες χώρες και περιοχές εκτός Κίνας έχει εξαπλωθεί και αναπτύσσεται ο φονικός ιός

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτεται και ο τρόμος εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο στον κόσμο. Κατά το τελευταίο 24ωρο, άλλοι 91 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κίνα από τον φονικό κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στους 908, την ίδια στιγμή που χιλιάδες ακόμα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν εντός της κινεζικής επικράτειας, ενώ αυξήθηκαν στα τουλάχιστον 350 τα κρούσματα εκτός Κίνας, σε 30 χώρες και περιοχές.

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναχώρησε την Κυριακή για το Πεκίνο, προκειμένου να ερευνήσει την επιδημία του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ από τη Γενεύη, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που ασκούν κριτική στον Οργανισμό, αλλά και την κινεζική κυβέρνηση, καθώς η διαδικασία αξιολόγησης της μεγάλης επιδημίας και η σπουδή των μελών της Επιτροπής του ΠΟΥ να μην χαρακτηρίσουν το πρόβλημα πανδημία, φαίνεται να έχει καθυστερήσει σε ικανό βαθμό.


Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, επισκέφθηκε το Πεκίνο στα τέλη Ιανουαρίου για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και υπουργούς της κυβέρνησης. Επέστρεψε με μια συμφωνία για να στείλει επιτόπου ο ΠΟΥ μια διεθνή αποστολή, όμως χρειάστηκαν σχεδόν δύο εβδομάδες μέχρι να δώσει η κινεζική κυβέρνηση το πράσινο φως για τη σύνθεση αυτής της ομάδας. Επικεφαλής της ομάδας αυτής είναι ο Δρ. Μπρους Άιλγουορντ που σύμφωνα με τον Γκεμπρεγεσούς είναι "βετεράνος" καθώς έχει πείρα από προηγούμενες υγειονομικές κρίσεις.

Η εξάπλωση του νέου κοροναϊού πέραν της Κίνας ενδέχεται να επιταχυνθεί, με τη μετάδοση της ασθένειας από ανθρώπους που δεν ταξίδεψαν ποτέ στη χώρα, προειδοποίησε χθες Κυριακή ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ).

«Υπάρχουν ανησυχητικά κρούσματα εξάπλωσης του 2019-nCoV από ανθρώπους που δεν είχαν ταξιδέψει» στην Κίνα, τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΫ μέσω Twitter.

«Ο εντοπισμός ενός μικρού αριθμού κρουσμάτων ενδέχεται να καταδεικνύει πιο εκτεταμένη εξάπλωση σε άλλες χώρες· εν συντομία, ενδέχεται να βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου», προειδοποίησε ο Αιθίοπας.

Αν και η εξάπλωση της επιδημίας πέραν της Κίνας φαντάζει μέχρι στιγμής μάλλον περιορισμένη, ο Γκεμπρεέσους προειδοποίησε πως μπορεί να επιταχυνθεί: «ο περιορισμός (του ιού) συνεχίζει να είναι ο στόχος μας, ωστόσο όλες οι χώρες πρέπει να αξιοποιήσουν το παράθυρο ευκαιρίας που δημιούργησε η στρατηγική του περιορισμού του προκειμένου να προετοιμαστούν για την πιθανή έλευση του ιού».

Εκτός ηπειρωτικής Κίνας, έχουν εντοπιστεί 350 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε περίπου τριάντα χώρες και περιοχές και δύο θάνατοι ασθενών: ο πρώτος στις Φιλιππίνες, ο δεύτερος στο Χονγκ Κονγκ.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα και ιδιαίτερα οι περιοχές που είναι σε καραντίνα, μετατρέπονται σε τεράστια νεκροταφεία και πόλεις φαντάσματα. Στην επαρχία Χουμπέι καταγράφηκαν 2.618 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του 2019-nCoV, κάτι που σημαίνει ότι το σύνολο των ασθενών στην επαρχία, το επίκεντρο της επιδημίας, αυξήθηκε σε 29.631. Οι περισσότεροι νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην Ουχάν, πρωτεύουσα της Χουμπέι, όπου εμφανίστηκε ο νέος ιός τον Δεκέμβριο.

Στην Ουχάν αναφέρθηκαν 73 νέοι θάνατοι χθες Κυριακή, από 63 το Σάββατο. Στην πόλη έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της επιδημίας 681 άνθρωποι. Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ουχάν αυξήθηκαν κατά 1.921 χθες Κυριακή, ενώ ήταν 1.379 το Σάββατο. Ο απολογισμός που δημοσιοποίησε η επαρχιακή επιτροπή υγείας σημαίνει ότι σε ολόκληρη την ηπειρωτική Κίνα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 908 άνθρωποι και έχουν προσβληθεί περίπου 40.000.

Μεγαλώνει η λίστα εκτός Κίνας

Ολοένα και μεγαλώνει η λίστα με τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού που έχουν εκδηλωθεί εκτός Κίνας. Ακολουθεί κατάλογος των χωρών και των περιοχών που έχουν ανακοινώσει τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της επιδημίας που άρχισε να εξαπλώνεται από την κινεζική πόλη Ουχάν, όπου εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο.

Πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, του Μακάο και του Χονγκ Κονγκ, έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 350 κρούσματα μόλυνσης σε τριάντα χώρες και περιοχές.

Πιο αναλυτικά:

Κίνα

Συνολικά 40.171 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα. Ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, υπέκυψαν 908 εξ αυτών, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των υγειονομικών αρχών, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα (871), οι θάνατοι των ασθενών έχουν καταγραφεί την επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν.

Ο αριθμός αυτός είναι πλέον υψηλότερος από εκείνον των θυμάτων που είχε προκαλέσει το Σύνδρομο Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ), που είχε ανέλθει σε περίπου 650 στην ηπειρωτική Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ την περίοδο 2002-2003.

* Ένας άνθρωπος έχει υποκύψει στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ, όπου έχουν καταγραφεί 36 κρούσματα.

* Δέκα κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο.

Ασία-Ειρηνικός

Ανατολική Ασία

Νότια Κορέα

27 κρούσματα.

Ιαπωνία

26 κρούσματα και άλλα 70 πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που παραμένει αγκυροβολημένο στα ανοικτά του λιμένα της Γιοκοχάμας. Άλλο ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Westerdam, εν πλω προς την Ιαπωνία.

Ταϊβάν

18 κρούσματα.

Νοτιοανατολική Ασία

Καμπότζη

Ένα κρούσμα.

Μαλαισία

17 κρούσματα.

Φιλιππίνες

Τρία κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο στη Μανίλα. Επρόκειτο για Κινέζο που καταγόταν από την Ουχάν. Αυτός ήταν ο πρώτος θάνατος εκτός Κίνας.

Σιγκαπούρη

43 κρούσματα.

Ταϊλάνδη

32 κρούσματα.

Βιετνάμ

13 κρούσματα.

Νότια Ασία

Ινδία

Τρία κρούσματα.

Νεπάλ

Ένα κρούσμα.

Σρι Λάνκα

Ένα κρούσμα.

Αυστραλία

15 κρούσματα.

Αμερική

Καναδάς

Επτά κρούσματα.

ΗΠΑ

12 κρούσματα. Εξάλλου, είναι πλέον γνωστό ότι ένας αμερικανός υπήκοος υπέκυψε στην Ουχάν.

Ευρώπη

Ευρωπαϊκή Ένωση

Γερμανία

14 κρούσματα.

Γαλλία

11 κρούσματα.

Ιταλία

Τρία κρούσματα.

Ισπανία

Δύο κρούσματα.

Βέλγιο

Ένα κρούσμα.

Φινλανδία

Ένα κρούσμα.

Σουηδία

Ένα κρούσμα.

Κράτη εκτός ΕΕ

Ηνωμένο Βασίλειο

4 κρούσματα.

Ρωσία

2 κρούσματα.

Μέση Ανατολή

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Επτά κρούσματα.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ