2020-02-11 08:58:41
Φωτογραφία για Βήμα θωράκισης: Η ώρα της Αμερικανικής βοήθειας-Τεθωρακισμένα Οχήματα Ασφαλείας M1117
του Κώστα Σαρικά

Το πρώτο έμπρακτο βήμα στρατιωτικής στήριξης των ΗΠΑ προς την Ελλάδα

Η δωρεάν παραχώρηση μεγάλου αριθμού Τεθωρακισμένων Οχημάτων Ασφαλείας (Armored Security VehiclesASV) M1117 φαίνεται ότι θα είναι το πρώτο έμπρακτο βήμα στρατιωτικής στήριξης των ΗΠΑ προς την Ελλάδα μετά την υπογραφή του Συμφώνου αμοιβαίας στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας των ΗΠΑ στην Αθήνα ενημέρωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού ότι ο Αμερικανικός Στρατός είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει από τα αποθέματά του έως και 2200 ASV M1117 διαφόρων τύπων. Η παραχώρηση θα γίνει με τη διαδικασία EDA (Excess DefenceArticle) δηλαδή πρόκειται για δωρεάν παραχώρηση προς τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.


Οι Αμερικανοί έδωσαν στο ΓΕΣ όλα τα στοιχεία για την παραχώρηση στην οποία έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν και ζήτησαν ενημέρωση για την ύπαρξη ενδιαφέροντος από την ελληνική πλευρά.

Η ανταπόκριση του ΓΕΣ ήταν άμεση αφού πλέον οι ανάγκες του Στρατού Ξηράς τόσο για τροχοφόρα οχήματα πολλαπλών χρήσεων όσο και για ελαφρά ερπυστριοφόρα είναι τεράστιες. Το Ελληνικό αίτημα αναφέρεται στη σταδιακή προμήθεια έως και 1200 Μ1117. Το σχετικό έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Στρατού βρίσκεται ήδη στα χέρια των Αμερικανών και αναμένεται το τελικό ‘’ πράσινο φως’’ για να προχωρήσει η παραχώρηση.

Το Ελληνικό Επιτελείο έχει ήδη συγκροτήσει Επιτροπή Επιθεώρησης η οποία μόλις οι Αμερικανοί δώσουν το ‘’ΟΚ’’ θα ταξιδέψει άμεσα στις ΗΠΑ για να επιθεωρήσει τα οχήματα και να επιλέξει τα πλέον κατάλληλα για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς.

Τα συγκεκριμένα τεθωρακισμένα οχήματα χρησιμοποιούνται από τον Αμερικανικό Στρατό εδώ και είκοσι χρόνια και παραμένουν απόλυτα επιχειρησιακά. Σύμφωνα με Έλληνες Επιτελείς ταιριάζουν απόλυτα στις ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για να χρησιμοποιηθούν τόσο στο ιδιαίτερο περιβάλλον των νησιών μας όσο και στον Έβρο. Ειδικά για τα νησιά το Μ1117 θεωρείται ιδανικό λόγω της μεγάλης ευελιξίας που διαθέτει αλλά και των σχετικά μικρών διαστάσεων.

Μπορεί να μεταφέρει γρήγορα σε χώρους επιχειρήσεων έως και 10 μαχητές μαζί με βαρύ οπλισμό ενώ παρέχει προστασία από πυρά ελαφρών όπλων, από θραύσματα βλημάτων καμπύλης τροχιάς ακόμα και από νάρκες υπό προϋποθέσεις όπως και από ελαφρά αντιαρματικά. Το Μ1117 διαθέτει κίνηση και στους 4 τροχούς και δυνατότητα να κινείται σε εδάφη με κλίσεις, σε χιόνια και σε δρόμους όπου τα απλά τροχοφόρα του Στρατού Ξηράς δυσκολεύονται. Μπορούν να φορτωθούν ακόμα και στα μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το Μ1117 κατασκευάζεται σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους της βασικής έκδοσης ανάλογα με τις ανάγκες χρήσης:

α. Όχημα Διοικήσεως και Ελέγχου.

β. Όχημα μεταφοράς προσωπικού και αναγνώρισης.(Πρόκειται για τον τύπο που ενδιαφέρει κυρίως τον Στρατό Ξηράς).

γ. Όχημα περισυλλογής.

δ. Ασθενοφόρο όχημα.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού επιθυμεί την άμεση απόκτηση των Μ117 τα οποία θα είναι υπερπολύτιμα για τις τρέχουσες ανάγκες. Μπορούν να δώσουν λύσεις σε μια σειρά επιχειρησιακές ανάγκες όπως ασφάλεια περιοχής, ασφάλεια μετακινήσεων, αποστολές αναγνώρισης (RECCE) και περιπολίας (PATROL) αλλά και χρήσης τους σε ανθρωπιστικές και ειρηνευτικές αποστολές ακόμα και εκτός συνόρων.

Είχε προηγηθεί από τις ΗΠΑ η παραχώρηση 70 αναγνωριστικών-επιθετικών ελικοπτέρων Kiowa τα οποία μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να αναλάβουν επιχειρησιακή δράση. Στόχος του ΓΕΣ η συγκρότηση του πρώτου Τάγματος Kiowa με ταυτόχρονη ανάπτυξη των ‘’Ινδιάνων’’ της Αεροπορίας Στρατού στα ακριτικά μας νησιά.

Το επόμενο βήμα για τον Στρατό Ξηράς και τον Αρχηγό Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση αναμένεται να είναι η σταδιακή αντικατάσταση και των τεθωρακισμένων ερπυστριοφόρων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) M113 A1/A2 τα οποία κλείνουν πολλές δεκαετίες χρήσης.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }
staratalogia
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ