2020-02-11 09:02:36
Φωτογραφία για Έκλεισε προσωρινά το διυλιστήριο της Ζαουίγια
Διυλιστήριο στο δυτικό τμήμα της Λιβύης ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία του ελλείψει

εφοδιασμού του με αργό και αποθεμάτων, ανακοίνωσε η λιβυκή δημόσια Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ) χθες Δευτέρα, διευκρινίζοντας ότι η ζημία εξαιτίας του αποκλεισμού των κυριότερων εγκαταστάσεων της πετρελαϊκής βιομηχανίας και των λιμένων της χώρας ξεπερνά πλέον το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Το διυλιστήριο στη Ζαουίγια ανέστειλε τη λειτουργία του το Σάββατο, μετά το κλείσιμο βαλβίδας στον αγωγό που συνδέει το διυλιστήριο με την πετρελαιοπηγή Σαράρα, στη νοτιοδυτική έρημο της Λιβύης.

Η αναστολή της λειτουργίας του «θα επιτείνει το πρόβλημα» σε ό,τι αφορά τη «διαχείριση, την εισαγωγή και τη διανομή καυσίμων» και θα έχει «πολύ μεγάλα κόστη για το υπουργείο Οικονομικών», καθώς θα χρειαστεί να γίνει «επιπλέον εισαγωγή καυσίμων για να αντικατασταθεί η απολεσθείσα παραγωγή», εξήγησε η ΕΕΠ.


Διαδηλωτές που ορκίζονται πίστη στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), απέκλεισαν αγωγούς και λιμενικές εγκαταστάσεις μέσω των οποίων εξάγεται πετρέλαιο τον Ιανουάριο, προκαλώντας τη διακοπή της παραγωγής και των εξαγωγών.

Η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη μειώθηκε σε 181.576 βαρέλια την ημέρα την 6η Φεβρουαρίου, κατά τα στοιχεία της ΕΕΠ, από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα πριν από τη 18η Ιανουαρίου, την ημέρα που άρχισε ο αποκλεισμός.

Οι εξαγωγές υδρογονανθράκων είναι η κύρια πηγή εσόδων της Λιβύης. Ο αποκλεισμός των εγκαταστάσεων και των λιμανιών έχει κόστος 1 δισεκ. δολαρίων και πλέον μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου.

Η διοίκηση της ΕΕΠ τονίζει πως είναι αντιμέτωπη με μια «πρόκληση χωρίς προηγούμενο» καθώς καλείται να συνεχίσει την προσφορά καυσίμων στους πολίτες αλλά και σε καίριας σημασίας εγκαταστάσεις όπως είναι οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί της χώρας.

Τα στρατεύματα του ΛΕΣ, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσπαθούν από τον Απρίλιο του 2019 να κυριεύσουν την Τρίπολη, έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ, που υποστηρίζεται κυρίως από την Τουρκία και το Κατάρ. Τα δύο μέρη συμφώνησαν να κηρύξουν μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός, που γενικά αντέχει ως τώρα, ωστόσο τα μέρη αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της.

Μπορέλ: Η αποστολή για την επιβολή του εμπάργκο μπορεί να αποφεύγει τις μεταναστευτικές οδούς

Η υπό σχεδιασμό νέα ναυτική αποστολή της ΕΕ που αναμένεται να αναλάβει την επιβολή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη θα μπορούσε να αποφεύγει τις θαλάσσιες οδούς της Μεσογείου μέσω των οποίων προσπαθούν να φθάσουν μετανάστες και πρόσφυγες στις ακτές ευρωπαϊκών χωρών, δηλώνει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt που δημοσιεύεται σήμερα.

Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να πράξει το παν εντός των δυνάμεών της ώστε να αποτραπούν περαιτέρω παραδόσεις στην εμπόλεμη Λιβύη. Ωστόσο, η συζήτηση για την εκ νέου ανάπτυξη πολεμικών πλοίων προσκρούει στην ένσταση κρατών-μελών να γίνονται διασώσεις μεταναστών και προσφύγων από τις ευρωπαϊκές ναυτικές περιπολίες στα ανοικτά των λιβυκών ακτών.

«Κατά την άποψή μου τα πλοία [που θα επιβάλλον το εμπάργκο όπλων] θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην ανοικτή θάλασσα, μακριά από την οδό που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που φεύγουν από τη Λιβύη — το τρέχον διάστημα δεν είναι και πολλοί», είπε ο Μπορέλ στη Βελτ.

Αντί της οδού της κεντρικής Μεσογείου τα ευρωπαϊκά πολεμικά θα πλέουν στην ανατολική Μεσόγειο, εξήγησε, διότι από αυτή την κατεύθυνση έρχονται όπλα.

Ο Μπορέλ διαβεβαίωσε ότι η παρουσία των ευρωπαϊκών πολεμικών στη Μεσόγειο δεν θα μετατραπεί σε πόλο έλξης για τους μετανάστες που θέλουν να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι προς τις ακτές ευρωπαϊκών χωρών. Επέμεινε ότι ο φόβος αυτός δεν βασίζεται σε γεγονότα.

Η ναυτική αποστολή της ΕΕ, στην οποία αναμένεται να δοθεί άλλο όνομα, όχι το τρέχον Επιχείρηση Σοφία, θα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα από απλώς να επιτηρεί τις ναυτικές οδούς, επισήμανε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ.

«Η επιτήρηση και μόνο δεν αρκεί», τόνισε. «Η επιτήρηση [δεν εμποδίζει] την εμπορία όπλων, ορισμένα από τα οποία δεν διέρχονται από τη θάλασσα αλλά από την ξηρά, και εκεί επίσης θα πρέπει να επιτηρούμε, να αναφέρουμε και να αντιδρούμε», πρόσθεσε.

Ακόμη, στη συνέντευξή του στη Βελτ ο Μπορέλ παροτρύνει τα ευρωπαϊκά κράτη να μεγεθύνουν τη συνεισφορά δυνάμεών τους στην αχανή περιοχή του Σαχέλ, όπου η Γαλλία ηγείται αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας. Η κυβέρνηση της Γερμανίας ειδικά επέλεξε να αποφύγει αρκετές φορές να αναπτύξει στοιχεία των ειδικών δυνάμεών της στην περιοχή αυτή της Αφρικής.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ