2020-02-11 09:09:14
Φωτογραφία για Το φαραωνικό αεροδρόμιο του Ερντογάν ψάχνει έξι δισ. ευρώ για να αποπληρώσει το χρέος του στις τουρκικές τράπεζες
H διοίκηση του αεροδρομίου είναι σε συζητήσεις με Κινεζικές και Αραβικές τράπεζες

προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει δάνεια 5,7 δισ. ευρώ - από το συνολικό ως σήμερα χρέος των 22 δισ. ευρώ - και να μειώσει την ετήσια δαπάνη σε τόκους Ο φορέας εκμετάλλευσης του γιγαντιαίου νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης είναι σε συνομιλίες με τράπεζες της Κίνας και του Περσικού Κόλπου προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει υφιστάμενα δάνεια ύψους 5,7 δισ. Ευρώ.

Η IGA, όπως είναι γνωστή η εταιρεία, προσπαθεί να ολοκληρώσει τη συμφωνία αναχρηματοδότησης στο πρώτο εξάμηνο, δήλωσε μέσω email στο Bloomberg.

Κατά δήλωσή της, θέλει να εκμεταλευτεί τις ισχυρές ταμειακές της ροές και τις χαμηλότερες τιμές στα κατασκευαστικά έργα για να χαμηλώσει το κόστος χρηματοδότησης, δηλαδή να μειώσει τις δαπάνες για τόκους. Ισχυρίζεται δε ότι ενδιαφέρονται και ευρωπαϊκές τράπεζες, τις οποίες όμως δεν ονομάτισε.


Η εταιρεία είχε αναφέρει τον Νοέμβριο ότι συνεργάζεται με το Dome Group με έδρα το Λονδίνο που λειτουργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος για τη συμφωνία. «Η αναχρηματοδότηση θα βοηθήσει την IGA να μειώσει σημαντικά την ετήσια επιβάρυνση τόκων», είχε πει τότε.

Ο φορέας εκμετάλλευσης πήρε τα πρώτα δάνεια για την κατασκευή του γιγαντιαίου αεροδρομίου από τουρκικές τράπεζες: Την TC Ziraat Bankasi AS, την Turkiye Halk Bankasi AS, την Turkiye Vakiflar Bankasi TAO, την Denizbank AS, την Finansbank AS και την Turkiye Garanti Bankasi AS – το 2015 και το 2018.

Και τα δύο δάνεια ωριμάζουν το 2031, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε η Bloomberg.GIGA πρέπει να πληρώσει συνολικά 22,1 δισεκατομμύρια ευρώ ή 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για την 25ετή σύμβαση λειτουργίας το αεροδρόμιο, με ετήσιες πληρωμές μισθωμάτων ύψους 1,1 δισ. ευρώ που αρχίζουν φέτος.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ