2020-02-11 09:28:22
Φωτογραφία για Κοροναϊός: Συναγερμός στον ΠΟΥ για την αλυσίδα των κρουσμάτων σε Γαλλία, Βρετανία
Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA

Έντονη ανησυχία προκαλούν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ορισμένα περιστατικά μετάδοσης του κοροναϊού σε Γαλλία και Βρετανία.

Ο νέος κοροναϊός εξακολουθεί την εξάπλωσή του στον πλανήτη με αργό ρυθμό, αλλά μερικά περιστατικά έχουν αρχίσει να ανησυχούν τους επιστήμονες. Το σοβαρότερο από αυτά είναι η μετάδοσή του από ανθρώπους χωρίς ιστορικό ταξιδιού στην Κίνα.

Τα εν λόγω περιστατικά καταγράφηκαν σε Γαλλία και Βρετανία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανησυχεί ότι μπορεί να αποτελέσουν «την σπίθα που θα γίνει μεγάλη πυρκαγιά».

«Τις τελευταίες ημέρες είδαμε μερικά ανησυχητικά περιστατικά μετάδοσης (του κοροναϊού) από ανθρώπους χωρίς ιστορικό ταξιδιού στην Κίνα», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus. Και συνέχισε: «Αυτή είναι η περίπτωση κρουσμάτων που αναφέρθηκαν χθες στη Γαλλία και σήμερα στη Βρετανία».


Η ανίχνευση αυτών των κρουσμάτων «μπορεί να αποτελέσει τη σπίθα για να ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά», πρόσθεσε. «Προς το παρόν, αποτελούν ακόμα σπίθα. Ο στόχος μας παραμένει ο περιορισμός τους. Ζητούμε απ' όλες τις χώρες να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίνεται να προλάβουν την μεγαλύτερη πυρκαγιά».

Τα ύποπτα περιστατικά

Οι δηλώσεις του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ έγιναν μετά την είδηση ότι τέσσερις ακόμα άνθρωποι νόσησαν από το νέο ιό στη Βρετανία.

Τα κρούσματα αυτά «σχετίζονται στενά μεταξύ τους», σύμφωνα με την υγειονομική Αρχή της Αγγλίας. Δύο από τους ασθενείς είναι εργαζόμενοι στην Υγεία, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός Public Health England. Και οι τέσσερις ασθενείς κατάγονται από το Μπράιτον, όπου το ιατρείο ενός γενικού ιατρού έκλεισε επειδή νόσησε ένα μέλος του προσωπικού του.

Οι τέσσερις ασθενείς είναι τρεις άνδρες και μία γυναίκα. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μεταφέρθηκαν από το Μπράιτον στο Λονδίνο. Τώρα νοσηλεύονται στα ειδικά κέντρα των νοσοκομείων Guy’s & St Thomas’ και The Royal Free.

«Τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα σχετίζονται στενά μεταξύ τους», δήλωσε η ιατρική διευθύντρια του PHE Yvonne Doyle. «Η προτεραιότητά μας είναι να μιλήσουμε με όσους ήρθαν σε στενή επαφή μαζί τους. Πρέπει να τους ενημερώσουμε για τα μέτρα που μπορούν να λάβουν για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού».

Ο κοροναϊός μόλυνε έναν Βρετανό - εκείνος άλλους 10

Όπως αναφέρει ο Guardian, τα τέσσερα αυτά κρούσματα σχετίζονται με 5 άλλα στη Γαλλία και 1 στη Μαγιόρκα. Οι 10 αυτοί άνθρωποι ως φαίνεται μολύνθηκαν άμεσα ή έμμεσα από έναν άνδρα.

Ο άνδρας αυτός είναι ένας 50χρονος επιχειρηματίας από το Σάσεξ, ο οποίος μολύνθηκε με τον κοροναϊό στη Σιγκαπούρη. Εκεί βρέθηκε την περίοδο 20-22 Ιανουαρίου 2020 για να παρακολουθήσει ένα συνέδριο. Στο συνέδριο συμμετείχαν 109 επαγγελματίες, μεταξύ των οποίων ένας από το Wuhan της Κίνας.

Ο επιχειρηματίας πιστεύεται ότι εκτέθηκε στον κοροναϊό στη διάρκεια του συνεδρίου. Επειδή, ωστόσο, ο ίδιος δεν νόσησε, μετέδωσε άθελά του τον ιό σε πολλά άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή τις επόμενες ημέρες.

Μετά το συνέδριο, ο επιχειρηματίας ταξίδευσε στο γαλλικό θέρετρο του σκι Les Contamines-Montjoie, κοντά στο Mont Blanc. Εκεί έκανε διακοπές με ομάδα συμπατριωτών του έως τις 28 Ιανουαρίου. Ύστερα επέστρεψε στο σπίτι του στο Σάσεξ.

Όταν ο επιχειρηματίας ενημερώθηκε από έναν άλλο σύνεδρο ότι στην ομάδα των 109 είχε καταγραφεί κρούσμα του νέου κοροναϊού, έκανε προληπτικά εξετάσεις. Οι εξετάσεις του βγήκαν θετικές.

Στο μεταξύ, μόλις έφυγε από τη Γαλλία, νόσησαν πέντε Βρετανοί που βρίσκονταν στο ίδιο θέρετρο. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται ένα 9χρονο παιδί. Οι πέντε εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη Γαλλία.

Ακόμα ένας Βρετανός από το ίδιο θέρετρο, νόσησε μόλις επέστρεψε στη Μαγιόρκα όπου ζει. Τέλος αυτό το Σαββατοκύριακο νόσησαν στο Μπράιτον ακόμα 4 άτομα, το ένα από τα οποία είχε έλθει σε επαφή με τον 50χρονο.

Οι «υπερ-μεταδότες»

Ο επιχειρηματίας από το Σάσεξ θεωρείται ένας «super-spreader» (υπερ-μεταδότης). Και αυτό διότι μετέδωσε τον νέο κοροναϊό σε ασυνήθιστα υψηλό αριθμό ατόμων. Με βάση τα έως τώρα στοιχεία, κάθε ασθενής συνήθως μολύνει 2-3 άλλα άτομα.

Μέχρι χθες το βράδυ, είχαν καταγραφεί σε 24 χώρες του κόσμου τουλάχιστον 369 κρούσματα λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό. Πλέον έχουν αυξηθεί και άλλο, δεδομένου ότι μόνο στη Βρετανία καταγράφηκαν σήμερα τα τέσσερα νέα που προαναφέρθηκαν.

Στην ηπειρωτική Κίνα, εξ άλλου, χθες τα κρούσματα έφθασαν τα 40.171. Οι 908 από τους ασθενείς δεν κατόρθωσαν να κρατηθούν στη ζωή.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι 168 χώρες σε όλο τον κόσμο είναι εξοπλισμένες με την απαιτούμενη τεχνολογία για να κάνουν έγκαιρη και σωστή διάγνωση του νέου κοροναϊού.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ