2020-02-11 14:00:38
Φωτογραφία για Infographic: Η «ναυμαχία» στα νερά της αν. Μεσογείου -Αυτές είναι οι ισορροπίες
Το ότι η Ανατολική Μεσόγειος έχει επιστρέψει στο προσκήνιο ως πεδίο αναζωπυρωμένων διεθνών ανταγωνισμών είναι πλέον γεγονός. Πρόκειται για μια περιοχή με αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα αλλά και με πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα φυσικού αερίου (Ζορ, Λεβιάθαν, Γλαύκος κ.ά.).

Μια περιοχή που λειτουργεί ως κομβικό πέρασμα (ενεργειακό, εμπορικό, Mεταναστευτικό/Προσφυγικό), συνδέοντας την Ανατολή (Μέση Ανατολή, Ασία) με την Ευρώπη και την Ευρώπη με την Αφρική. Αλλά και η οποία βρέχει μια σειρά από ανοιχτά, «καυτά» πολεμικά μέτωπα, όπως είναι εκείνα της Συρίας και της Λιβύης.

Στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται η μοναδική ρωσική ναυτική βάση εκτός Ρωσίας (εν προκειμένω στη Λαττάκεια της Συρίας). Στη Μεσόγειο βρίσκεται και η αμερικανική βάση της Σούδας αλλά και οι βρετανικές βάσεις της Κύπρου. Κοντά στις ακτές της Μεσογείου βρίσκεται όμως και η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.


Oι θέσεις στον χάρτη

Τα όρια της τουρκικής ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας, όπως θέλει να την φαντάζεται η Άγκυρα, εκτείνονται από τη Ρόδο και τις ανατολικές ακτές της Κρήτης έως τη δυτική Κύπρο «σβήνοντας» το Καστελόριζο και την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών.

Τουρκικά πολεμικά πλοία «συνοδεύουν» στις πειρατικές εκστρατείες τους τα τουρκικά Yavuz, Fatih, Barbaros και Oruc Reis. Το πλωτό γεωτρύπανο Yavuz έχει ρίξει άγκυρα από τις 18 Ιανουαρίου στο Οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ.

Τα γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ», συνοδευόμενο από τουλάχιστον άλλα έξι πλοία, φρόντισε να στείλει το δικό μήνυμα προς την Τουρκία, περνώντας από το Οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, σε κοντινή απόσταση από το τουρκικό Yavuz. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το «Σαρλ Ντε Γκολ» είναι προγραμματισμένο να καταπλεύσει στη Λεμεσό, ενώ από το γαλλικό αεροπλανοφόρο απονηώνονται και γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale που πετούν πάνω από την κυπριακή ΑΟΖ. Σημειώνεται ότι σε ελληνικά νερά (Αιγαίο, Πειραιάς, Σκύρος) βρέθηκε από τα τέλη Ιανουαρίου και το γαλλικό ελικοπτεροφόρο «Dixmude» για να πάρει μέρος στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας-ΗΠΑ «Μέγας Αλέξανδρος 2020».

Τα δικά τους ναυτικά γυμνάσια πραγματοποίησαν στις αρχές Ιανουαρίου του 2020 οι δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού της Αιγύπτου στη Μεσόγειο, με τη συμμετοχή του (γαλλικής κατασκευής) ελικοπτεροφόρου «ENS Gamal Abdel Nasser», κορβετών, φρεγατών, υποβρυχίου κ.ά. Μέσα στον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκαν και ναυτικά γυμνάσια Αιγύπτου-Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ» εντόπισε στα τέλη Ιανουαρίου τουρκική φρεγάτα να συνοδεύει φορτηγό πλοίο που μετέφερε τεθωρακισμένα οχήματα στη Λιβύη υπέρ των δυνάμεων του Φαγέλ αλ Σάρατζ. Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει κατηγορηθεί, μεταξύ άλλων και από ειδικούς του ΟΗΕ, ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων που έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη στη Λιβύη.

Στη Μεσόγειο πλέουν, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους, και ελληνικές φρεγάτες όπως οι «Σπέτσαι» και «Νικηφόρος Φωκάς». Η φρεγάτα «Σπέτσαι» συνόδευσε το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» στο πέρασμά του από την Ανατολική Μεσόγειο. Η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» έσπευσε να ανακόψει την πορεία του τουρκικού σεισμογραφικό Oruc Reis όταν εκείνο εισήλθε εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στις 31 Ιανουαρίου.

Στοιχεία για το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ»

262 μέτρα το μήκος του

65 μέτρα το πλάτος του

50 χιλιόμετρα ανά ώρα η ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει

500 τόνοι το βάρος των πυρομαχικών που μπορεί να φέρει

40 τα μαχητικά αεροσκάφη που μπορεί να μεταφέρει.

Πηγή: Έθνος
parapona-rodou
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ