2020-02-11 16:23:05
Φωτογραφία για Συρία: Υπό έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων αυτοκινητόδρομος που συνδέει το Χαλέπι με τη Δαμασκό
Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν σήμερα και το τελευταίο τμήμα του

αυτοκινητόδρομου που συνδέει το Χαλέπι με την Δαμασκό, θέτοντας για πρώτη φορά από το 2012 ολόκληρη την σημαντική αυτή οδική αρτηρία υπό τον έλεγχό τους, αφού απώθησαν τους αντάρτες που εξακολουθούσαν να ελέγχουν το τελευταίο αυτό τμήμα του στη βορειοδυτική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο αυτοκινητόδρομος αυτός, ο M5, εκτείνεται από το Χαλέπι ως την Ντεράα στη νότια Συρία. Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας υποστηριζόμενες από τη Ρωσία και το Ιράν, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους και το τελευταίο τμήμα της σημαντικής αυτής οδικής αρτηρίας αφού κατέλαβαν ένα δυτικό προάστιο του Χαλεπιού το οποίο ήλεγχαν αντάρτες, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

Η ανακατάληψη του σημαντικού αυτού αυτοκινητόδρομου επιτυγχάνεται έπειτα από εβδομάδες επιχειρήσεων των κυβερνητικών δυνάμεων κατά των τζιχαντιστών και των ανταρτών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.


Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε τους Κούρδους και τη συριακή κυβέρνηση να ερευνήσουν την τύχη των χιλιάδων αγνοούμενων στις περιοχές που έλεγχε το ΙΚ

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε σήμερα τους Κούρδους και την κυβέρνηση της Συρίας να ερευνήσουν την τύχη χιλιάδων ανθρώπων που αγνοούνται στις περιοχές που έλεγχε το Ισλαμικό Κράτος, ανάμεσά τους ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι που αιχμαλωτίστηκαν από τους τζιχαντιστές όταν αυτοί έλεγχαν τεράστιες περιοχές στη Συρία εξακολουθούν να αγνοούνται, επεσήμανε η ΜΚΟ επικαλούμενη τα στατιστικά στοιχεία του Συριακού Δικτύου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μεταξύ των αγνοούμενων είναι και γνωστές προσωπικότητες, όπως ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζον Κάντλι και ο ιησουίτης ιερέας Πάολο Νταλ Όλιο.

Οι κουρδικές αρχές οι οποίες ελέγχουν πλέον τα πρώην προπύργια του ΙΚ στη βορειοανατολική Συρία δίνουν «σπάνια» απαντήσεις στους συγγενείς των αγνοούμενων, κατήγγειλε το ΗRW.

Το ίδιο ισχύει και για τις συριακές αρχές οι οποίες καθυστερούν, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, να δώσουν λεπτομερείς πληροφορίες για το θέμα.

«Οι άνθρωποι οι συγγενείς των οποίων εξαφανίστηκαν από περιοχές που σήμερα ελέγχουν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις καταγγέλλουν ότι ακούν μόνο εικασίες σύμφωνα με τις οποίες το ΙΚ σκότωσε όλους τους αιχμαλώτους», επεσήμανε το HRW.

Το ΙΚ κατέλαβε το 2014 τεράστιες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας ιδρύοντας ένα χαλιφάτο, προτού ηττηθεί το 2017 και το 2019.

«Το τέλος του ελέγχου του ΙΚ στις περιοχές αποτελεί ευκαιρία να δοθούν απαντήσεις στις οικογένειες των οποίων συγγενείς εξαφανίστηκαν στη Συρία», τόνισε ο Τζο Στορκ περιφερειακός αναπληρωτής διευθυντής του HRW.

Η ΜΚΟ καλεί τις κουρδικές και τις συριακές αρχές να δημιουργήσουν «ένα κέντρο διασύνδεσης ή ένα πολιτικό όργανο» για να συγκεντρώσει πληροφορίες για τους αγνοούμενους και να επικοινωνήσει με τις οικογένειές τους.

Επίσης ζήτησαν να προστατευθούν οι ομαδικοί τάφοι όπου βρίσκονται τα λείψανα χιλιάδων ανθρώπων που εκτελέστηκαν από το ΙΚ. Δεκάδες ομαδικοί τάφοι έχουν εντοπιστεί στη Συρία και το Ιράκ μετά την ήττα του ΙΚ, όμως η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων είναι αργή, περίπλοκη και κοστοβόρα.

Τέλος, το HRW ζήτησε από τις συριακές και τις κουρδικές αρχές να ζητήσουν από τους τζιχαντιστές που κρατούν και άλλα πρόσωπα που φέρονται να συνδέονται με το ΙΚ αν διαθέτουν πληροφορίες για την τύχη των αγνοούμενων.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ