2020-02-11 17:51:34
Φωτογραφία για Στ. Πέτσας για μεταναστευτικό: Ο διάλογος δεν μπορεί να διαιωνίζεται, το πρόβλημα πιέζει για λύσεις
Στις επικρίσεις που ξεσήκωσαν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για την επίταξη ακινήτων και εκτάσεων με σκοπό τη δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας ότι προηγήθηκε «εξαντλητικός διάλογος» με αρμόδιους τοπικούς φορείς.

«Εδώ και δύο μήνες περίπου έγινε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς για τη χωροθέτηση των κλειστών δομών στα νησιά του βορειονατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να διαιωνίζεται γιατί το πρόβλημα πιέζει για λύσεις και όχι για διαπιστώσεις» ανέφερε ο κ. Πέτσας, θυμίζοντας ότι ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου είχε ζητήσει μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια. «Ο διάλογος δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την αδράνεια. Ένας από τους άξονες του σχεδίου μας είναι οι κλειστές δομές και δεν μπορούσαμε να χάσουμε άλλο χρόνο και να μας βρει το καλοκαίρι χωρίς κλειστές δομές» συμπλήρωσε.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαμήνυσε ότι η πολιτική στο μεταναστευτικό άλλαξε και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να αναπτύξει τους άξονες του σχεδίου της που βασίζεται στα εξής: Αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, αύξηση των επιστροφών και τη δημιουργία κλειστών δομών.

Χαρακτήρισε παράλληλα τις χθεσινές ανακοινώσεις ως «ένα σημαντικό βήμα στο σχέδιο να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές». «Το υπουργικό συμβούλιο προχώρησε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία εξουσιοδότησε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάξει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας. Με αυτή την εξουσιοδότηση, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης προχώρησε στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία επιτάσσονται, όπως ανακοινώθηκε χθες, τρεις περιοχές στη Λέσβο, τη Χίο και Σάμο» σημείωσε. 

Ανάλογες δομές, δίπλα σε υφιστάμενες δομές θα δημιουργηθούν, όπως είπε, και στην Λέρο και στην Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο. Όπως διευκρίνισε, στις δομές αυτές θα εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, τόσο ως προς τη λειτουργία τους όσο και ως προς την κίνηση των φιλοξενούμενων. «Έξοδος θα γίνεται με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, θα επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και θα επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για τα κλειστά κέντρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι όλα εξαρτώνται από την έναρξη των εργασιών που τοποθετείται το πολύ μέχρι τις αρχές Μαρτίου. «Δεν προβλέπουμε ότι θα απαιτηθούν νέες επιτάξεις» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως γίνονται όλες οι δυνατές προσπάθειες για την αποθάρρυνση νέων ροών, στις οποίες προσπάθειες περιλαμβάνεται και η δημιουργία των κλειστών κέντρων. Παράλληλα, τόνισε, προωθείται η καλύτερη φύλαξη των συνόρων και η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου καθώς και η εγκαθίδρυση δικτύου αυξημένων επιστροφών προς την Τουρκία. «Με το συνδυασμό όλων αυτών ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει θέμα» είπε.

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει χρονικό όριο παραμονής στις ροές ο κ. Πέτσας παρέπεμψε σε αναφορά του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου για διάστημα δύο-τριών μηνών. «Μόλις βρει το βηματισμό του το νέο σύστημα θα έχουμε και το κλείσιμο των άναρχων σημερινών δομών» συνέχισε.

Για τη δημιουργία κλειστών κέντρων στην ενδοχώρα είπε ότι «θα υπάρξει πρόνοια για κατανομή σε όλες τις περιφέρειες στην ενδοχώρα με εξαίρεση κάποιων για ευνόητους λόγους». «Μένει να φανεί στο βαθμό που δεν θα αποδώσουν τα άλλα εργαλεία τι περαιτέρω θα απαιτηθεί. Περιμένουμε όμως να αποδώσουν τα άλλα εργαλεία» πρόσθεσε. Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα αναστολής λειτουργίας των υπαρχουσών δομών ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι «οι ανοιχτές δομές θα κλείσουν μόλις ανοίξουν οι κλειστές».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για «πολεμική ατμόσφαιρα» στα νησιά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε πως «είναι υγιές οι τοπικοί άρχοντες να διεκδικούν το καλύτερο για τους δημότες τους» και συμπλήρωσε πως «είμαστε εδώ για να δουλέψουμε όλοι μαζί, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Επίσης τόνισε πως «είμαστε ακόμη στην αρχή του νέου πλαισίου. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου είναι ενθαρρυντικά. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει πηγή αποσυμφόρησης και οι άνθρωποι που το δικαιούνται θα φεύγουν δυτικά. Από το συνδυασμό των διαδικασιών θα κριθεί το αποτέλεσμα» δήλωσε.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχει «ολόθερμη υποστήριξη» ακόμη και σε επίπεδο βουλευτών της Ν.Δ. για τα μέτρα που λαμβάνονται, απάντησε καταφατικά και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος με τις τοπικές αρχές, αφού, όπως είπε,  η ατζέντα είναι πολύ ευρύτερη και δεν αφορά μόνο τα κλειστά κέντρα.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ