2020-02-11 20:30:51
Φωτογραφία για Ζήτημα ζωής και θανάτου η αποσυμφόρηση του Γενικού Νοσοκομείου Λέρου
Την έντονη αντίθεσή του στη δημιουργία νέας κλειστής δομής για πρόσφυγες και μετανάστες εκφράζει ο δήμος Λέρου. Μιλώντας στο Sputnik, ο αντιδήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Καστής, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφυξία που έχει προκαλέσει ο υπερπληθυσμός στο Γενικό Νοσοκομείο.

Ιδιαίτερα οξυμένη είναι η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου, ενώ κλιμακώνεται η κόντρα κυβέρνησης και τοπικών αρχόντων. Έντονη διαφωνία με το σχέδιο της κυβέρνησης για δημιουργία νέων κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών, εκφράζουν δήμοι και κάτοικοι, ετοιμάζοντας διαμαρτυρίες. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, υπεραμύνεται της απόφασης για επίταξη εκτάσεων και κτιρίων. «Να προxωρήσει σε αποσυμφόρηση, όχι σε μία νέα φυλακή» ήταν το μήνυμα του αντιδήμαρχου Λέρου, Δημήτρη Καστή, ο οποίος μίλησε στο Sputnik.

«Το μείζον ζήτημα για τον δήμο Λέρου δεν είναι το αν η δομή προσφύγων-μεταναστών θα είναι κλειστή ή ανοιχτή
. Εμείς παραμένουμε σταθεροί στην άποψή μας, να συνεχίσει να λειτουργεί το ένα Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης που έχουμε για 750 άτομα. Μάλιστα, σε αυτό το κέντρο δεν πρέπει να φιλοξενούνται μετανάστες από Σύμη ή Ρόδο. Πρέπει να τεθούν πληθυσμιακά κριτήρια ανάλογα με τον πληθυσμό και την έκταση του κάθε δήμου. Η κάθε πόλη, ο κάθε δήμος στην Ελλάδα οφείλει να σηκώσει το βάρος που του αντιστοιχεί».

Αποσυμφόρηση Λέρου: Ζήτημα ζωής και θανάτου κυριολεκτικά

Το καίριο ζήτημα της κάλυψης των ιατρικών αναγκών των κατοίκων του νησιού έθεσε ο αντιδήμαρχος Λέρου. Κάνοντας λόγο για «ζήτημα ζωής και θανάτου στην κυριολεξία», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον υπερπληθυσμό που έχει προκαλέσει ασφυξία στο Γενικό Νοσοκομείο Λέρου. Κατήγγειλε την κυβέρνηση για απρονοησία και έλλειψη σχεδιασμού αναφορικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

«Έχει αναλογιστεί κανείς από την κυβέρνηση, κάτω από ποιες συνθήκες λειτουργεί το νοσοκομείο του νησιού; Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η Λέρος έχει 8.000 μόνιμους κατοίκους και 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι αιτούντες άσυλο αγγίζουν σχεδόν το 50% του μόνιμου πληθυσμού. Έχει αναλογιστεί κανείς πώς θα ανταπεξέλθει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του νησιού; Όλοι, γιατροί και νοσηλευτές είναι στα όριά τους. Δε λειτουργεί τίποτα. Είναι ουσιαστική λύση η φυλακή που προτείνει η κυβέρνηση; Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και φαίνεται να έχουν χάσει την μπάλα. Επιδιώκουν να κλείσουν με σίδερα τους μετανάστες, στον χώρο που είναι το Ψυχιατρείο Λέρου. Είναι δυνατόν να ζουν μαζί αυτές οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού; Πού θα πάνε οι ασθενείς του Ψυχιατρείου», αναρωτήθηκε κλείνοντας ο κύριος Καστής.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ