2020-02-11 21:07:09
Φωτογραφία για To κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών αναζητά ηγέτη και προσανατολισμό
Η Μέρκελ είναι αυτή που χρεώνεται την αποτυχία της εκλεκτής της, Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ, όπως επισημαίνουν σήμερα τα διεθνή ΜΜΕ σχολιάζοντας τη δήλωση

βόμβα της «ΑΚΚ» να αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος και να μην θέσει υποψηφιότητα για την Καγκελαρία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος της έδωσε την ευκαιρία, πειραματίστηκε μαζί της αλλά δεν της βγήκε, γράφει η ελβετική εφημερίδα «Neue Zuerche Zeitung»

Η 65χρονη καγκελάριος έδωσε το «δακτυλίδι» στην ΑΚΚ, όπως εν συντομία αναφέρεται η απερχόμενη πρόεδρος του CDU, όμως η αδυναμία της έδειξε ότι η Μέρκελ είναι αναντικατάστατη.

Με την αποχώρηση της Aνεγκρέτ από την ηγεσία του CDU, τίθεται ένα κρίσιμο ερώτημα: Θα καταφέρει ο διάδοχός της να δώσει το «φιλί της ζωής» στο κόμμα και ποιος θα είναι αυτός;

Από τους δυνητικά υποψήφιους τις περισσότερες πιθανότητες έχει ο εκλεκτός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Φρίντριχ Μερτς, πάλαι ποτέ επικεφαλής της Κ.Ο. της Χριστιανικής Ένωσης στη Βουλή και αντίπαλος της «ΑΚΚ» στις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία του CDU. Ο Μερτς θεωρείται ηγετική φιγούρα της ακραίας συντηρητικής πτέρυγας των Χριστιανοδημοκρατών.


Δυνητικός διάδοχος της ΑΚΚ θεωρείται και ο Άρμιν Λάσετ, πρωθυπουργός του πολυπληθέστερου στη Γερμανία κρατιδίου της Ρηνανίας Βεστφαλίας. Είναι έμπιστος της Μέρκελ και στάθηκε στο πλευρό της τα δύσκολα χρόνια που έγινε στόχος επιθέσεων για την προσφυγική της πολιτική. Ο Λάσετ, που μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλώσει αρχηγικές προθέσεις, βρίσκεται στον φιλελεύθερο χώρο.

Επιπλέον, ακούγεται έντονα τις τελευταίες ώρες το όνομα του λαοφιλούς υπουργού Υγείας, Γενς Σπαν, ο οποίος τα πάει περίφημα στο υπουργείο του .

«Εάν αναδειχθεί πρόεδρος ο Φρίντριχ Μερτς, τότε σύντομα το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα θα συνασπιστεί με το ακροδεξιό AfD», έσπευσε να τονίσει η πρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς, Κάτια Κίπινγκ .

«Τώρα ο αγώνας διαδοχής για την ηγεσία του κόμματος θα μετατραπεί σε διαμάχη προσανατολισμού πορείας του», είπε. Αλλά ποιος θα πρέπει να είναι ο μελλοντικός προσανατολισμός του CDU; Ενώ στο δυτικό τμήμα της χώρας, οι περισσότεροι θεωρούν ότι θα πρέπει το κόμμα να τραβήξει μία ξεκάθαρη γραμμή αποστασιοποίησης από το ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία «AfD», στην πρώην Ανατολική Γερμανία υπάρχουν Χριστιανοδημοκράτες που θα ήθελαν συνεργασία με το AfD.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ