2020-02-11 22:26:08
Φωτογραφία για Βρετανία και ΕΕ ετοιμάζονται για καυγά στις τραπεζικές υπηρεσίες
Ο Μπαρνιέ ξεκαθαρίζει ότι η Βρετανία δεν θα πρέπει να έχει αυταπάτες για ενδεχόμενη γενική ισοδυναμία στο χρηματοπιστωτικό τομέα

Η Βρετανία επιθυμεί μια σταθερή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις «επόμενες δεκαετίες» στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Σάτζιντ Τζάβιντ την Τρίτη και η απάντηση από τις Βρυξέλλες, δια στόματος Μπαρνιέ, ήταν όχι μόνο άμεση αλλά και αυστηρή.

Η Βρετανία εγκατέλειψε την ΕΕ τον περασμένο μήνα και ο μεγάλος τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της θα χάσει την προνομιακή πρόσβαση σε πελάτες της ΕΕ από τον Ιανουάριο του 2021.

Οι βρετανικές χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις θα μπορούν να εξυπηρετούν τους Ευρωπαίους πελάτες τους μόνο σε υποτομείς στους οποίους οι κανόνες θεωρούνται «ισοδύναμοι».

Ο Τζάβιντ κάλεσε την ΕΕ να χαρακτηρίσει «ισοδύναμο» τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Βρετανίας, επικαλούμενος την αναγνώριση των Βρυξελλών ότι η βρετανική νομοθεσία είναι εξίσου ισχυρή με τους κανόνες της ΕΕ.


«Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και για να καθορίσουμε τους κανόνες και τους τρόπους συνεργασίας με την ΕΕ που θα ισχύσουν για τις επόμενες δεκαετίες», ανέφερε ο Τζάβιντ σε άρθρο του στην εφημερίδα City AM.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή αργότερα στο κοινοβούλιο, ο Τζάβιντ είπε ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να αναγνωρίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πληροί ισοδύναμα κανονιστικά στάνταρντς με την ΕΕ, διότι «την πρώτη ημέρα (1 Ιανουαρίου 2021) θα έχουμε ακριβώς τους ίδιους κανόνες».

Ωστόσο, ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε στην ευρωβουλή ότι η Βρετανία δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, καθώς δεν θα υπάρχει μια «γενική, παγκόσμια και μόνιμη ισοδυναμία» με τη Βρετανία.

«Δεν θα υπάρξει κοινή διαχείριση», δήλωσε ο Barnier για τον χρηματοπιστωτικό τομέα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Η ισοδυναμία καλύπτει μόνο ορισμένες χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες, από τις οποίες αποκλείεται η βασική τραπεζική και οι Βρυξέλλες μπορούν θεωρητικά να αποκλείσουν την πρόσβαση με προειδοποίηση μόλις 30 ημερών σε ορισμένες περιπτώσεις.

Όπως μεταδίδει το Reuters η Βρετανία και η ΕΕ συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μια τέτοια αξιολόγηση μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αλλά οι Βρυξέλλες δήλωσαν ότι η πραγματική πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα συνδεθεί με ευρύτερα εμπορικά θέματα, όπως τα αλιευτικά δικαιώματα.

Όχι άλλη αντιγραφή των ευρωπαϊκών κανόνων

Σύμφωνα με το Reuters η εναρκτήρια θέση της Βρετανίας στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις θα αναφέρεται σε «ολοκληρωμένες αποφάσεις μόνιμης ισοδυναμίας».

Η ισοδυναμία έχει χρησιμοποιηθεί σε χώρες όπως η Σιγκαπούρη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ σε ένα τεράστιο οικονομικό κέντρο που συνορεύει με την ΕΕ. Επιπλέον, το μπλοκ έχει αυστηροποιήσει τις συνθήκες για ισοδυναμία ενόψει του Brexit.

Οι Βρυξέλλες έχουν επίσης καταστήσει σαφές ότι εάν χορηγηθεί ισοδυναμία για το εμπόριο ή άλλες χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, οι ρυθμιστικές της αρχές θα εποπτεύουν στενά τους κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν ευθυγραμμισμένοι με εκείνους του μπλοκ.

Αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα όσον αφορά την ισοδυναμία, οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις στη Βρετανία έχουν δημιουργήσει κόμβους στην ΕΕ για να αποφύγουν τον αποκλεισμό ή τη μειωμένη πρόσβαση.

Ο Τζάβιντ δήλωσε ότι η Βρετανία δεν θα παραμείνει ένας «αντιγραφέας» κανόνων, εισάγοντας τους οικονομικούς κανονισμούς της ΕΕ στο βρετανικό δίκαιο, όπως έκανε ενώ ήταν μέλος του μπλοκ.

Σε γενικές γραμμές, η ΕΕ είναι διατεθειμένη να προσφέρει στη Βρετανία ευρεία πρόσβαση στην ενιαία αγορά της σε μια εμπορική συμφωνία με μηδενικούς δασμούς και ποσοστώσεις, αλλά επιμένει ότι για τα δικαιώματα αυτά θα πρέπει να υπάρχουν δεσμεύσεις που θα διασφαλίζουν τον δίκαιο ανταγωνισμό.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν δήλωσε ότι επικροτεί τη φιλοδοξία του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για τη θέσπιση κοινωνικών και περιβαλλοντικών στάνταρντς και ότι αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση των υποχρεώσεων «ίσων όρων» μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ