2020-02-12 02:34:58
Φωτογραφία για Ursula von der Leyen : Κάτω από 2% των δαπανών στην Ελλάδα αφορά τον καρκίνο
Tα δεδομένα και η τεχνολογία θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στο σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου στην Ευρώπη.

Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα - ΙΑΤRONET

Οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο, δείχνουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο υπήρχαν 17 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου το 2018. Μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στα 27,5 εκατομμύρια.

Στην ΕΕ, παρόλο που 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο, το τελευταίο πρόγραμμα πρόληψης και ανίχνευσης καρκίνου «χρονολογείται από 30 χρόνια, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Καρκίνο η Ursula von der Leyen ανακοίνωσε την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, μια νέα στρατηγική που αναμένεται να κυκλοφορήσει πριν από το τέλος του έτους.


"Για μένα, και για τόσους πολλούς από εσάς, αυτό είναι προσωπικό ζήτημα. Όλοι έχουμε τις προσωπικές μας ιστορίες για τον αγώνα, τον πόνο και την ανθεκτικότητα », δήλωσε η επικεφαλής της ΕΕ σε διάσκεψη στις Βρυξέλλες.

"Άκουσα για πρώτη φορά τον καρκίνο όταν ήμουν έφηβος. Ήμουν 13 ετών όταν η μικρή αδελφή μου πέθανε από σάρκωμα. Ήταν μόνο 11 ετών. Και δεν υπήρχε τίποτα από την οικογένειά μου ούτε από τους γιατρούς που θα μπορούσαν να κάνουν για να τη σώσουν », εξιστόρησε. "Ο θάνατος της μικρής αδελφής μου άλλαξε τη ζωή μου. Υποθέτω ότι και λόγω του θανάτου της αποφάσισα να σπουδάσω ιατρική και να γίνω ιατρός.’’

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μπορεί να προληφθεί το 30-50% όλων των περιπτώσεων καρκίνου. Παρόλα αυτά, μόνο το 3% περίπου των συνολικών δαπανών για την υγεία στην ΕΕ αποδίδεται στην πρόληψη, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε πέρσι. Στη Μάλτα, την Ελλάδα και τη Σλοβακία, ο αριθμός αυτός είναι χαμηλότερος από 2%.

"Το πρώτο ζήτημα που πρέπει να συζητήσουμε είναι η πρόληψη - επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία που έχουμε σήμερα", δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος. "Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε τον καθορισμό στόχων για επενδύσεις στην πρόληψη; Τι γίνεται με την ανάπτυξη περιφερειακών δικτύων φροντίδας του καρκίνου με ιατροφαρμακευτικές εγκαταστάσεις για τη διασφάλιση ποιότητας; Γνωρίζουμε ότι ο τρόπος ζωής έχει τεράστια επιρροή και άρα πώς μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και να τον κάνουμε πιο υγιεινό; ‘’.

Η χρησιμοποίηση των τελευταίων τεχνολογιών θα διαδραματίσει καίριο ρόλο σε αυτό το έργο, συνέχισε η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ.

" Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ακρίβεια της έγκαιρης διάγνωσης. Μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη μείωση των ψευδών θετικών και αρνητικών λαθών. "

Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να βελτιώσει την ανταλλαγή δεδομένων.

"Εντός των δεδομένων που έχουμε, υπάρχει ένα απίστευτο ποσό χαμένων ευκαιριών, άγνωστες βελτιώσεις, πιθανή διόρθωση ψευδούς υποθέσεως - αλλά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και να μοιραστούμε αυτά τα δεδομένα. Δημιουργούμε τώρα ένα κοινό χώρο δεδομένων για την υγεία, μια υποδομή όπου οι επιστήμονες και οι ιατροί θα μπορούν όχι μόνο να αποθηκεύουν κλινικά και ερευνητικά δεδομένα αλλά και να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα άλλων επιστημόνων, σημείωσε η ίδια.

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε «Χρειαζόμαστε μια υποδομή δεδομένων για την υγεία, καθώς και τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, για να διευκολύνουμε τη σύνδεση μεταξύ έρευνας, διάγνωσης και φροντίδας».

Παρόλο που τα στοιχεία είναι σπάνια σε αυτό το στάδιο, η Ursula von der Leyen ανέθεσε στην Στέλλα Κυριακίδη, Επίτροπο για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων, τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων για την υγεία το περασμένο έτος.

Η πρωτοβουλία αναμένεται να «προωθήσει την ανταλλαγή δεδομένων για την υγεία και να υποστηρίξει την έρευνα για νέες προληπτικές στρατηγικές, καθώς και για θεραπείες, φάρμακα, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και αποτελέσματα», σύμφωνα με την επιτροπή.

Οι φιλοδοξίες τους έχουν αναγνωριστεί σε ολόκληρη την ΕΕ και όλα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα σε επερχόμενες ανακοινώσεις. Ωστόσο, ορισμένοι δείχνουν επίσης τον αριθμό των χωρών της Ευρώπης όπου οι υπηρεσίες υγείας εξακολουθούν να λειτουργούν σε χαρτί ή χρησιμοποιούν παρωχημένα συστήματα που δεν μιλούν μεταξύ τους και ασκούν πιέσεις στο εργατικό δυναμικό.

Πηγές: https://www.healthcareitnews. com/news/europe/data-and- technology-play-key-role- europe-s-beating-cancer-plan- says-eu-chief
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ